Grecia trimite vehicule blindate pe insule din marea Egee. Erdogan: „Este un joc PERICULOS!”

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a denunţat, luni, „politica provocatoare” şi jocul periculos” al Atenei în Marea Egee după ce Grecia a desfăşurat vehicule blindate pe două insule, relatează AFP. „Monitorizăm politica provocatoare a Greciei”, a afirmat liderul turc. Ankara a denunţat, duminică, desfăşurarea vehiculelor blindate pe insula Samos – cea mai apropiată de Turcia, situată la 1,3 km distanţă – şi insula Lesbos, aflată la 15 km de coasta turcească.

Este un joc periculos pentru poporul grec, care este folosit ca o marionetă”, a precizat Erdogan, pentru care această „acumulare de mijloace militare, asemănătoare unei invazii, trebuie să-i îngrijoreze pe greci mai mult decât pe noi (n.r. turcii)”. „Aceşti paşi greşiţi nu fac decât să împingă Grecia înapoi în noroi”, a mai denunţat el, avertizând că „va folosi toate mijloacele pe care le are la dispoziţie” pentru a apăra Turcia. Pentru Erdogan, a cărui armată este a doua ca mărime din NATO, „aceste eforturi nu vor permite niciodată Greciei să ajungă la nivelul Turciei”.

Ministerul turc de Externe l-a convocat luni pe ambasadorul Greciei la Ankara pentru a denunţa „încălcări” ale statutului insulelor din Marea Egee.Potrivit Agenţiei oficiale Anadolu, reprezentantului Greciei „a fost solicitat să pună capăt încălcărilor din insule şi să le restabilească statutul non-militar”. De asemenea, Statele Unite au primit „o notă de protest”, în care „Turcia cerea respectarea statutului insulelor din estul Mării Egee” şi îndemna Washingtonul „să ia măsuri pentru a preveni folosirea armelor americane în zonă”.

După o scurtă mediere în martie, tensiunea a crescut constant între cei doi vecini în ultimele luni. La mijlocul lunii septembrie, Erdogan a acuzat Grecia – şi ea membră a NATO – că „ocupa” insulele din Marea Egee, care au ajuns sub controlul Greciei după căderea Imperiului Otoman, dar pe care nu pot fi staţionaţi soldaţi greci. El a avertizat că armata turcă ar putea „să vină peste noapte” şi „să facă ceea ce este necesar” pentru a impune acest statut. În schimb, premierul grec Kyriakos Mitsotakis a declarat că ţara sa este ”gata să facă faţă” oricărei ameninţări la adresa suveranităţii sale.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *