Greblă (AEP): „Nu cred că în România putem să vorbim de imixtiuni externe. Este absolut imposibilă fraudarea alegerilor” – VIDEO
Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a afirmat, joi, că „este absolut imposibil” ca vreo urnă de vot să fie desigilată sau ca voturi să fie mutate dintr-o parte în alta, întrucât la procesul electoral participă foarte multe persoane, inclusiv reprezentanţi ai competitorilor, şi este „foarte complicat de crezut că toţi aceia vor închide pentru 5 minute ochii”. „Din punct de vedere tehnic şi al securităţii votului sunt luate toate măsurile”, dă asigurări Toni Greblă. Preşedintele AEP a fost întrebat, joi, într-o conferinţă de presă, ce părere are despre fatul că principalele partide vorbesc despre mutarea unor voturi.
„Am spus-o de când am preluat acest mandat. Eu nu voi intra în disputele politice, în disputele electorale, în disputele între competitorii politici. După cum vedeţi, nu am numit şi nici n-o să numesc niciodată un competitor, fie prin nume, fie prin apartenenţa acestuia la o formaţiune sau alta. Eu o să le spun simplu la toţi competitori politici, competitori electorali, astfel încât în aceste dispute politice eu şi Autoritatea Electorală nu vom interveni niciodată”, a declarat Toni Grelbă, potrivit news.ro.
Întrebat dacă tehnic se poate întâmpla aşa ceva, Greblă a afirmat: „Ceea ce spuneţi dumneavoastră este absolut imposibil, absolut imposibil. Oricine ar încerca, nu poate să desigileze o urnă, să fure de acolo, să extragă să nişte buletine de vot, pentru că biroul secţiei de votare este compus din preşedinte şi locţiitor şi din şapte reprezentanţi ai competitorilor politici. Pot asista la derularea operaţiunii de votare observatorii interni şi observatorii internaţionali, candidaţii la respectivele funcţii şi, de asemenea, mass-media din România, fără niciun fel de acreditare (…) Este foarte complicat de crezut că toţi aceia vor închide pentru 5 min ochii şi cineva va face operaţiunea asta pe care aţi descris-o aici cu buletinele sau cu voturile sau nu ştiu cu ce. Din punct de vedere tehnic şi al securităţii votului sunt luate toate măsurile pentru ca birourile electorale să desfăşoare în aşa fel activitatea încât fraudele să nu poată fi făcute”.
În plus, preşedintele AEP a făcut apel la cetăţeni „să înţeleagă importanţă a faptului că încrederea în rezultatul alegerilor este o condiţie primordială a unei democraţii şi a legitimităţii viitoarei puteri alese”.
„Astfel de suspiciuni, astfel de alegaţii, astfel de aşa-zise dezvăluiri fără niciun fel de suport real nu fac decât să slăbească încrederea alegătorilor în corectitudinea alegerilor. Eu sper să fie cazuri din acestea cât mai puţine şi cu toţii să fim responsabili de organizarea, desfăşurarea atât a alegerilor, cât şi a campaniilor electorale, care au nişte rigori foarte, foarte stricte şi eu sunt convins că toţi competitorii politici vor căuta să să să le respecte”, a mai transmis Greblă.
Alegătorii sunt aşteptaţi la urme în 24 noiembrie, dar şi în 1 şi 8 decembrie. Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a afirmat, joi, că propaganda care însoţeşte alegerile cam de peste tot din lume nu poate fi împiedicată, dată fiind tehnilogia actuală, însă a precizat că la Autoritatea Electorală Permanentă nu a făcut nimeni presiune, nici din interiorul, nici din exteriorul ţării. „Nu cred că în România putem să vorbim de imixtiuni externe”, a afirmat Greblă, precizând că „România e o ţară consolidată democratic”.
Preşedintele AEP, Toni Greblă, a fost întrebat, joi, într-o conferinţă de presă, dacă ne aşteptăm la probleme în timpul alegerilor de genul celor existente în Republica Moldova, unde există informaţii că Rusia s-ar fi implicat şi a afirmat: „Eu vreau să vă spun că în organizarea alegerilor la Autoritatea Electorală Permanentă nu a făcut nimeni presiune, nici din interiorul, nici din exteriorul ţării. România e o ţară consolidată democratic, instituţiile statului funcţionează, astfel încât eu cred că şi influenţele externe nu vor avea un impact”.
Greblă a vorbit, însă şi despre propaganda care nu poate fi împiedicată: „Sigur că e vorba de propaganda din străinătate, dar propaganda din străinătate pe tehnologia pe care toate ţările o au în prezent nu prea poate fi împiedicată, pentru că o să trimiţi un mesaj de oriunde din lume, care să fie accesat de cetăţenii din toate ţările lumii. Dar asta este vorba de propagandă. Cetăţenii trebuie să fie analitici în ceea ce priveşte propaganda de orice fel pentru a înţelege, încerca să înţeleagă astfel cum percepi foarte bine ce este provagandă şi ce este este este adevăr”.
Preşedintele AEP este încă convins că în România nu vor exista imixtiuni externe: „Dar, repet, nu cred că în România putem să vorbim de imixtiuni externe”.
Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a precizat, joi, că pentru alegerea preşedintelui României va exista o singură circumscripţie electorală. Fiecare alegător votează la secţia de care aparţine, dacă este în localitatea de domiciliu şi poate vota la orice altă secţie de votare dacă este în altă localitate sau în străinătate. Singurul care poate decide prelungirea procesului de votare este preşedintele secţiei de vot. Toni Grelbă a explicat, joi, într-o conferinţă de presă, cum se votează pentru alegerea preşedintelui.Cetăţenii pot să voteze la secţia de votare la care este arondată locuinţa de domiciliu.
„Mai pe înţelesul tuturor, dacă ai domiciliul pe o anume stradă din Sectorul 1 nu poţi să votezi în ziua de 24 noiembrie în Sectorul 6 sau în Sectorul 4”, a afirmat Greblă.
Dacă un alegător se află în oricare altă localitate din ţară sau din străinitate în ziua alegerilor, în afară de cea unde are domiciliul, poate să voteze la orice secţie de votare. „Este organizată doar o singură circumscripţie electorală”, a adăugat preşedintele AEP.
Potrivit acestuia, campania electorală se va încheia în ziua de 23 noiembrie, la 07.00 dimineaţa: „Deci, în ziua de 23 noiembrie şi ziua de 24 noiembrie este interzisă orice manifestare care ţine de campania electorală pentru alegerea preşedintelui. Votarea în ţară se va face duminică, 24 noiembrie, de la 07.00 la 21.00. Există posibilitatea ca prin decizia preşedintelui secţiei de votare şi a nimănui altcineva, dacă acesta constată că în secţia de votare sau la râînd există încă cetăţeni care nu şi-au exercitat dreptul de vot, preşedintele poate să decidă prewlungirea până la ora 23.59, când aplicaţia posă la dispoziţie de AEP se închide automat”, a afirmat Toni Greblă.
„Nici o altă ţară din lume nu deschide peste 900 de secţii de votare în străinătate”
Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, a anunţat, joi, că pentru alegerile prezidenţiale va fi „un număr record de secţii de votare” în străinătate, adică peste 900, notează news.ro.
Toni Greblă a declarat, într-o conferinţă de presă, că dintr-o discuţie preliminară avută cu reprezentanţii Ministerului de Externe a reieşit că pentru alegerile prezidenţiale „vor fi cel puţin câte secţii de votare au existat pentru alegerile europarlamentare”.
„Într-o discuţie preliminară avută cu Ministerul de Externe, cu care avem o foarte bună colaborare, s-a stabilit că cel puţin câte secţii de votare au existat pentru alegerile europarlamentare, adică peste 950, vor fi organizate şi pentru alegerea Preşedintelui României. Şi, repet, este un număr record de secţii de votare pe care România le deschide în străinătate. Nici o altă ţară din lume nu deschide peste 900 de secţii de votare în străinătate”, a declarat Toni Greblă.
Preşedintele AEP a mai spus că Ministerul de Externe va comunica Autorităţii Electorale Permanente, până la începutul lunii noiembrie, numărul secţiilor de votare pe care preconizează să le deschidă în străinătate.