„Granița” dintre cartierele grecesc și armenesc prinde culorile… Eladei. Hira (RAEDPP): „Nu va fi alb-albastrul tipic, dar va fi parfumul grecesc, cea mai „instagramabilă” stradă!”

Preşedintele comunităţii Elene din Constanţa, Anton Antoniadis, alături de Asociația Pentru Salvarea Patrimoniului Cultural Dobrogean, ONG condus de investitorul constănțean Lucian Aiftincăi, au avansat un proiect de reabilitare a Stradelei Vântului, arteră cu monumente istorice, care cândva despărţea mahalaua grecească de cea armenească din municipiul Constanța.

Stradela Vântului, o arteră unică în Europa, de doar doi metri lăţime, are farmecul ei aparte în peisajul de la malul Mării Negre. Acolo, mai multe construcţii care o străjuiesc sunt în stare avansată de degradare, iar aici este treaba RAEDPP Constanța să se implice. Apelul public al lui Antoniadis a avut loc acum mai puțin de două săptămâni, zilele trecute a avut loc o primă întâlnire cu mai mulți reprezentanți ai municipalității, precum viceprimarul Ionuț Rusu sau directorul general al RAEDPP, Stere Hira și… lucrurile încep să se miște. Potrivit lui Antoniadis, deja foarte mulți artiști plastici lucrează, întrucât „cred că acest oraș merită ca „INIMA” să-și recapate strălucirea de altădată”:

„Zău că parcă în contextul actual este destul de greu să vorbești de  înfrumusețare când la doi pași de tine totul se distruge… Ideea a venit, am expus-o și n-aș fi vrut să mai vorbesc despre ea până nu suntem gata să începem! Certe sunt mai multe lucruri: 1. proiectul merge mai departe; 2. Asociația Pentru Salvarea Patrimoniului Cultural Dobrogean (ASPCD) în speță domnul Aiftincăi a promis că va întocmi întreaga documentație necesară, va depune și va obține de la Direcția Județeană de Cultură acordul și partea frumoasa este că s-a și apucat de treabă adică a inceput redactarea și desenarea proiectului; 3. am fost la fața locului și în mare am convenit ce să se facă ; 4. ați văzut că Primăria a declarat că oferă tot sprijinul necesar; 5. RAEDPP, care are clădiri pe stradelă, va lucra împreună cu noi pentru un proiect frumos; 6. foarte mulți artiști plastici lucrează să dea idei, efecte și soluții pentru a ieși ceva deosebit; și punctele 7-8-9-10….1.000 ..constatăm cu mare mândrie că cetățenii orașului au un deosebit spirit civic dovadă stând sutele de mesaje publice și în privat de la oameni simpli sau firme de renume ce își arată și oferă ajutorul după puterea financiară a fiecaruia. CRED în acest proiect, cred că îl putem face, cred că acest oraș merită ca „INIMA” să-și recapate strălucirea de altădată. Cred în noi, prieteni, cunoștințe, oameni inimoși care vor să facă primul pas, să putem face/reabilita prima stradă din Peninsulă. Atât timp cât Constanța va mai fi locuită, ne vom aduce aminte de ceva simplu… Uniți putem face orice!”, a spus Antoniadis, pentru TOMIS NEWS.

„Va fi cea mai instagramabilă stradă”

De partea cealaltă, RAEDPP și, implicit, municipalitatea, așteaptă documentația birocratică pentru a se implica efectiv în proiect. Potrivit lui Stere Hira, va deveni „cea mai instagramabilă stradă” din oraș:

„La sfârșitul săptămânii trecute, am avut o discuție cu reprezentanții ONG-urilor care se ocupă de această inițiativă. Treaba e foarte simplă: inițiativa e a lor și trebuie să facă un document pentru CA (al RAEDPP – n.r.) ca noi să intrăm în colaborare cu ei. Până atunci, putem să spunem că am avut și noi inițiativă. Acolo, noi avem imobile pe care le administrăm: str. Vântului nr. 2 și 3, deja la nr. 3 avem bugetul aprobat pentru DALI – autorizarea lucrărilor de intervenție. Tot pe stradelă, la intrare prin Callatis, mai avem nr. 26 și 28, la prima – cu intrare din Vântului nr. 5, avem deja DALI achiziționat. Din punctul nostru de vedere, suntem un pic avansați… Inițiativa lor este frumoasă, aștept solicitarea, intrăm în CA, care cred că o să fie de acord. Deocamdată am văzut niște randări, cred că o să ne sincronizăm, de aceea ne și vedem. A venit domnul Antoniadis, în colaborare cu Asociația Pentru Salvarea Patrimoniului Cultural Dobrogean. În esență avem un ONG și domnul Antoniadis. Vă dați seama că nu o să reușim că concretizăm clar vizual – alb-albastru grecesc, dar e limpede că o să avem un parfum grecesc, cu ajutorul arhitecților, contractați deja de ONG. O să fie – din punctul nostru de vedere – cea mai „instagramabilă” străduță. Pe stradelă avem și monumente istorice. Eh, acolo e puțin mai complicat. Există niște aprobări speciale, dar dacă așa sunt făcute, de-aia suntem noi aici, să le facem. Categoric o să depășească un an, știu ce înseamnă o documentație…”, a spus Stere Hira, pentru TOMIS NEWS.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *