Gheorghe Hagi, decorat de Bolojan cu „Steaua României” în grad de Cavaler, cea mai înaltă distincție în statul român: „50 de ani am muncit ca să vină această zi!” – VIDEO

Gheorghe Hagi este decorat de preşedintele interimar Ilie Bolojan cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, cea mai înaltă distincţie a statului român. Ceremonia de decorare a avut loc la Palatul Cotroceni.
Potrivit Adrministraţiei Prezidenţiale, preşedintele interimar al României, Ilie Bolojan, a semnat decretul de decorare a lui Gheorghe Hagi cu cea mai înaltă distincţie a statului român, Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, în semn de recunoaştere şi apreciere pentru întreaga sa carieră sportivă, precum şi pentru implicarea activă în popularizarea fotbalului în rândul tinerelor generaţii.
„Prin performanţele remarcabile obţinute de-a lungul timpului cu echipa naţională de fotbal, dar şi în cadrul cluburilor internaţionale de prestigiu, prin devotamentul şi profesionalismul puse în slujba promovării sportului românesc şi a imaginii României în lume, precum şi prin promovarea excelenţei sportive, Gheorghe Hagi este un model de urmat şi o sursă de inspiraţie pentru toate generaţiile”, precizează Administraţia Prezidenţială. Fostul căpitan şi selecţioner al echipei naţionale a României, Gheorghe Hagi, considerat „Regele” fotbalului românesc, a împlinit 60 de ani la 5 februarie.
Gheorghe Hagi este decorat de preşedintele interimar Ilie Bolojan cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, cea mai înaltă distincţie a statului român. Ceremonia de decorare a avut loc la Palatul Cotroceni.
„Suntem astăzi împreună, familie, prieteni, membri ai generației de aur, mari sportivi, pentru a celebra un fenomen al fotbalului românesc și internațional, un nume care ne-a făcut mândri, care ne-a dus momente de neuitat și care, prin performanțele sale extraordinare, a pus România pe harta sportului mondial. Astăzi celebrăm omul Gheorghe Hagi, unul dintre cei mai mari sportivi pe care-i are țara noastră. Domnule Hagi, este onoare pentru mine să vă ofer cea mai înaltă distinție a statului român, Ordinul Național Steaua României, ca semn al respectului, al recunoștinței și al mulțumirii pentru tot ceea ce ați făcut pentru sportul românesc. Ne-ați arătat prin fapte ce înseamnă talentul dublat de muncă, atât ca jucător cât și ca antrenor. Ați fost un erou pe teren, dar și în lumea fotbalului. Faceți parte din generația de aur, acea generație care ne-a făcut să trăim fiecare victorie ca pe o mare sărbătoare națională. Sportul face parte din identitatea noastră națională. Este responsabilitatea noastră să sprijinim și să dezvoltăm strategii eficiente pentru a crea și susține mari campioni și în viitor. România are o temelie solidă de mari performanțe sportive, iar moștenirea lăsată de dumneavoastră, domnile Hagi și de alți mari sportivi români, poate fi continuată dacă facem din sport o prioritate. Vă mulțumim pentru că ați ales să construiți în România o fundație bazată pe valori puternice, care să reprezinte un model de etică și de dăruire pentru tinerii sportivi care visează să ajungă mari campioni. Academia de Fotbal Gheorghe Hagi este un exemplu al muncii, al ambiției și al respectului față de acest sport”, adaugă șeful interimar al statului.
Printre personalitățile prezente se numără Mircea Lucescu, Nadia Comăneci, Simona Halep, Mihai Covaliu, Elisabeta Lipă, Gică Popescu, Bogdan Stelea sau Ilie Dumitrescu.
Palmaresul lui Hagi în primul eşalon din România totalizează 223 meciuri şi 141 goluri, trei titluri de campion şi trei Cupe ale României. Gheorghe Hagi a fost de două ori golgheterul României, în sezoanele 1984/1985 şi 1985/1986.
În perioada petrecută în Spania, Hagi a evoluat la Real Madrid (1990-1992, 19 goluri în 64 de meciuri) şi FC Barcelona (1994-1996, 7 goluri în 36 de meciuri). Între Madrid şi Barcelona, Hagi a jucat la echipa Brescia (1992-1994).
În perioada 1996 şi 2001, Hagi a jucat la Galatasaray Istanbul, alături de care a obţinut patru titluri de campion şi două Cupe ale Turciei, o Cupa UEFA şi Supercupa Europei.
Hagi a participat la trei ediţii ale Campionarului European (1984, 1996 şi 2000) şi la trei ediţii ale Cupei Mondiale (1990, 1994 şi 1998). La finalul anului 1999, a fost desemnat fotbalistul român al secolului.
mediat după retragere, Hagi a devenit antrenor al echipei naţionale a României în anul 2001. În 2003, a devenit tehnicianul echipei turce Bursaspor, iar în sezonul 2004-2005 s-a aflat pe banca tehnică a formaţiei Galatasaray Istanbul. În 2006 s-a întors în România, la Poli Timişoara, dar şi de aici a plecat după scurt timp. După un an de pauză, Hagi a preluat Steaua, dar mandatul a durat mai puţin de trei luni, timp în care a calificat echipa în grupele Ligii Campionilor. În octombrie 2010, Hagi şi-a început al doilea mandat la Galatasaray unde a stat până la 25 martie 2011.
În perioada septembrie 2014 – 01 august 2020, Gheorghe Hagi a ocupat funcţia de manager al echipei de seniori FC Viitorul Constanţa.
În august 2020, Hagi a anunţat că va rămâne în continuare în cadrul Academiei de Fotbal Gheorghe Hagi, unde alături de directorul tehnic va coordona conceptul tehnic al Centrului de copii şi juniori.
În 2017, FC Viitorul a câştigat titlul de campioană a României.
El a refuzat în 2021 funcţia de selecţioner al României, preferând să rămână antrenor şi proprietar la Farul Constanţa.
În sezonul 2022/2023, Farul Constanţa a câştigat titlul de campioană a României.
Gheorghe Hagi este căsătorit cu Marilena şi are doi copii: Kira, care este actriţă, şi Ianis, care joacă la Glasgow Rangers.