Generația X se îmbolnăvește de cancer mai mult decât generațiile anterioare – STUDIU

Pentru prima dată, există o generație cu o rată a cancerului mai mare decât cea a părinților săi. Este concluzia la care a ajuns un studiu al Institutului Național de Cancer din SUA, care a analizat datele provenite de la 3,8 milioane de pacienți cu cancer. Potrivit rezultatelor, publicate în „Jama Network”, în rândul celor născuți între 1965 și 1980 se înregistrează cea mai mare creștere a incidenței cancerului în comparație cu orice generație anterioară, conform Agerpres.

Cancerele sunt în creștere la grupele de vârstă mai tinere, dar tendințele în ceea ce privește incidența pe an de naștere sunt încă neclare. Cercetătorii au încercat să răspundă la această întrebare prin estimarea tendințelor prevalenței cancerului de-a lungul generațiilor, pe baza cazurilor constatate în baza de date cu 13 registre a programului Surveillance, Epidemiology, and End Results. Cancerele invazive diagnosticate la vârsta de 35-84 de ani între 1992 și 2018 au fost „clasificate” în funcție de zona afectată și de alți parametri, cum ar fi sexul și etnia. Cercetătorii au folosit apoi diferite modele de calcul pentru a compara incidența diferitelor tipuri de cancer la vârsta de 60 de ani în cadrul Generației X (1965-1980) și al Baby Boomers (1946-1964). S-a constatat că Generația X a fost cea mai afectată.

În special, femeile sunt mai predispuse să dezvolte cancer la tiroidă, rinichi, rect, uter, colon, pancreas, limfom non-Hodgkins și leucemie. În rândul bărbaților, crește rata cancerului de tiroidă, rinichi, rect, colon, prostată și leucemie. Incidența cancerului pulmonar a scăzut atât la bărbați, cât și la femei. În scădere este și cea a cancerului de col uterin și, în rândul bărbaților, a limfomului non-Hodgkins.

Stilul de viață corect este arma câștigătoare împotriva cancerului, care poate preveni 40% din neoplazii. Printre factorii incriminați se numără fumatul, instabilitatea genomică și inflamația cronică, dezechilibrele imunitare și microbiota alterată, care creează un mediu favorabil pentru trecerea celulelor pre-maligne la cele maligne. Despre acest lucru s-a discutat la Chicago, la ediția 2024 a Congresului Mondial de Oncologie (Asco). „Ne aflăm într-o adevărată pandemie de cancer: în fiecare zi, în Italia, 1.000 de persoane sunt diagnosticate cu cancer”, a explicat, potrivit Il Messaggero, Saverio Cinieri, președintele Fundației Asociației Italiane de Oncologie Medicală.

Procesul de cancerogeneză durează mulți ani, chiar zeci de ani. În această perioadă omul pare sănătos și total asimptomatic, însă, în realitate, mai mulți factori favorizează deja în mod activ transformarea. Un exemplu clasic este fumatul, în care fiecare țigară fumată induce procesul de carcinogeneză. Instabilitatea genomică este, de asemenea, principala condiție fiziologică care poate favoriza dezvoltarea cancerului, inflamația cronică, dezechilibrele imunitare și alterarea microbiotei”.

Pentru Cinieri, obiectivul este de a intercepta acești „factori de cancer” modificabili. „Acest lucru este posibil și prin intermediul unor simple probe de sânge”, continuă el. „Este ceea ce numim prevenție activă împotriva cancerului, care trebuie, evident, să fie combinată cu un stil de viață corect. Numai în acest fel putem reduce povara bolii și ne putem concentra pe cele mai eficiente și din ce în ce mai personalizate terapii”.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *