G7 spune că România a EȘUAT să ajute Ucraina în spargerea blocadei rusești la transportul cerealelor, prin Portul Constanța. Canada trimite nave comerciale la Marea Neagră

G7 examinează alternative la transportul de cereale ucrainene pe cale navală, pentru a sparge o blocadă rusă, a declarat ministrul german de externe, Annalena Baerbock, relatează sâmbătă DPA. Problemele legate de diferitele lăţimi de cale ferată au exclus transportul pe scară largă prin România, aşa că acum se analizează dacă este posibil ca trenul să ajungă în porturile baltice pentru export, a spus ea.

În mod normal, 5 până la 6 milioane de tone de cereale pe lună ar putea fi livrate pe mare din Ucraina, a declarat Baerbock. Dacă ar fi livrate pe calea ferată, a spus ea, este clar că s-ar obţine mult mai puţine cereale pentru export. Dar „fiecare tonă care este livrată afară poate ajuta puţin la ţinerea sub control a acestei crize a foametei”. Până în prezent, a spus şefa diplomaţiei germane, o fracţiune este exportată pe calea ferată, în principal prin România. Dar a apărut un „blocaj”, deoarece Ucraina şi România au ecartament feroviar diferit.

Potrivit G7, în Ucraina sunt stocate 25 de milioane de tone de cereale care nu pot ieşi din cauza blocadei ruseşti. „Acesta este grâul de care lumea are atât de mare nevoie”, a declarat Baerbock după o reuniune a miniştrilor de externe din G7, în Germania, la Marea Baltică.

G7 a declarat că examinează alternativele împreună cu Ucraina, Organizaţia Naţiunilor Unite şi Comisia Europeană.

Guvernul Canadei este pregătit să ajute la exportul de cereale din porturile ucrainene, punând la dispoziție propriile nave, a anunțat sâmbătă canalul CTV, citând pe ministrul canadian de externe Melanie Joly. Potrivit canalului, ea a făcut o astfel de declarație în cadrul unei conversații cu reporterii după o reuniune a miniștrilor de externe ai Grupului celor șapte țări (G7) în Wangels (landul Schleswig-Holstein) din nordul Germaniei. În special, Ottawa este gata să pună la dispoziție navele sale pentru exportul de cereale.

Trebuie să ne asigurăm că aceste cereale sunt livrate în lume”, a declarat Joly, citată de CTV. „În caz contrar, milioane de oameni s-ar putea confrunta cu foametea.”

Anterior, directorul filialei germane a Programului Alimentar Mondial al ONU, Martin Frick, într-un interviu acordat agenției DPA, a vorbit despre aproape 4,5 milioane de tone de cereale aflate în porturile din Ucraina, care nu pot fi exportate din țară.

La rândul său, președintele SUA, Joe Biden, a declarat pe 10 mai că situația din Ucraina a dus la o creștere a prețurilor la alimente în lume. Potrivit acestuia, în prezent, în depozitele ucrainene se află 20 de milioane de tone de cereale. SUA depun eforturi pentru a găsi „o modalitate de a le aduce pe piața [globală]”. Acest lucru ar trebui să ducă la scăderea prețurilor mondiale la alimente, a spus Biden.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *