Forța Dreptei se întreabă ce se mai întâmplă cu parcul industrial promis de primarul Chițac. „Să supraviețuiești cu o firmă în Constanța a devenit, practic, un act de curaj și nebunie!”

baba

Multe promisiuni neonorate avem la Constanța din partea primarului Vergil Chițac. Aproape toate, de fapt, dacă vom consulta programul electoral – șters între timp de pe site-ul său de campanie, iar una dintre ele se referă la parcul industrial pe care candidatul PNL îl numea atunci Anghel Saligny. Un element important din respectivul program electoral, pe care Vergil Chițac și-l asuma și, mai mult, era unul de suflet. Primarul eminamente pro-business al Constanței a lăsat business-ul local de izbeliște, ba chiar city-managerul orașului, Felicia Ovanesian, spunea că firmele falimentate de pe str. Ștefan cel Mare – vizate de eternul șantier – sunt de fapt… binecuvântate.

O vedem cu toții, administrația locală este ruptă de orice realitate cu acest oraș, iar cei de la partidul Forța Dreptei Constanța se întreabă ce se mai întâmplă cu parcul industrial promis. Oamenii raliați în jurul deputatului Bogdan Bola s-au săturat de această trecere a timpului, care ne-a lăsat nu doar cu promisiuni neonorate, ci și cu mari firme care și-au luat tălpășița din acest oraș, agranavându-ne astfel situația economică. Despre această situație economică a vorbit și secretarul general al organizației județene a Forței Drepte, Ionuț Babă, care concluzionează amarnic: A devenit un act de curaj și nebunie să încerci să mai ai o firmă în Constanța!

„În urmă cu aproximativ 3 ani, primarul Constanței, atunci simplul candidat Vergil Chițac, promitea construirea unui parc industrial tehnologic, intitulat „Anghel Saligny“, care urma să se „întindă” pe o suprafață de 1.500 de hectare și care ar fi avut acces la autostradă, port, canal și calea ferată. Proiectul era un „pilon” important din programul electoral al dânsului, program care astăzi nu mai este public. „Depinde de noi, depinde de mine, odată ajuns la primărie“, promitea atunci candidatul Chițac. Păi, primar ați ajuns domnule Chițac, dar parcul unde este? În ansamblu, beneficiile unui parc industrial tehnologic sunt enorme și amintesc doar câteva dintre ele:

  1. Se poate face prin asocierea uneia ori a mai multor societăți comerciale cu o autoritate locală și, mai mult, pot fi asociați și persoane fizice conform Ordonanței  de Guvern 65/2001, care permite asocierea prin participațiune a administrațiilor locale cu agenți economici sau parteneri interesați!            

2. Poate duce la crearea multor locuri de muncă, iar rata șomajului ar scădea semnificativ, având în vedere faptul că în ultimii zece ani au părăsit municipiul Constanța cel puțin 20.000 de oameni, care nu au plecat „de bine” din acest oraș!

3. Foarte multe firme din municipiu, în special societățile cu profil de producție – din cauza extinderii zonelor rezidențiale și din cauza regulilor impuse de autoritățile de mediu (reducerea poluării aerului, calitatea apei, limitarea zgomotului ș.a.m.d.) – își simt amenințate afacerile și ar putea să își desfășoare liniștite activitățile într-un parc industrial.

4. Atragerea de investitori străini, prin acordarea unor scutiri de taxe și impozite. Aici vreau să amintesc de închiderea fabricii de bere Heineken din Constanța. Sunt sigur că, dacă se avansau o serie de facilități fiscale din partea administrației locale, acest investitor nu ar mai fi plecat, iar astăzi nu am fi avut alte câteva sute de șomeri! Dar, cine sa facă acest lucru? Primarul Chițac nu are timp pentru așa ceva, el fiind ocupat cu decorpetarea străzilor și lăsarea lor de izbeliște…

5. Venituri la bugetul local, stabilitate economică și, nu în ultimul rând, dezvoltare economică

6. Firmele rezidente pot beneficia de servicii de pază, banking sau consultanță, toate acestea oferite de administrația parcului

Sunt doar câteva din beneficiile aduse de un parc industrial tehnologic, dar cel mai mult cred că trebuie pus accentul pe dezvoltarea locală și regională pentru că, după cum putem observa, Constanța a ajuns unul dintre cele mai subdezvoltate orașe din România! Numărul firmelor radiate în municipiul Constanța în anul 2022 a crescut cu 9,83% față de anul 2021. Previziunile pentru anul în curs nu se anunță a fi mai bune. În tot acest context, administrației locale pare că nu îi pasă deloc de mediul de afaceri local. Să supraviețuiești cu o firmă în Constanța a devenit, practic, un act de curaj și nebunie!”

Distribuie:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *