Firea (Familie): „Copiii trebuie protejați împotriva oricăror abuzuri sau violențe”. Peste 1.300 de cazuri de abuz sexual înregistrate în 2021
„Copiii trebuie protejați împotriva oricăror abuzuri sau violențe.”, a susține Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de șanse, într-o postare pe Facebook.
„Este obligația tuturor instituțiilor statului să gândească politici publice potrivite și să facă o prioritate din asta. Doar așa reușim să creștem o generație sănătoasă, care poate moderniza România”, a adăugat ea, după ce a participat la Conferința națională „Prevenirea abuzului și violenței asupra copilului reflectată în planul de politici public”, organizată la Palatul Parlamentului. „Pentru prima dată în România, politicile pentru familie, tineret și copii sunt un tot unitar. Menirea ministerului pe care-l conduc de aproape un an este sprijinirea familiei, tinerilor și a copiilor în toate aspectele vieții. Avem proiecte clare pentru creșterii natalității și susținerea familiilor din România”, a spus ministrul. Firea a mai precizat că „în ce privește politicile publice pentru copiii aceste țări, în acest timp scurt, am lucrat împreună cu toți colegii din minister și ANPDCA, măsuri extrem de importante acum, dar în special pentru viitor”.
Măsurile prezentate de Gabriela Firea:
– „Legea Prevenirii Separării Copilului de Familie, un proiect asumat în PNRR și care va ajunge în curând pe masa Guvernului”.
– „Înființăm Observatorul Național al Copilului și implicăm membrii comunităților locale pe a identifica toți copiii aflați în situații de risc pentru că în fiecare localitate va exista o structură comunitară consultativă care va identifica situațiile dificile”.
– „În paralel, am lansat apelul de proiecte pentru rețeaua celor 150 de centre de zi, finanțată cu 50 de milioane de euro prin PNRR. Autoritățile locale au la dispoziție două luni pentru a depune proiectele. Pentru unii copii, un astfel de centru poate face diferența. Știm cu toții că mulți copii abandonează școala sau ajung în grija statului din lipsa posibilităților financiare reduse ale familiilor. Acum, în 570 de localități, 12 orașe și 558 de comune, nu există centre și specialiști”.
– „Lucrăm și la Garanția pentru Copii, instituită la nivel european. Banii vor veni țintit pentru acces la servicii medicale, sociale, educaționale și orice e nevoie pentru e preveni separarea copiilor de familie. La începutul lunii octombrie, Planul de Acțiune privind implementarea Garanției pentru Copii a fost trimis, spre consultare, Comisiei Europene, care și-a exprimat punctul de vedere și, săptămâna viitoare, urmează să fie pus în discuție în cadrul unei întâlniri de validare, la care vor lua parte reprezentanții instituțiilor cu atribuții în domeniul protecției și promovării drepturilor copilului și ai societății civile”.
– „Am prezentat și un proiect important pentru femeile din România, multe dintre ele mame care vor un viitor mai bun pentru copiii lor. Am depus la Parlament, împreună cu președintele Camerei Deputaților și al PSD Marcel Ciolacu, un proiect de lege pentru introducerea cotelor de gen în România. Astfel, asigurăm 30% locuri pentru femei în consiliile de administrație ale companiilor de stat și pe listele electorale de la alegerile locale. Sunt destule exemple de femei de succes în România, deci doamnele pot sprijini bărbații în multe domenii”.
Peste 1.300 de cazuri de abuz sexual asupra copiilor au fost înregistrate anul trecut în România, iar 554 s-au petrecut în familie, afirmă ministrul Familiei Gabriela Firea, într-un mesaj postat pe Facebook de Ziua europeană pentru protecţia copiilor împotriva exploatării sexuale. adăugând că ”nimic nu este mai revoltător”.
„Când vorbim despre copii, nimic nu este mai revoltător decât situaţiile de abuz sexual şi exploatare sexuală în care sunt implicaţi şi minori. Fiecare caz de care aflu îmi dă fiori! La nivelul Europei, astăzi marcăm Ziua privind protecţia copiilor împotriva acestor atrocităţi. Şi, chiar dacă ni se par greu de cuprins în cuvinte şi în gânduri, realitatea este terifiantă pentru că astfel de grozăvii există. Noi, autorităţile, avem responsabilitatea nu doar să facem ceva pentru victimele acestor abuzuri, ci şi pentru prevenirea şi combaterea acestor fenomene. În România, anul trecut, au fost înregistrate peste 1.300 de cazuri de abuz sexual asupra copiilor, jumătate dintre ele, mai exact 554, s-au petrecut în familie! 57 de copii chiar au fost exploataţi sexual. Am avut cazuri când au fost implicaţi copii de 2-3 anişori ceea ce mi se pare terifiant. Cele mai multe cazuri, aproape 800, au implicat copii între 14 şi 17 ani”, scrie Firea.
Ea precizează că, pentru ca astfel de drame să nu mai apară, trebuie să găsim puterea să vorbim despre acest fenomen, să găsim soluţii să-l stopăm şi mecanisme să-i sprijinim pe copiii care cer ajutorul, pentru că au trecut prin astfel de tragedii sau se simt în pericol.
„La începutul anului, am lansat numărul unic de urgenţă pentru copii 119, care a reprezentat o premieră la nivel naţional. Pentru prima dată, avem un singur canal unde pot fi anunţate cazurile de abuz, neglijare, exploatare şi orice altă formă de violenţă asupra copiilor. Până la începutul lunii noiembrie, fuseseră înregistrate peste 92.000 de apeluri, evident nu toate pentru cazuri atât de grave sau pentru situaţii limită”, aminteşte ministrul Familiei.
Ea precizează că este important ca aceşti copii sau apropiaţii lor să ştie unde să semnaleze orice problemă şi să ceară ajutor, chiar dacă e vorba doar de suspiciuni sau, uneori, de alarme false.
„Multe dintre cazurile grave, semnalate şi în spaţiul public, au ajuns în atenţia noastră în urma unor apeluri la Numărul Unic 119!”, subliniază Gabriela Firea.