„Festivalul turcesc”, INTERZIS la Constanța, din motive de… Fethullah Gülen!

Festivalul turcesc, care se desfășoară în București din 2012 și în diferite orașe ale României din 2016, în numele fuziunii culturii și tradițiilor celor două popoare, a revenit după pandemie. În 2019, a fost organizat acest festival în șase orașe, un total de opt evenimente, „fără să ținem cont de presiunile puse din exterior asupra autorităților locale”, transmit cei de la Fundația Tuna, care s-au trezit… interziși la Constanța:

Zecile de mii de vizitatori prezenți la fiecare dintre festivalurile noastre au fost întâmpinați cu mâncare tradițională turcească, cu muzică și dansuri tradiționale, pentru a celebra împreună cultura poporului turc. Departe de politică, am servit oameni cu zâmbete și cu dorința de a fi împreună și a crea o comunitate în jurul valorilor culturale. Având în vedere aceste lucruri, nu înțelegem presiunile și atitudinea celor care fac presiuni la nivelul autorităților locale pentru a nu mai avea loc acest festival atât de îndrăgit de zeci de mii de români. Așa cum am procedat și anii anteriori, în 2022 am depus actele necesare pentru a organiza cea de-a 5-a ediție a festivalului, în perioada 29-31 iulie, în Constanța. Autoritățile nu ne-au dat autorizație pentru a folosi „Parcare laterală a Pavilionului Expozițional Constanța”, motivând lipsa de spațiu, deși doi ani consecutiv am organizat fără probleme festivalul în acel spațiu. De aceea, ne cerem scuze constănțenilor pentru că nu putem organiza Festivalul Turcesc și la Constanța. Cu încrederea că lucrurile se vor schimba în bine, iau autorităților vor înțelege că sunt în slujba cetățenilor și a intereselor constănțenilor, ne exprimăm speranța și dorința de a reveni cât mai curând cu Festivalul Turcesc în Constanța”, au subliniat reprezentanții Fundației.

În ciuda motivului invocat de Consiliul Județean Constanța, motivul real al interzicerii organizării îl reprezintă faptul că Fundația Tuna face parte din structurile înființate de Fethullah Gülen.

Gülen este un învățat islamic și gânditor, precum și un scriitor și poet prolific. Este privit ca inițiatorul și omul care a inspirat mișcarea socială mondială cunoscută sub numele de Mișcarea Gulen, care a devenit un fenomen semnificativ în Turcia și pe plan internațional. Comunitatea inspirată de către predicatorul islamic Fethullah Gulen cuprinde în prezent câteva milioane de adepți, acesta trăind din 1999 în auto-exil, în Pennsylvania, Statele Unite. Este principalul adversar politic al lui Recep Erdogan.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *