Fermierii români FALIMENTEAZĂ, din cauza cerealelor din Ucraina care blochează Portul Constanța. Lungoci (PSD): „Va fi activat mecanismul de compensare din Fondul de Criză pentru Agricultură”

Portul Constanța este blocat în această perioadă de TIR-urile încărcate cu cereale din România și din Ucraina. Sunt cozi pe kilometri întregi, iar șoferii stau și câte o zi întreagă pe marginea autostrăzii. Recolta românească a venit odată cu recolta din Ucraina și, cum ambele trebuie descărcate în port, e mai aglomerat ca oricând. Mai mult, Marian Popa, fermier, a declarat, joi, că din Ucraina au tranzitat România nouă tone de cereale şi mare parte dintre acestea a rămas în ţara noastră. El a menţionat că este un exces de cereale care a dus la scăderea preţului cu 30%, precizând că în aceste condiţii mai mulţi fermieri riscă falimentul. Marfa din Ucraina este refuzată de clienţii tradiţionali ai fermierilor din ţara noastră deoarece este produsă din seminţe ameliorate genetic.

În acest context al agravării situației pentru fermierii români, deputatul social-democrat constănțean, Lucian Lungoci, a transmis sâmbătă faptul că, la nivelul Comisiei Europene, la solicitarea României, va fi activat Fondul de Criză:

„În plină criză determinată de războiul declanșat de Rusia, România a asigurat culoar umanitar pentru cerealele din Ucraina. Aproape 3 milioane de tone de cereale au ajuns, prin Portul Constanța, în România. Cerealele au fost vândute la preţuri scăzute şi astfel s-a creat o concurenţă neloială pe piaţă. Mai mult decât atât, România s-a transformat din exportator în importator de produse agroalimentare! Urmarea? Fermierii români, lăsați în plan secund, au fost afectați! Nu și-au comercializat produsele, mii de tone de porumb, grâu, floarea-soarelui şi rapiţă și semințe de floarea soarelui fiind și la acest moment stocate. Ceea ce a presupus costuri suplimentare și, mai  grav decât atât, a provocat mari dificultăți în finanţarea viitoarelor activităţi agricole. Situația nu putea continua, iar  în acest sens Ministrul Agriculturii, Petre Daea obținut asumarea unui angajament la nivelul Comisiei Europene. În urma acestui demers, va fi activat mecanismul de compensare din Fondul de Criză pentru Agricultură al Uniunii Europene. În acest mod, fermierii românii vor primi bani pentru compensarea pierderilor suferite, dar și pentru a putea începe campania de primăvară”, a transmis deputatul Lungoci.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *