Fermierii anunță PROTEST NAȚIONAL dacă Guvernul nu ia decizii legate de cerealele ucrainene și nu plătește despăgubirile pentru seceta de anul trecut

Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România a anunțat că va organiza un protest național pe 7 aprilie dacă până atunci Guvernul nu va lua decizii pentru gestionarea impactului pe care-l are afluxul de cereale ucrainene. Amintim că Bruxellesul oferă despăgubiri pentru acești fermieri, în baza unor date transmise de țările afectate. Numai că pentru România a propus acordarea a doar 10 milioane de euro, mai puțin chiar decât pentru Bulgaria. Asta i-a enervat pe fermieri. Joi seară, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că instituția va reanaliza valorea despăgubirilor acordate. Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști reunește mai multe asociații de fermieri.

Forumul a criticat „lipsa de reacție a autorităților naționale și europene la notificările transmise”, „sumele compensatorii derizorii alocate fermierilor români” și „lipsa oricăror perspective de stabilitate a pieței de cereale din România”. Acesta a atras atenția că fermierii chiar au de suferit din cauza „concurenței neloiale acerbe provocată de fluxurile necontrolate de marfă de proveniență ucraineană”.

„Membrii Forumului APPR transmit lista măsurilor URGENTE și solicită autorităților să le întreprindă pentru protejarea fermierilor români:

➢ Separarea, în vămile și porturile românești, a fluxurilor de mărfuri agricole, respectând culoarele de tranzit destinate Ucrainei;
➢ Asigurarea trasabilității importurilor printr-un control strict al calității și evitarea ambiguităților legată de originea mărfurilor agricole;
➢ Urgentarea acordării despăgubirilor pentru prejudiciile cauzate de secetă la culturile semănate în primăvara anului 2022.

Aceste solicitări sunt imperios necesare pentru evitarea unui colaps al agriculturii românești.

În situația în care nu vom avea o reacție imediată și o implicare directă a autorităților în vederea implementării acestor măsuri, membrii Forumului APPR vor organiza un protest național în data de 7 aprilie 2023”, a transmis Forumul, printr-un comunicat.

Acesta a lansat apoi un apel către alte asociații și fermieri să se alăture protestului.

Comisia Europeană a propus alocarea a 10,05 milioane euro pentru fermierii români, 29,5 milioane de euro pentru cei polonezi și 16,75 milioane pentru cei bulgari. Suma i-a înfuriat pe fermierii noștri.

„Pentru România este o bătaie de joc. Ar trebui ca statul să fie demn și să spună că refuză această sumă. Nu ajută cu absolut nimic această sumă, nici dacă ar fi de trei ori mai mare”, a declarat Ionel Arion, președintele Pro Agro, pentru B1 TV.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea (PSD), a acuzat Comisia Europeană că a stabilit sumele fără să se consulte cu vreo țară, cu toate că „România a dat toate datele la timp și fără echivoc și le-a prezentat cu acuratețe”.

Și președintele Klaus Iohannis a criticat modul în care Comisia Europeană a calculat despăgubirile: „E foarte ciudat ca în Comisia Europeană, pe aceste spețe, să nu se negocieze nimic. (…) E regretabil că astfel de abordări ultra-birocratice pun sub semnul întrebării buna-credință a Comisiei”.

Ulterior, Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a anunțat că executivul comunitar va reanaliza valoarea despăgubirilor acordate pentru fermierii români.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *