Fechet (Mediu), la Constanța: „Profilul plajei trebuie să aibă o anumită liniaritate. Dacă există gropi, ele nu sunt în conformitate cu proiectul tehnic în baza căruia lucrările sunt recepţionate” – VIDEO
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a făcut o vizită, joi, în comuna Amzacea din judeţul Constanţa, la oamenii afectaţi de inundaţiile de la sfârşitul săptămânii trecute: „Scopul principal a fost acela de a-i asigura pe oameni că nu sunt singuri şi că vor primi sprijin din partea Guvernului României, din partea autorităţilor locale, pentru ca la iarnă cel târziu sperăm ca toată lumea să doarmă în propria casă”, a afirmat el.
Ministrul Mircea Fechet s-a aflat, joi, în comuna Amzacea, unde a discutat cu autorităţile locale şi cu persoane afectate de inundaţii.
„Scopul principal a fost acela de a-i asigura pe oameni că nu sunt singuri şi că vor primi sprijin din partea Guvernului României, din partea autorităţilor locale, pentru ca la iarnă, cel târziu, sperăm ca toată lumea să doarmă în propria casă. Acesta este motivul principal pentru care am venit. În al doilea rând, mă bucur că mi-au spus colegii că deja lucrează utilajele de la Administraţia Bazinală Dobrogea Litoral, de la Apele Române, în sensul în care ajută autoritatea locală să decolmateze acel curs de apă. Dacă cursul respectiv ar fi fost întreţinut şi dacă n-ar fi fost acele podeţe care să sugrume practic drenarea, nu ştiu dacă s-ar fi putut preveni, dar, cu siguranţă, pagubele ar fi fost mai mici. Slava Domnului că nu a murit nimeni, pentru că la inundaţiile din 2005, din păcate, şi-au pierdut viaţa mulţi oameni”, a afirmat Mircea Fechet.
Ministrul a subliniat importanța intervenției rapide și a măsurilor preventive. De asemenea, a menționat că utilajele Administrației Bazinale Dobrogea Litoral și cele ale Apelor Române deja lucrează la decolmatarea cursului de apă, subliniind că o întreținere mai bună a acestuia și eliminarea obstacolelor ar fi putut reduce pagubele. Fechet a amintit și de inundațiile tragice din 2005, subliniind faptul că, din fericire, de data aceasta nu au existat pierderi de vieți omenești.
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a afirmat că impresiile turiştilor care au fost pe litoralul românesc în acest sezon estival sunt că serviciile cu închirierea şezlongurilor au fost mai scumpe decât se aşteptau, dar şi că plaja putea să aibă o calitate mai bună decât a avut. El a adăugat că se încearcă identificarea unor soluţii legislative „pentru ca turiştii să aibă servicii de o calitate mai bună la preţuri mai competitive”.
Mircea Fechet a participat, joi, la Neptun, la o întâlnire cu reprezentanţii industriei de turism din zona de sud a litoralului.
„Am discutat, de asemenea, despre modul de atribuire a contractelor de închiriere pentru plajele din România, subiect care în continuare creează discuţii intense. Am pornit de la lucrurile care au mers bine pe litoral, dar am discutat şi despre cele care au mers mai puţin bine. Şi impresia pe care turiştii o au după efectuarea unui sejur este de multe ori aceea că serviciile cu închirierea şezlongurilor au fost mai scumpe decât se aşteptau, că plaja ar fi putut să aibă o calitate mai bună decât a avut, că preţurile pe plajă şi nu numai au fost mai mari decât se aşteptau. Încercăm să identificăm împreună cu aceştia care sunt modificările legislative pe care trebuie să le facem pentru ca turiştii să aibă servicii de o calitate mai bună la preţuri mai competitive şi mai mici. Acesta este scopul pe care l-a avut această întâlnire”, a afirmat ministrul Mediului.
Mircea Fechet a anunţat că se caută soluţii ca să nu mai conteze atât de mult preţul de închiriere pentru un sector de plajă, deoarece acest lucru ridică valoarea licitaţiei.
„Încercăm să identificăm variante în care să nu mai conteze atât de mult preţul de închiriere pentru un sector de plajă, pentru că o competiţie foarte acerbă, care ridică foarte mult valoarea licitaţiei, nu poate să se transpună decât într-un cost mai mare pe care îl va plăti turistul. Nimeni nu vine cu bani de acasă şi încercăm să găsim soluţia de mijloc. Varianta pe care am propus-o sau pe care au propus-o colegii de la Administraţia Bazinală Dobrogea Litoral şi colegii de la Administraţia Naţională Apele Române a fost aceea ca preţul să conteze doar într-un cuantum de 40%. Cu alte cuvinte, hotelierii de aici de pe litoralul Mării Negre să beneficieze de un avantaj de alte 40 de puncte atunci când ofertează sectoarele de plajă”, a explicat Mircea Fechet.
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că a fost luată decizia de a se face înnisipări şi în timpul verii, cu riscul de a tulbura activitatea turistică, atât pe motiv că acele plaje erau puternic afectate de eroziunea costieră, dar şi pentru că sunt ridicate costurile cu închirierea echipamentelor. El a afirmat că, dacă au apărut gropi în mare în urma acestor lucrări, ele nu sunt conforme cu proiectul, astfel că va merge să verifice acest lucru împreună cu o echipă de specialişti.
„Ştiu că a existat un disconfort în timpul sezonului cald anul acesta pentru că decizia ANAR-ului a fost aceea de a înnisipa şi în timpul verii, lucru care nu se întâmplă de obicei, însă a fost o decizie luată ca urmare a unei realităţi, respectiv a faptului că plajele înnisipate erau profund afectate de fenomenul de eroziune costieră şi s-a luat decizia, cu riscul de a tulbura activitatea turistică, cu riscul de a genera un anumit disconfort în şantierele respective, totuşi să avem cât mai repede o plajă, cu atât mai mult cu cât costurile legate de toate echipamentele necesare procesului de înnisipare se ridică la sute de mii de euro în fiecare zi”, a afirmat ministrul Mediului.
El a fost întrebat ce se întâmplă cu gropile din Marea Neagră care ar fi apărut tocmai în urma acestui proces de înnisipare.
„I-am chemat pe colegii de la Apele Române care au venit cu planşele în mână şi mi-au prezentat care este profilul plajei, atât cel de pe uscat, cum s-ar spune, dar şi cel care se află sub nivelul mării. Şi profilul acelei plaje trebuie să fie unul care să aibă o anumită liniaritate, cu alte cuvinte dacă există astfel de gropi, cum au fost ele numite în mass-media, ele nu sunt în conformitate cu proiectul tehnic în baza căruia acele lucrări sunt recepţionate. Nu întâmplător, astăzi o să am şi o întâlnire cu reprezentanţii Institutului de Cercetare-Dezvoltare GeoEcoMar, alături de care voi merge cu barca în largul Mării Negre pentru a face determinări şi pentru a mă asigura personal că profilul proiectului este respectat”, a răspuns ministrul Mediului.
Mircea Fechet a adăugat că, în cazul în care sunt descoperite asemenea situaţii, acestea trebuie remediate pe cheltuiala constructorului.