Factura simplificată și pistoalele pentru ANAF. Boloș (Finanțe), la moțiunea împotriva sa din Parlament: „Activităţile economice ilicite nu se fac cu mănuşi de catifea”

Ultimele teste pe aplicaţia simplificată pentru firmele mici care nu au un volum mare de facturi s-au efectuat luni, iar e-Factura simplificată va putea fi folosită de miercuri, a anunţat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, la Palatul Parlamentului.

Astăzi am avut ultimele teste pe e-Factura minimal. Sper ca începând de miercuri să poată să fie folosită de către toţi. (…) Înseamnă că am simplificat-o la maxim. Ca să aveţi o imagine asupra a ceea ce înseamnă simplificarea – am redus numărul de câmpuri de la 160 la 50, astfel încât contribuabili mici să poată să folosească e-Factura şi să fie mult mai prietenoasă sau pot să folosească astfel încât astăzi cele 50 de milioane de facturi cu o valoare de peste 550 de miliarde de lei să deservească statul român în colectarea impozitelor şi taxelor”, a declarat Boloş la Palatul Parlamentului.

Pe de altă parte, el a amintit că măsurile avute în vedere sunt cele de control al deficitului bugetar şi control al cheltuielilor statului, lucru realizat prin deschiderile de credite bugetare.

Mai multe măsuri de monitorizare avem în vedere. Măsurile pe care noi le-am avut în trecut – cele care ţin de plafonarea cheltuielilor sau cele care ţin de anumite tipuri de cheltuieli care să fie în anumite limite – sunt prematur de discutat acum. Trimestrul I va fi hotărâtor pentru ceea ce va însemna măsuri noi sau, dimpotrivă, vom putea merge cu execuţia bugetară aşa cum am stabilit-o pe parcursul întregului an”, a precizat ministrul Finanţelor.

Întrebat cum va ţine în control cheltuielile, el a arătat că în această perioadă Ministerul Finanţelor analizează impactul pe care Legea 296 din septembrie 2023 l-a avut asupra veniturilor bugetului de stat, a bugetului asigurărilor sociale şi a bugetului asigurărilor sociale de sănătate. Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat luni că activităţile economice ilicite nu se fac cu „mănuşi de catifea”, întrebat ce părere are de faptul că premierul Marcel Ciolacu nu este de acord cu militarizarea ANAF.

„Activităţile economice ilicite, ele nu se fac cu mănuşi de catifea. Asta să fie clar pentru toată lumea. Atunci când se confiscă un bun, când se descoperă la aceste confiscări şi alte, să zicem, stupefiante sau alte lucruri şi atunci… Domnul prim ministru, ca să nu mai avem această discuţie că punem pistol pentru plata impozitelor şi taxelor, a venit cu soluţia aceasta, ca sprijinul pentru astfel de situaţii să vină din partea jandarmilor şi a Poliţiei. Am vrut să explic că nu a fost o măsură luată sau măsură care s-a discutat, aşa, peste noapte. A fost pentru situaţiile acestea speciale pe care le avem. Gândiţi-vă că se lucrează cu bunuri ilicite şi cu sume de bani foarte mari. Când confişti la cineva sumele respective sau trebuie să duci la procuror pe cineva … Avem nenumărate situaţii în care inspectorii antifraudă se confruntă cu astfel de situaţii. Dar soluţia cu sprijinul jandarmilor şi cu cel al Poliţiei duce la acelaşi rezultat şi ca să nu mai existe aceste dezbateri în spaţiul public am socotit că e mai bună o pace înţeleaptă“, a spus Boloş la Palatul Parlamentului.

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat săptămâna trecută că niciun angajat al ANAF nu va avea pistol.

Este o prostie şi rămâne o prostie. Dacă te duci într-un control undeva, ceri suport de la Jandarmerie şi de la Ministerul de Interne. Ştiţi că asta nu-i de astăzi. Eu vă spun că astăzi s-a descoperit această tâmpenie. Cineva şi-a dorit să aibă pistol de la ANAF. Nu o să aibă nimeni niciun pistol. Au probleme, cer suport de la Jandarmerie şi de la MAI”, a declarat premierul.

Taxa pe boală” nu există în Codul Fiscal, spune ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, în plenul Camerei Deputaților, în care se dezbate moțiunea simplă împotriva sa.

„Ca ministru al Finanțelor, este important să subliniez angajamentul meu față de procesele democratice și respectul pentru opiniile și preocupările exprimate de toți membrii Parlamentului. Trist este însă când unii aleg să folosească instrumentele democratice pentru lupte politice meschine care uneori ne plasează în situații de-a dreptul paradoxale. Da, se pare că astăzi sunt aici să vorbesc despre o așa numită „taxă pe boală”, care nu există în Codul Fiscal. Avem însă cu totul altceva în Codul Fiscal care este cu totul alt lucru și anume: Contribuția la Asigurările Sociale de Sănătate, sau, cum îi spunem noi, CASS, pe care ar trebui să o plătească toată lumea, toți asigurații din sistemul de sănătate, pentru a nu genera deficite bugetului de sănătate și mai mari față de cele care le avem în prezent”, spune Marcel Boloș la dezbaterea moțiunii simple depusă de USR împotriva sa.

El afirmă că, urmare a eliminării facilităților fiscale de la constructori, IT-iști, industria alimentară și agricultură, pentru a aduce mai mulți bani la bugetul asigurărilor sociale de sănătate, încasările la bugetul de sănătate au crescut la aproximativ 5 mld. lei lunar, „însă tot insuficient față de nevoia de fonduri pentru sănătate pe care România o are”.

Am rămas tot cu deficit de fonduri la bugetul de sănătate, tot cu nemulțumiri din partea pacienților pentru „nu este vorba de o taxă nouă pe concedii medicale, ci de o eliminare a acestei facilități. Nu există nicăieri în Uniunea Europeană așa ceva. Am studiat modelele de finanțare din Germania, Franța, Italia, Spania. Nu există niciunde un sistem de plată al concediilor medicale atât de ineficient ca în România. Nu are nimeni nicio problemă cu bolnavii oncologici sau cu mamele aflate în concedii de maternitate și cu atât mai mult cu îngrijirea copiilor bolnavi. Să nu mai spun că îndemnizația pentru creșterea copilului nu este supusă măsurii fiscale la care se face referire în moțiune, acestea fiind venituri neimpozabile și care nu se cuprind în baza de calcul al contribuțiilor sociale obligatorii”, adaugă ministrul de Finanțe.

El arată că un angajat încasa mai mulți bani dacă este în concediu medical decât dacă ar fi fost la muncă.

Haideți să dăm un exemplu concret: ești în concediu medical și ai un salariu brut (bază de calcul pentru contribuțiile sociale) de 10.000 lei lunar, (…) atunci când stai în concediu medical primești în mână 6.750 lei, iar atunci când ești la serviciu primești 5.850 lei; adică un plus de 900 lei. Și asta pentru că te afli în concediu medical, iar pe perioada în care ești în concediu medical nu plătești CASS”, menționează Marcel Boloș.

De asemenea, el afirmă că numai în anul 2023 din totalul de 3.361.223 certificate medicale eliberate: 1.800.883 au fost eliberate de cabinetele medicale individuale, 1.317.722 de ambulatoriile de specialitate și doar 242.618 certificate medicale eliberate de către spitale.

Și dacă aceste cifre fabuloase nu vă erau de ajuns haideți să vedeți ce tipuri de certificate medicale se eliberează – boală obișnuită: 1.905.100, urgență medico-chirurgicală: 695.106, boală infectocontagioasă: 57.735, boală cardiovasculară: 69.309 și altele. În timp ce numărul de certificate medicale, despre care dumneavoastră vorbiți în textul moțiunii simple, au următoarea structură: sarcină și lăuzie: 245.470, îngrijire copil bolnav: 130.855, neoplazii: 123.690”, precizează Boloș.

Deputații dezbat luni moțiunea simplă depusă de USR „Ministrul Boloș, inventatorul și păzitorul taxei pe boală trebuie să plece”. Votul va fi dat marți.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *