EUROSTAT România, campioana deficitului guvernamental: DUBLU peste media europeană!

România a avut în trimestrul III din 2022 cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană, dublu în comparație cu media blocului comunitar. Mai mult decât atât, țara noastră a înregistrat a treia cea mai mare majorare a dezechilibrului, prin raportare la trimestrul anterior.

În trimestrul III, procentul din PIB reprezentat de dezechilibrul dintre veniturile și cheltuielile guvernamentale a fost dublu, față de cel înregistrat în trimestrul II al anului trecut.

Germania, între deficitele peste medie

România a înregistrat în trimestrul III din 2022 un deficit guvernamental de 6,3%, dublu față de media de 3,2% a UE, date ajustate sezonier publicate de Eurostat. Următoarele țări în privința dezechilibrului bugetar consemnat în trimestrul III 2022 sunt Ungaria (minus 6,1%), Belgia (minus 5,1%), Franța (minus 4,7%), Polonia și Cehia (minus 4,4%), Bulgaria (minus 4,3%) respectiv Spania (minus 4,2%). Cu economia afectată de criza energetică, Germania se află de asemenea pe deficit în trimestrul III din 2022: minus 3,8%.

Este o tendință la nivel european de creștere a cheltuieilor publice, pe fondul crizei energetice, iar țara noastră se află pe primele poziții. În comparație cu trimestrul II din 2022, deficitul guvernamental înregistrat de România a ajuns la minus 6,3% de la minus 3,1%, o evoluție negativă de 3,2 procente din PIB.

Austria și Polonia au înregistrat majorări ale dezechilibrelor mai mari decât România, de minus 4,2 respectiv 3,7 procente. Imedia după România se află Germania, care de la un deficit de minus 1,1% din PIB în trimestrul II al anului trecut a ajuns la minus 3,8% din PIB în trimestrul III din 2022, de unde rezultă o evoluție negativă de 2,7 procente.

Criza energetică a lăsat urme adânci

Veniturile guvernamentale totale au reprezentat în Uniunea Europeană 46,4% din PIB în trimestrul III din 2022, o diminuare în comparație cu procentul de 46,8% din PIB înregistrat în trimestrul anterior. În sumă brută, veniturile totale ajustate sezonier au crescut cu aproximativ 11 miliarde de euro în intervalul de timp menționat.

De cealaltă parte, cheltuielile guvernamentale au totalizat 49,6% din PIB în trimestrul III 2022 în UE, o creștere importantă de la 48,6% în trimestrul II al anului trecut. În sumă brută, cheltuielile totale au crescut cu aproximativ 67 miliarde euro, în perioada de timp menționată. În consecință, deficitul guvernamental a consemnat o majorare semnificativă în trimestrul III al anului trecut atât în zona euro (minus 3,3% din PIB, în comparație cu minus 2% în trimestrul anterior), cât și pentru blocul comunitar (minus 3,2% din PIB, față de minus 1,8% ).

Măsurile adoptate de guverne pentru a diminua consecințele negative ale crizei energetice au avut un impact puternic asupra creșterii nivelului cheltuielilor guvernamentale, precizează Eurostat. De asemenea, deși într-o mai mică măsură, costurile politicilor anti-Covid 19 se fac însă resimțite la nivelul cheltuielilor guvernamentale.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *