Europarlamentarul Tomac: „Moldova găzduiește o reuniune politică europeană de proporții istorice. Se va scrie o pagină de istorie importantă pentru poporul român!”

Republica Moldova găzduiește summitul Comunității Politice Europene, joi, în localitatea Bulboaca, a declarat eurodeputatul PMP, Eugen Tomac, care a descris reuniunea drept una „de proporții istorice”. Oficialul a oferit „câteva detalii importante despre cea mai mare reuniune politică europeană din acest an ce se va desfășura în R. Moldova”.

Românii din R. Moldova au reușit ceva fantastic – anume, să aducă împreună toată comunitatea statelor democratice, într-un moment istoric dificil. Summitul Comunității Politice Europene se va desfășura mâine, 1 iunie, în localitatea Bulboaca din R. Moldova, în incinta Castelului Mimi”, a scris Eugen Tomac, miercuri seară, pe Facebook. El a precizat că „această inițiativă reunește șefii de stat și de guvern din toate statele membre ale Uniunii Europene și alte state din Europa, precum și Președintele Consiliului European și Președinta Comisiei Europene”.

Este mai mult decât binevenită aceasta reuniune, născut la inițiativa Președintelui Macron, pentru că reunește lideri de pe tot continentul european. Faptul că această a doua reuniune se desfășoară dincolo de Prut în R. Moldova, în acest context sensibil de război, reprezintă cel mai serios semnal pe care Rusia îl primește din partea întregii Europe”, a adăugat Eugen Tomac.

„Localitatea aleasă se află la doar 20 de km de regiunea separatistă transnistreană, acolo unde trupele lui Putin staționează ilegal din 1992. Mesajul pe care Comunitatea Politică Europeană îl transmite către Kremlin este foarte clar: pe aici nu se trece! Moscova trebuie să înceteze războiul și să oprească aceasta agresiune pe care a declanșat-o în Europa”, a continuat liderul PMP.

Eurodeputatul a enumerat statele care vor fi reprezentate de președinți sau premieri, joi, la summitul din Republica Moldova: Albania, Andorra, Armenia, Austria, Azerbaidjan, Belgia, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Cipru, Cehia, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Georgia, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Monaco, Muntenegru, Olanda, Macedonia de Nord, Novergia, Polonia, Portugalia, România, San Marino, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Elveția, Turcia, Ucraina, Regatul Unit.

Televiziunea Română și Televiziunea de Stat din Republica Moldova vor transmite în exclusivitate întregul eveniment.

Maia Sandu merită din nou felicitată din plin pentru aceasta reușită extraordinară! Mâine se va scrie o pagină de istorie importantă pentru poporul român. Rămâne doar să fructificăm aceste oportunități pentru că drumul este unul singur. Uniți în Europa!”, a conchis Eugen Tomac.

Von der Leyen remarcă progresele făcute de R. Moldova către aderarea la UE și anunță noi măsuri de sprijin

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a lăudat miercuri la Chişinău „progresele enorme” făcute de R. Moldova în reformele necesare unei viitoare aderări la UE şi a anunţat un nou pachet de măsuri de sprijin, relatează agenţiile AFP, DPA şi Reuters.

Este impresionat să vedem cum, în pofida tuturor presiunilor, (Republica) Moldova avansează rapid şi într-o manieră calitativă”, a spus Ursula von der Leyen la o conferinţă de presă comună cu preşedinta Maia Sandu, cu o zi înaintea summitului „Comunităţii Politice Europene” (CPE), care se va desfăşura joi în apropiere de Chişinău. Ea a promis creşterea semnificativă a personalului delegaţiei UE la Chişinău pentru „a ajuta la implementarea reformelor”.

„Mesajul meu către poporul Moldovei este că vă susţinem!”, a mai spus şefa Comisiei Europene, care a anunţat reducerea tarifelor de roaming între UE şi R. Moldova, un ajutor de 100 de milioane de euro destinat sistemului energetic al acestei ţări, fonduri pentru sistemul de transport şi extinderea asistenţei economice pe termen lung.

R. Moldova şi Ucraina au primit în 2022 statutul de ţări candidate la UE. Deschiderea negocierilor de aderare este următorul pas în îndelungatul proces. Comisia Europeană va formula în octombrie recomandări la acest capitol, înainte ca statele membre să se pronunţe în decembrie. Summitul „Comunităţii Politice Europene” reuneşte joi la Castelul Mimi, unde se află o vinărie celebră, cele 27 de state membre ale UE, plus zece ţări din vecinătatea blocului comunitar. Vor participa de asemenea preşedinţii principalelor instituţii ale UE, respectiv Comisia, Consiliul European şi Parlamentul European.

„Prezenţa celor 50 de lideri politici europeni la Bulboaca este un mesaj foarte clar că Moldova nu este singură. Nu este singură nici vecina noastră Ucraina, care mai bine de un an şi trei luni ţine piept cu eroism şi curaj invaziei barbare a Rusiei”, a declarat Maia Sandu la conferinţa de presă comună cu şefa Comisiei, potrivit Moldpres.

Faptul că a doua reuniune a Comunităţii Politice Europene are loc aproape de graniţa cu Ucraina este o dovadă a unei unităţi tot mai puternice pe continentul european. Ţările libere s-au unit pentru a proteja dreptul la viaţă şi libertate a unui popor. Cetăţenii noştri s-au unit şi ei pentru a fi alături de ucraineni şi pentru a spune răspicat că popoarele noastre doresc să trăiască demn acasă şi să-şi decidă singuri soarta”, a continuat Sandu.

Mâine vom spune cu mândrie: ‘Bun-venit, Europa, la noi acasă!’. Întreaga Europă se adună la Bulboaca – un sat frumos din ţara noastră – să discute despre securitate, energie şi despre o Europă mai bine conectată şi mai prosperă. Este o onoare pentru noi să fim gazda summitului Comunităţii Politice Europene, la care participă 50 de preşedinţi, prim-miniştri şi înalţi oficiali ai Uniunii Europene. Moldova are mulţi prieteni, care sunt alături de noi şi ne susţin în aspiraţia ce uneşte cetăţenii noştri – de a construi o Moldovă europeană acasă’”, a mai spus ea.

Vom urmări cu siguranţă noutăţile care vin de la Chişinău, vom urmări retorica ce va domina acolo”, a declarat mai devreme miercuri despre acest summit purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Tot miercuri, Curtea Supremă a R. Moldova a prelungit cu două luni interdicţia impusă fostului preşedinte Igor Dodon de a părăsi ţara. Fostul preşedinte prorus a fost învins în alegeri de pro-europeana Maia Sandu şi apoi a fost reţinut, plasat în arest la domiciliu şi pus sub acuzare pentru „corupţie”, printre alte fapte. Eliberat între timp din arestul la domiciliu şi pus sub control judiciar, Dodon afirmă că cele patru dosare penale deschise pe numele său au fost făcute la comanda Maiei Sandu.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *