Europa alocă un pachet suplimentar de sprijin energetic de 200 de milioane de euro pentru Moldova. Maia Sandu: „Mulțumim României, datorită căreia astăzi avem curent electric în casele noastre” – VIDEO
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat astăzi, în cadrul unei vizite în capitala Republicii Moldova, Chișinău, un pachet suplimentar de sprijin energetic pentru Republica Moldova. În primul rând, UE se angajează să aloce 200 de milioane de euro pentru a ajuta Republica Moldova să își satisfacă nevoile de aprovizionare cu gaz. Această sumă va consta în 100 de milioane de euro sub formă de granturi și 100 de milioane de euro sub formă de împrumuturi. Banii ar trebui să fie disponibili începând cu ianuarie 2023. În al doilea rând, UE va oferi 50 de milioane de euro în plus pentru sprijin bugetar pentru Moldova pentru a ajuta cele mai vulnerabile grupuri de populație.
În cele din urmă, UE va colabora îndeaproape cu donatorii pentru a oferi sprijin suplimentar Moldovei prin intermediul platformei de sprijin pentru Moldova, care se va reuni la 21 noiembrie la Paris.
Ursula von der Leyen a adăugat că, în acest context, Comisia Europeană colaborează cu Secretariatul Comunității Energetice pentru a pune în aplicare un sistem de salvare a energiei pentru Moldova, pentru a permite donatorilor să sprijine achizițiile de energie. Von der Leyen a declarat că Republica Moldova se confruntă cu o criză energetică acută legată atât de aprovizionarea cu gaze și electricitate, cât și de accesibilitatea prețurilor la gaze și electricitate. De asemenea, țara a găzduit aproximativ 80.000 de refugiați ucraineni – „o țară mică cu o inimă mare”, a declarat von der Leyen.
„Sper că aceste măsuri combinate vor oferi Moldovei sprijinul atât de necesar pe măsură ce traversează iarna”, a conchis Ursula von der Leyen la conferința de presă comună cu președintele moldovean Maia Sandu. „Moldova nu este doar vecinul nostru, partenerul nostru și un prieten apropiat, ci, desigur, și un candidat la aderarea la Uniunea Europeană. Moldova face parte din familia noastră europeană, iar familia trebuie să rămână unită atunci când vremurile devin grele și dificile.”
Gospodăriile din Republica Moldova au astăzi curent datorită României, a declarat președinta Maia Sandu, joi, în conferința comună de presă cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Președintele Maia Sandu spune că UE a sprijinit Republica Moldova „mereu, în cele mai critice momente”, context în care a mulțumit statelor membre, dar a numit în mod deosebit România, „datorită căreia astăzi avem curent electric în casele noastre.
„Uniunea Europeană ne-a sprijinit mereu, în cele mai critice momente. În ultimii doi ani, marcați de crize consecutive, țara noastră a simțit în special susținerea Uniunii Europene. Suntem recunoscători Comisiei Europene și statelor membre pentru alocarea, la 1 august, a primei tranșe de 50 de milioane de euro din noul pachet de asistență macrofinanciară”, a declarat președintele Republicii Moldova.
„Mulțumim pentru sprijinul bugetar adițional de 75 de milioane de euro, oferit în luna august pentru a face față cheltuielilor tot mai mari pentru resursele energetice. Conectarea Republicii Moldova la sursele de energie electrică din UE prin rețeaua electrică continentală ENTSO-E este un adevărat colac de salvare în situația actuală, când nu mai putem cumpăra electricitate din Ucraina și de la Cuciurgan”, a continuat ea.
„Mulțumim tuturor țărilor membre ale Uniunii Europene care ne-au oferit ajutor în această perioadă. Și mulțumim României, datorită căreia astăzi avem curent electric în casele noastre”, a subliniat Maia Sandu.
„Apreciem asistența oferită prin Facilitatea Europeană pentru Pace: 7 milioane de euro în 2021, pentru consolidarea capacităților medicale și ale geniștilor Armatei Naționale; și 40 de milioane anunțate în 2022, pentru șase domenii de interes – logistică de apărare militară, mobilitate, comandă și control, apărare cibernetică, recunoaștere aeriană și comunicații tactice”, a adăugat Maia Sandu.
„Apreciem sprijinul UE la gestionarea crizei refugiaților – și în context voi menționa ajutorul umanitar acordat prin Mecanismul de protecție civilă al UE; detașarea ofițerilor Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă – Frontex – în Moldova; și decizia de a înființa la Chișinău Hub-ul Uniunii Europene pentru securitate internă și managementul frontierelor”, a mai spus președinta Republicii Moldova.