Elevi din Constanța vor merge în SUA pentru a prezenta un proiect de colonizare a planetei Marte

În perioada 26 iunie – 10 august, s-a desfășurat 2023 Summer International Design Competition Humans to Mars organizat de The Mars Society – S.U.A. Aceastǎ competiție constă în realizarea unui proiect de maximum 25 de pagini în care a trebuit formulat un plan realist de colonizare a planetei Marte. La competiție a participat și o echipă din Constanța.

La confruntarea finală, elevii constănțeni s-au clasat pe locul I  la secțiunea Engineering. Proiectul câștigător la secțiunea sus-menționată a fost realizat de elevii George Eduard Scafaru – Colegiul National „Mihai Eminescu”, David Cristian Gheorghe – Liceul Teoretic „Ovidius” şi Ştefan Alexandru Zica – Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân”, coordonați de prof. dr. Adrian-Eracle Nicolescu de la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanța.

În luna iulie, elevii au participat la cursurile organizate de The Mars Society în geologie, planetologie, biologie extraplanetară, climatologie, inginerie susținute de experți în domeniu printre care se numără: Robert Zubrin (Dr. Inginer NASA), Ken Brandt (Ambasador NASA Solar System), Lawrence Kuznetz (Inginer Apollo 11). După aceste cursuri, elevii participanți, organizați în 8 echipe, fiecare echipǎ fiind formată din 5 persoane din diferite ţǎri ale lumii, au proiectat propria misiune la suprafața planetei Marte, inclusiv habitatul, vehiculele de suprafață, instrumentele științifice, sistemul de alimentare și alte echipamente, organigrama echipajului, localizarea misiunii, obiectivele științifice, rațiile, durata și planul de explorare, având în vedere patru factori majori: știință, inginerie, provocări operaționale umane și cost.

Etapa finală a avut loc în trei runde: în prima rundǎ, fiecare echipă a avut la dispoziție 30 de minute pentru a-și prezenta proiectul unei expediții umane pe Marte în faţa unui juriu de experți în domeniul spațial, în a doua rundă, fiecare dintre echipe a analizat designul celorlalte echipe, iar în runda a treia, echipele participante au avut la dispoziție 30 de minute pentru a prezenta un „argument de încheiere” final.

Elevii au fost invitați să susțină proiectul premiat la 26th Annual International Mars Society Convention care va avea loc în perioada 5-8 octombrie 2023 la Arizona State University (ASU) în Tempe, Arizona, S.U.A. 

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *