Efectul de BUMERANG: Descinderile FBI la casa lui Trump i-au ENERVAT pe americani – Vor vota MASIV cu liderul republican! Trump a invocat „Al Cincilea Amendament” de… 440 de ori în timpul audierilor

Majoritatea americanilor spun că raidul FBI la casa de la Mar-a-Lago a fostului președinte Donald Trump i-a motivat să voteze la alegerile de la jumătatea mandatului, potrivit unui sondaj Convention of States Action/Trafalgar Group publicat miercuri. „Raidul FBI asupra președintelui Trump vă sporește motivația de a vota la alegerile din 2022?”, se întreabă în sondaj.

Majoritatea covârșitoare, 70,4%, a declarat că raidul FBI la reședința lui Trump le va crește motivația de a vota la alegerile din 2022, față de 21,6% care au spus că nu va crește. Alți 8,1 la sută rămân nesiguri. Mai mult de jumătate dintre democrați, 55,2 la sută, au spus că le va crește motivația de a vota, dar un număr și mai mare de republicani, 83,3 la sută, au spus că îi va motiva să se îndrepte spre urne în noiembrie. Șapte din zece independenți, 71,7 la sută, au declarat că îi va motiva și pe ei să voteze în noiembrie.

content-image

În plus, sondajul a constatat că 47,9 la sută, în general, cred că „dușmanii politici ai lui Trump” se află în spatele raidului, față de 39,7 la sută care au spus că „sistemul judiciar imparțial” este în spatele acestuia. Peste trei sferturi dintre republicani, 76,7 la sută, cred că în spatele raidului se află dușmanii politici ai lui Trump.

Sondajul a fost realizat în perioada 8-10 august 2022, în rândul a 1.095 de potențiali alegători pentru alegerile generale și are o marjă de eroare de +/- 2,9 la sută. Acesta survine la câteva zile după raidul FBI la Mar-a-Lago, pe care fostul președinte Trump l-a descris ca fiind o „abatere a procurorilor, o înarmare a sistemului de justiție și un atac al democraților de stânga radicală care nu vor cu disperare să candidez la președinție în 2024″.

Republicani de top au cerut o anchetă în urma raidului, care a aprins baza conservatoare. Potrivit lui Eric Trump, tatăl său înregistrează acum cifre record în ceea ce privește strângerea de fonduri.

DonaldJTrump.com spulberă toate recordurile de strângere de fonduri și mi s-a spus că a strâns mai mulți bani în ultimele 24 de ore decât oricând în istoria recentă!”, a spus el. „Poporul american este supărat!”.

Fostul președinte Donald Trump a invocat al cincilea amendament de cel puțin 440 de ori în timpul audierilor din New York, potrivit NBC News. Acesta a răspuns la o singură întrebare, atunci când procurorul l-a întrebat care este numele său. Trump a fost audiat de procurorul general al statului New York în legătură cu afacerile sale. Audierea fostului președinte american a durat mai bine de 4 ore.

Am întrebat odată: „Dacă ești nevinovat, de ce să invoci al cincilea amendament?””, a spus Trump într-o declarație. „Acum știu răspunsul la această întrebare. Când familia ta, compania ta și toți oamenii din jurul tău au devenit ținta unei vânătoare de vrăjitoare nefondate, motivate politic, susținută de avocați, procurori și mass-media, nu ai altă alegere. În consecință, la sfatul consilierului meu și pentru toate motivele de mai sus, am refuzat să răspund la întrebări în temeiul drepturilor și privilegiilor acordate fiecărui cetățean conform Constituției Statelor Unite.”

Un purtător de cuvânt al biroului procurorului general a confirmat ulterior că Trump a invocat al cincilea amendament, dar nu a precizat de câte ori. „Procurorul general Letitia James a participat la audierea în timpul căreia domnul Trump și-a invocat dreptul la al cincilea amendament împotriva autoincriminării”.

Biroul procurorului ia în considerare dacă să introducă o acțiune civilă împotriva lui Trump și a companiei sale și a precizat că a „descoperit dovezi substanțiale care stabilesc numeroase declarații false” în situațiile financiare ale Organizației Trump către bănci, asigurători și Fisc. Situațiile financiare au fost umflate cu sute de milioane de dolari și semnate de fostul președinte, a susținut James.

Trump a negat orice ilegalitate în legătură cu ancheta și a susținut că aceasta este motivată politic. Cei doi copii mai mari ai lui Trump, Donald Trump Jr. și Ivanka Trump, au depus și ei recent mărturie în ancheta civilă. Apariția lui Donlad Trump la biroul procurorului general are loc după perchezițiile făcute de către FBI la casa lui Trump din Mar-a-Lago din Florida.

Al cincilea amendamendament din Constituția Statelor Unite este unul din drepturile fundamentale în SUA. Articolul definește un dreptul orcărui cetățean de a refuza să răspundă la o întrebare pentru simplu motiv că respectivul răspuns ar putea fi incriminant pentru el. A fost ratificat, împreună cu alte nouă articole, în 1791. Invocarea celui de al cincilea amendament este un termen colocvial folosit adesea pentru a invoca clauza de autoincriminare atunci când martorii refuză să răspundă la întrebări unde răspunsurile ar putea să-i incrimineze.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.