Ecosisteme cu păduri temperate: Plante ocrotite de lege

Romania este una dintre tarile alcatuite din mai multe tipuri de ecosisteme cu paduri temperate, zone de campie, lunci, mlastini si zone montane. Datorita diversitatilor geografice, ecologice si climatice, tara noastra dispune de o varietate mare de plante unice, care sunt protejate prin lege.
Pe crestele muntilor, in zonele de campie sau in Delta Dunarii, intalnim o multime de flori speciale, care asteapta sa fie admirate si fotografiate. Acestea sunt ocrotite tocmai pentru ca sunt rare si pentru ca se dezvolta pe un areal extrem de restrans.
1. Floarea de colt
Numita si floarea reginei, Floarea de colt este o planta simbolica pentru regiunile montane din Europa, iar in tara noastra o poti vedea in special in Carpatii Meridionali si Orientali.
Creste pe stancile calcaroase, pe versanti abrupti sau pe pajistile montane si este declarata un monument al naturii inca din anul 1933.
In Muntii Apuseni, Floarea de colt isi face aparitia la cea mai mica altitudine din Europa, mai exact la doar 600 de metri. In cazul in care o intalnesti, profita de ocazie si realizeaza o fotografie. Nu o rupe, nu o culege pentru ca aceasta, in traditia populara, reprezinta un simbol al dragostei si al puritatii sufletesti.
Se deosebeste de celelalte plante prin florile mici si albe cu petale asemanatoare unor stele. Cresc de obicei intre 10 si 30 de centimetri, iar frunzele sunt lungi, inguste si de un verde intens.
Aceasta floare are o insemnatate aparte atat pentru populatie, cat si pentru industria farmaceutica. Pe deasupra, imaginea acestei plante a fost reprodusa pana si de producatorii de sloturi, care au introdus Floarea de colt in simbolurile pentru casino.
Flowers, Lotus Flower si 8 Flowers sunt doar cateva dintre sloturile unde plantele ocrotite de lege sunt simboluri principale. Daca si tu vrei sa te distrezi la unul dintre jocurile de mai sus, profita de cel putin un cod promotie 888, cu ajutorul caruia te vei juca pe gratis.
2. Bujorul romanesc
Bujorul romanesc este una dintre plantele ocrotite de lege in Romania, inca dinaintea celui de-al doilea razboi mondial. Aceasta poate fi intalnita in zonele izolate din Oltenia, Padurea Calugareasca si in padurile din Dobrogea.
Este o specie rara, apreciata pentru frumusetea sa si pentru semnificatia importanta a culturii populare din Romania.
Se remarca printre celelalte plante prin florile mari si colorate, de obicei de un roz sau un rosu intens, care au un miros placut. Poate ajunge pana la 50 – 60 centimetri lungime, cu frunze mari si zimtate si cu petale largi si solitare.
Bujorul romanesc poate fi intalnit in lunile de primavara-vara, mai exact in mai si iunie, asa ca nu rata ocazia de a fotografia floarea considerata un simbol al puritatii, iubirii si prospetimii.
3. Piatra Craiului
Floarea Pietrei Craiului este o specie de planta ocrotita de lege in Romania, insa care se afla pe cale de disparitie.
Aceasta poate fi intalnita numai pe branele stancoase din Piatra Craiului, de unde si numele. Este un simbol al biodiversitatii monatene, descoperita in urma cu 150 de ani de catre doi botanisti ardeleni, Kotschy si Schott.
Pe deasupra, floarea Piatra Craiului reprezinta un exemplu al adaptabilitatilor plantelor la conditii extreme, asta si pentru ca poate fi observata doar la altitudini cuprinse intre 1.500 si 2.000 metri.
Este o planta cu ramuri lemnoase si subtiri, caracterizata prin frunze de un verde inchis, cu flori mici, de culoare alba sau roz-pal, foarte parfumate.
Aceasta floare rara si frumoasa infloreste in luna mai, asa ca daca ai ocazia de a vizita Masivul Piatra Craiului, cu siguranta vei simti mirosul puternic al Pietrei Craiului.
4. Bulbucii de munte
Bulbucii de munte sunt plante protejate de lege, care cresc in regiunile montane ale Europei, inclusiv la noi in tara.
De exemplu, in Romania aceasta planta poate fi vazuta in Carpatii Orientali, Meridionali si Apuseni, mai exact in zonele cu padure, poieni, pasuni si locuri umede.
Simbol al florilor timpurii de primavara, aceasta planta intalnita foarte rar, se remarca pentru frumusetea si delicatetea florilor sale.
Bulbucii sunt plante mici ce cresc intre 10 si 30 de centimetri, cu tulpini subtiri, frunze mici si ovale, si cu flori galbene, roze si albe.
Aceste flori ocrotite pot fi intalnite in special in lunile martie si aprilie, reprezentand primul semn al primaverii din regiunile montane.
5. Nufarul termal
Nufarul termal este o planta endemica, care creste doar in apele caldute ale paraului Petea din zona Bailor Felix.
Aceasta planta ocrotita de lege a fost descoperita in anul 1789, iar in 1931 a fost declarata monument al naturii in tara noastra.
Nuferii termali au o culoare alb-galbuie, cu flori destul de mari si frunze rotunde de culoare verde intens. Floarea are un parfum subtil si delicat, care nu iese in evidenta de la departare.
Considerata o planta pe cale de disparitie, Nufarul termal reprezinta un simbol al naturii si un semn al echilibrului ecologic. Cresterea sa in lacurile termale este un exemplu al adaptabilitatii plantelor la medii extreme.