DOLIU la Muzeul de Istorie Constanța: A murit arheologul Constantin Chera

Muzeul de Istorie şi Arheologie Constanţa anunţă că a murit unul dintre cei mai vechi şi mai faimoşi arheologi dobrogeni, Constantin Chera. A fost tot timpul pasionat de trecut, astfel că, în 1973, după absolvirea facultăţii, a plecat în oraşul Rupea, din Braşov, unde a predat doi ani istorie în limba germană. Apoi, s-a ivit un post la Muzeul de Arheologie din Constanţa şi a plecat fără să ezite. La Constanţa, a lucrat la laboratorul de restaurare, apoi la cercetare. A descoperit, alături de colegul său Virgil Lungu, una dintre cele mai importante vestigii ale vechiului Tomis: mormântul pictat.

Lumea arheologică a suferit o ireparabilă pierdere iar de astăzi Dobrogea este mai săracă. „Nea Titi” Chera, cum îi spuneau prietenii și colegii săi a fost un profesionist desăvârșit, un erudit și mai ales un om de o eleganță imposibil de egalat. Constantin Chera a decedat astăzi… în biroul său.

Și-a dedicat întreaga viață cercetării științifice iar implacabilul sfârșit l-a surprins exact în instituția pe care a iubit-o cu atâta pasiune și pe care a servit-o timp de aproape cinci decenii. Sit tibi terra levis.”, au transmis colegii săi de la muzeu.

Unii oameni sunt dedicaţi în trup şi suflet meseriei lor. Este şi cazul colegului nostru, arheologul CONSTANTIN CHERA. Întreaga viață și-a dedicat-o muzeului și șantierelor arheologice. Și a „plecat” Dincolo de la biroul lui, așa cum își dorea. Am pierdut încă un reper al arheologiei și al omeniei. Dumnezeu sa te odihnească, Titi Chera”, a precizat arh. Lavinia Dumitrașcu.

„Dl cercetător științific dr. Constantin Chera și-a trăit, astăzi, ultimele clipe de viață în biroul său din clădirea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța…Atât de mult și-a iubit meseria și instituția în care a lucrat, încât nu cred că a existat vreo zi în viața sa în care să nu fi fost văzut la muzeu… Excepție sunt zilele în care participa la sesiuni științifice sau la cercetări arheologice în afara orașului Constanța. Îl vedeam la muzeu în fiecare zi de lucru, de dimineața până seara târziu, deși se pensionase încă din anul 2016… După anul 2016 a fost colaborator al muzeului și, în ultima vreme, voluntar. Și, deși se pensionase, mulți ani l-am văzut la muzeu în zilele de sâmbătă și duminică, dar și în zilele de: 31 decembrie, 1 ianuarie, 2 ianuarie și în multe dintre celelalte sărbători legale… MUZEUL A FOST VIAȚA SA!!! Acesta este și motivul pentru care aici, în muzeu, și-a trăit ultimele clipe de viață! Așa o dăruire pentru istorie, pentru arheologie, pentru instituția în care a lucrat o viață, nu mi-a fost dat să mai văd!Născut în ziua de 2 noiembrie 1950, la București, Constantin Chera a urmat studiile preuniversitare în capitală și Facultatea de Istorie la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca. A finalizat studiile doctorale la Universitatea „Ovidius” din Constanța, coordonatori fiindu-i prof.univ.dr. Adrian Rădulescu și prof.univ.dr. Petre Roman. S-a angajat ca muzeograf la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța în anul 1975, iar din anul 1993 până în 2016 a fost cercetător științific în cadrul MINAC. În acestă perioadă a fost și șef al Secției Monumente în Teritoriu (1998-2005, 2009-2016), dar și director al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, în perioada 2005-2009. În urma a numeroase cercetări arheologice, dl Constantin Chera s-a specializat în arheologia epocii romane și romano-bizantine, în arheologie funerară și arheologie subacvatică. În februarie 1998 a descoperit renumitul MORMÂNT HYPOGEU PICTAT DIN CONSTANȚA. A obținut mai multe burse de studiu în: Franța, Italia și Germania. A fost membru în asociații internaționale din Franța și Austria. A fost expert UNESCO pentru Patrimoniul Cultural Subacvatic, în perioada 2009 – 2015. A participat la expediții științifice internaționale în: Turcia, Tunisia, Maroc și Siria. A publicat ghiduri, cataloage de expoziție, studii și articole de specialitate. O lucrare de excepție, publicată de dl Constantin Chera, este volumul intitulat „Bijuterii antice din aur în colecțiile Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța”, apărut în anul 2012, la Constanța.SIT TIBI TERRA LEVIS, DOMNULE DIRECTOR CONSTANTIN CHERA!”, a transmis și fostul director al MINAC, Sorin Marcel Colesniuc.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *