Deputatul Crușoveanu (PNL), răsuflă ușurat, după adoptarea bugetului de stat: „Dorința de a căuta un loc în lumina reflectoarelor nu exclude, din păcate, riscul de a deveni ridicoli”

Parlamentul a adoptat, miercuri seară, Legea bugetului de stat pe anul acesta. Proiectul a trecut cu 254 de voturi ”pentru” şi 192 de voturi ”împotrivă”. Nici în dezbaterile din comisii, și nici în plen nu au fost adoptate amendamente. Tot acum a trecut și Legea bugetului asigurărilor sociale. La finalul dezbaterilor-maraton și a votului, Tanczos Barna (UDMR), ministrul Finanțelor, a transmis că bugetul pe 2025 e baza pentru dezvoltarea țării prin investiții record. Acesta a vorbit și despre reducerea cheltuielilor publice, astfel încât să scadă deficitul bugetar.
Pe fondul disputelor intense politice, deputatul liberal constănțean Marian Crușoveanu răsuflă ușurat: Avem buget pe 2025, ceea ce înseamnă că, printre altele, „în ciuda tuturor zvonurilor alarmiste lansate, România rămâne o țară stabilă”:
„În ședința maraton, legea bugetului de stat și a asigurărilor sociale pentru anul 2025 a fost adoptată. Avem un buget construit în acord cu realitățile economice actuale și cu priorități clare: echilibru, prudență și stabilitate financiară pentru România. Acesta pune accent pe reducerea cheltuielilor statului, sprijinirea investițiilor publice, stimularea producției interne și protejarea veniturilor românilor.
În ciuda tuturor zvonurilor alarmiste lansate, România rămâne o țară stabilă! Sunt bani pentru investiții, pensii, salarii, cofinanțarea proiectelor europene, educație, sănătate și apărare. În plus, aș mai sublinia:
150 miliarde de lei pentru investiții publice în 2025 (din fonduri externe și naționale) – adică peste 7,8% din PIB.
Cota unică de impozitare rămâne neschimbată, așa cum a fost introdusă acum 20 de ani de PNL.
TVA-ul standard rămâne la fel.
Unul dintre angajamentele asupra cărora Guvernul ar trebui să fie mai atent este responsabilitatea fiscală, un element esențial pentru reducerea treptată a deficitului bugetar, fără a compromite dezvoltarea și investițiile necesare modernizării României.
P.S. În cadrul dezbaterilor, am sperat să văd o abordare serioasă din partea opoziției. Din păcate, în locul unei analize constructive a bugetului, am asistat la atacuri politice și populism, fără soluții concrete. În unele cazuri, am fost martorii unor momente aproape comice, în care colegi propuneau amendamente pentru proiecte deja incluse în buget. Dorința de a căuta un loc în lumina reflectoarelor nu exclude, din păcate, riscul de a deveni ridicoli”, a transmis deputatul Crușoveanu.