Deputat PSD, președinte al Comisiei de Muncă, despre supraimpozitarea contractelor part-time: „Economia României NU stă în femeia de serviciu!”

Mediul de afaceri reclamă că guvernul a decis supraimpozitarea contractelor part-time fără o consultare reală și fără a ține cont de situația economică. „Vor lovi în oamenii care munceau real part-time”, afirmă specialiștii, în timp ce Guvernul și PSD se laudă că vor dispărea „contractele gri”.

Supraimpozitarea contractelor part-time (cu jumătate de normă) la nivelul contractelor full-time (normă întreagă – 40 de ore pe săptămână) se va realiza de la 1 august 2022, dar efectele încep să se simtă pe piața muncii. La 1 iulie, România avea 1.116.281 contracte part-time. Dintre acestea, 412.798 erau dublate de alte contracte, caz în care angajații vor fi exceptați de la suprataxare. Însă sute de mii de angajați pe fracții de normă vor plăti contribuții la salariul întreg.

Tendința generalizată în piață este că se desființează contractele de muncă part-time și în locul lor nu se semnează contracte de muncă de opt ore. Dacă vă uitați pe grupurile de specialiști în contabilitate, fiscalitate, resurse umane o să vedeți că este o tendință generalizată de a se desființa aceste contracte de muncă cu timp parțial. Efectul: se vor reduce taxele încasate de stat”, susține analistul financiar, Adrian Bența, pentru Europa Liberă.

Din tabăra puterii, lucrurile se văd altfel. Adrian Solomon, membru PSD, este președintele Comisiei de Muncă din Camera Deputaților, locul unde Ordonanța va ajunge pentru raport.

Nu cred că economia României stătea în femeia de serviciu și nu cred că ea a fost ținta… E greu de venit cu exemplul cu femeia de serviciu pentru a schimba legea. Nu acesta este exemplul care trebuie să ni se aducă în vedere. Unde e problema?”, a spus Solomon pentru Europa Liberă.

Reprezentantul PSD a lăudat măsura guvernului și susține că este necesară.

Este cea mai corectă soluție, a mai funcționat și între 2018 și 2020. Nu cred că există un om care să trăiască din două ore de muncă. Ceilalți, care sunt colecționari de contracte de câte două ore, vor plăti doar pentru un contract norma întreagă, nu pentru patru contracte”, a fost poziția președintelui Comisiei de Muncă din Camera Deputaților.

El a subliniat că Parlamentul poate interveni pe textul Ordonanței dacă sunt probleme, dar dacă acest lucru se va întâmpla, ea nu își va mai putea produce efectele de la 1 ianuarie 2023. Solomon recunoaște că multe magazine de comerț din județul pe care îl reprezintă, Vaslui, practicau sistemul contractelor part-time pentru că aveau probleme financiare. Județul din est se numără printre cele mai sărace județe ale României.

Sistemul a funcționat între 2018 – 2020, dar a fost desființat pentru că nu a fost bun”, a replicat analistul financiar Adrian Bența.

Articolul integral AICI.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *