Delta Dunării și-ar putea PIERDE statutul de Rezervaţie a Biosferei. „Riscăm să vedem mai multă agricultură decât pescuit și stuf!”

Viorica Bîscă, directoarea executivă a Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), a transmis că Delta Dunării îşi va pierde statutul de Rezervaţie a Biosferei, dacă schimbările climatice se vor menţine. Colmatarea este un fenomen natural, specific zonelor umede, care înseamnă depunerea materialului transportat de apele curgătoare. Datorită acestui fenomen Delta este denumită şi „cel mai tânăr pământ al Europei”. Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării încearcă să mențină un nivel optim al apei în Rezervaţie. Acum, peste 50% din suprafaţa Rezervaţiei nu are acest nivel.

Ştiu că există şi acest curent de a lăsa natura să-şi urmeze cursul (situaţie care s-ar concretiza prin transformarea Deltei în zonă de uscat, n.red.), dar dacă se prelungeşte perioada de secetă sau dacă schimbările climatice vor duce la temperaturi din ce în ce mai înalte şi vom avea veri tot mai lungi şi caniculare, atunci chiar riscăm să vedem o Deltă cu mai multă agricultură decât pescuit sau decât stuf şi, implicit, cu mai puţine specii de care să se bucure şi turiştii. Cu alte cuvinte, nu doar că nu vom mai avea o Rezervaţie a Biosferei, pentru că locul are statut de ‘rezervaţie’ pentru speciile pe care le adăposteşte şi de ‘biosferă’, categoric, pentru că există locuitori, dar practic Delta îşi pierde statutul. Nu ştiu dacă cineva îşi doreşte lucrul acesta şi de aceea eforturile ARBDD sunt în sensul de a păstra procentul foarte mare de apă şi vegetaţie”, a declarat directoarea executivă a ARBDD.

De asemenea, Viorica Bîscă a mai amintit că, fără suficientă apă, speciile de floră şi faună din Deltă nu au cum să supravieţuiască. De aceea, sunt necesare lucrări de curățare.

Este o zonă în care toate speciile de floră şi faună depind de nivelul apei, de circulaţia şi de debitul normal al apei. În asemenea zone, lucrările de decolmatare trebuie să aibă o ritmicitate în funcţie de condiţiile meteo şi de tipurile de activităţi care se desfăşoară acolo. Sedimentarea este continuă. Pentru a asigura o circulaţie normală a apei, sunt lucrări care se programează anual. În mod normal, lucrările trebuie făcute în regim continuu pe diverse zone, pentru că obturarea pe anumite zone produce dereglări în zonele adiacente”, a mai spus Viorica Bîscă.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *