Delegaţie Hamas a ajuns la Cairo pentru negocieri de încetare a focului. Israel refuză să participe la discuții

O delegaţie a Hamas a ajuns duminică la Cairo pentru discuţii cruciale cu privire la încetarea focului în Gaza, un ultim obstacol în vederea unui acord care să oprească luptele timp de şase săptămâni, relatează Reuters, scrie news.ro. Washingtonul a afirmat că un acord de încetare a focului este deja „pe masă”, fiind aprobat de Israel şi aşteptând doar o semnătură din partea militanţilor.

După sosirea delegaţiei Hamas, un oficial palestinian a declarat pentru Reuters că acordul „nu a fost încă încheiat”. Din partea israeliană, nu a existat nicio confirmare oficială, nici măcar a prezenţei delegaţiei sale.

O sursă la curent cu discuţiile a declarat că Israelul ar putea sta departe de Cairo dacă Hamas nu prezintă mai întâi o listă completă a ostaticilor care sunt încă în viaţă, o cerere pe care o sursă palestiniană a declarat că Hamas a respins-o până acum ca fiind prematură. Cu toate acestea, un oficial american a declarat „Calea către o încetare a focului în acest moment, literalmente la această oră, este simplă. Şi există un acord pe masă. Există un acord-cadru”.

Un acord ar aduce primul armistiţiu prelungit al războiului, care a făcut ravagii timp de cinci luni până acum, cu doar o pauză de o săptămână în noiembrie. Ajutorul pentru Gaza asediată ar urma să fie intensificat pentru a salva vieţile palestinienilor împinşi în pragul foametei. Luptele ar înceta la timp pentru a preveni un asalt israelian masiv planificat la Rafah, unde mai mult de jumătate din cele 2,3 milioane de persoane din Gaza sunt blocate de gardul de frontieră al enclavei. Forţele israeliene s-ar retrage din anumite zone şi ar permite locuitorilor din Gaza să se întoarcă în casele abandonate la începutul războiului. Dar un acord nu ar îndeplini principala cerere a Hamas de încetare permanentă a războiului, lăsând, de asemenea, nerezolvată soarta a mai mult de jumătate din cei peste 100 de ostatici rămaşi – inclusiv bărbaţi israelieni la vârsta de luptă care nu sunt acoperiţi de un acord de eliberare a femeilor, copiilor, bătrânilor şi răniţilor.

Mediatorii egipteni au sugerat că aceste probleme ar putea fi lăsate deoparte pentru moment, cu asigurări că vor fi rezolvate în etapele ulterioare. O sursă din cadrul Hamas a declarat pentru Reuters că militanţii încă aşteaptă un „acord general”.

Preşedintele SUA, Joe Biden, a declarat recent că s-ar putea ajunge la un acord chiar de luni, deşi Washingtonul a renunţat de atunci la un astfel de calendar ferm. Obiectivul este ca acordul să fie pus în aplicare la timp pentru a pune capăt luptelor în timpul lunii de post musulmane Ramadan, care începe peste o săptămână. Un oficial israelian a declarat că ţara sa nu îşi va trimite reprezentanţi la negocierile vizând încheierea unui acord de încetare a focului în Gaza care se desfăşoară astăzi la Cairo.

Presa israeliană l-a citat pe oficialul al cărui nume nu a fost dezvăluit afirmând că decizia a fost luată pentru că Hamas nu a prezentat o listă completă a ostaticilor din Gaza care sunt încă în viaţă. Delegaţia israeliană nu s-a deplasat la Cairo pentru că Hamas nu a redactat o listă cu ostaticii care ar urma să fie eliberaţi ca parte a oricărui acord. Desigur, şi autorităţile israeliene ar fi urmat să elibereze un număr mare de prizonieri palestinieni din închisori. Conform unor estimări, se pare că ar mai exista încă aproximativ 125 de ostatici deţinuţi de Hamas, însă nu se ştie foarte mult despre starea acestora.

Printre ostatici se află şi soldaţi care probabil că nu vor fi eliberaţi în niciun caz, iar autorităţile israeliene doresc o listă completă cu cei care ar fi eliberaţi. Hamas nu a prezentat încă o astfel de listă, aşa încât delegaţia israeliană nu a plecat spre Cairo.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *