Deficit bugetar aproape DUBLU față de cel asumat de Guvern. Deputat constănțean: „Măcar de data aceasta să votăm cu responsabilitate!”
Deficitul bugetar a ajuns la 5,44% din PIB în luna septembrie, în timp ce guvernul trebuia să se încadreze, conform tratatelor europene, la un deficit bugetar de maxim 3% pentru tot anul. În proiectul de buget asumat pentru anul acesta, guvernul estima un deficit de 5% pentru întreg anul. Cheltuielile guvernului au fost de 521,22 mld. de lei depăşind cu mult veniturile de doar 415,98 mld. de lei, deficitul bugetar fiind de 105,24 mld. de lei.
Situația financiară îl îngrozește pe deputatul constănțean Dumitru Viorel Focșa, care i-a îndemnat pe alegători ca – măcar de data aceasta – să voteze responsabil la alegerile care ne bat la ușă:
„O situație gravă în care ne aflăm din cauza incompetenței și lipsei de responsabilitate a actualului Guvern! Deficitul bugetar a atins un alarmant 5,44% din PIB, fără a fi susținute de venituri corespunzătoare. Acest derapaj economic nu este doar o cifră pe hârtie, ci o amenințare directă la adresa stabilității și viitorului nostru economic. Guvernul a eșuat – din nou – în a-și respecta propriile estimări și promisiuni, punând pe umerii românilor povara unor decizii greșite și iresponsabile. În aceste condiții, fac un apel ferm către toți românii: să nu mai tolerăm incompetența și să nu mai acordăm votul nostru celor care nu dovedesc nici un respect față de viitorul acestei țări! Alegerile care urmează sunt o șansă de a schimba direcția în care ne îndreptăm. Vă îndemn ca măcar de data aceasta să votăm cu responsabilitate!”, a transmis deputatul Focșa.
Evoluția principalelor categorii de venituri şi cheltuieli:
♦ Încasările din impozitul pe salarii şi venit au fost de 36,5 mld. lei, în creştere cu 22% faţă de anul trecut.
♦ Contribuţiile de asigurări au ajuns la 140,10 mld. lei, în creştere cu 20% faţă de primele 9 luni ale anului trecut.
♦ Veniturile din impozitul pe profit a fost de 24,58 mld. lei, reprezentând o majorare cu 20,5% faţă de anul trecut.
♦ Încasările nete din TVA au fost de 88,01 mld. lei, în creştere cu 17,2%.
♦ Veniturile din accize au fost de 31,99 mld. lei, în creştere cu 17,1%.
♦ Cheltuielile de personal au fost de 119,49 mld. de lei, în creştere cu 23,6% faţă de perioada similară a anului trecut.
♦ Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 22,5% până la 66,12 mld.
♦ Cheltuielile cu asistenţa socială au fost de 165,66 mld. lei, în creştere cu 14,2% faţă de anul trecut.
♦ Cheltuielile pentru investiţii au înregistrat o creştere cu 37,9% comparativ cu anul 2023, ajungând la 74,93 mld. lei.