Deconcentratele, cu rapoarte la prefectul Picoiu. Garda de Mediu susține că a verificat toate primăriile din județ

picoiu prefectura

Astăzi, 27 noiembrie, 2024, a avut loc o nouă ședință a Colegiului Prefectural. În prezența prefectului Adrian-Teodor Picoiu, au prezentat aspecte care țin de activitatea instituțiilor următorii: domnul Marian Becheanu, inspectorul șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Constanța, domnul Marian Cristian Rîșnoveanu, comisar șef al Comisariatului Județean Constanța al Gărzii Naționale de Mediu, doamna Simona Constantin, șef serviciu în cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Constanța, doamna Irina Imo Nicolae, director executiv al Direcției Județene pentru Cultură Constanța, și doamna Olimpia Băcanu, inspector șef al Inspectoratului Teritorial pentru Calitatea Semințelor și Materialului Săditor Constanța.

1.Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanța

Au fost transmite date referitoare la campania națională de verificare a modului de respectare a cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă în șantierele temporare sau mobile din domeniul construcțiilor.

Obiectivele campaniei presupun:

  • Creșterea gradului de implicare a angajatorilor şi a lucrătorilor din domeniul construcţiilor în ceea ce priveşte obligativitatea respectării prevederilor legale referitoare la securitatea şi sănătatea în muncă, cu precădere în prevenirea riscului de cădere de la înălțime, al surpării malurilor la lucrările de excavații. Asigurarea de echipamente colective de protecție și individuale
  • Respectarea prevederilor legale în ceea ce privește instruirea lucrătorilor în activitățile din domeniul construcțiilor.
  • Implementarea măsurilor de siguranță la utilizarea instalațiilor de ridicat.
  • Intensificarea acțiunilor de control la șantierele temporare sau mobile din zona de competență teritorială, la care se execută lucrări de excavații si construcția de structuri rutiere (lucrări au fost identificate pe baza declarațiilor prealabile transmise către Inspectoratul Teritorial de Muncă).

În acțiunile de control cu precădere s-au urmărit prevederile privind cerințele minime de securitate si sănătate pentru șantierele temporare sau mobile din H.G. 300/2006 (precum: existența planului de securitate și sănătate al șantierului, desemnarea coordonatorului de Securitate, existența registrului de coordonare completat și ținut la zi, existența dosarului de intervenții ulterioare).

Campania națională se desfășoară în perioada 12.02.2024 – 09.12.2024 și cuprinde etapele:

a) februarie – martie 2024: mediatizarea, informarea, privind modul de respectare a cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă la lucrările din domeniul construcțiilor și organizarea de dezbateri în cadrul ITM Constanta cu principalii dezvoltatori din județe cu activitate in acest domeniu.

b) aprilie – noiembrie 2024: verificarea modului de implementare a măsurilor necesare pentru asigurarea securității și sănătății lucrătorilor, la angajatorii cu activitate în  domeniul construcțiilor, prin acțiuni de control la angajatori

c) centralizarea rezultatelor campaniei la nivel local și a rapoartelor privitor la verificărilor măsurilor.

d) centralizarea rezultatelor campaniei la nivelul Inspecției Muncii, până la sfârșitul anului 2024.

În urma acțiunilor de control desfășurate, au fost verificați 216 angajatori, la posturile lor de lucru desfășurându-și activitatea 5604 lucrători. Au fost sancționați 108 angajatori la care s-au constatat 113 deficiențe. S-au aplicat 113 sancțiuni contravenționale: 112 amenzi în valoare totală de 437.500 lei și s-a sistat activitatea la un loc de muncă.

Cele mai frecvente deficiențe întâlnite în urma controalelor:

  • Echipamentele de muncă sunt utilizate fără sisteme de protecţie colectivă, fără balustradele solide, fără platforme sau plase de prindere, suficient de solide pentru a împiedica/ opri căderile de la înălţime;
  • Amenajarea necorespunzătoare a locurilor de muncă pentru lucrul la înălțime;
  • Lucrătorii nu utilizează echipamentele individuale de protecţie corespunzătoare  (centuri de siguranţă sau alte mijloace de ancorare, căşti, bocanci);
  • Lipsă coordonare – beneficiarii investițiilor nu au desemnat un coordonator în materie de securitate și sănătate în muncă pe durata realizării lucrărilor de construcții.

2.Comisariatul Județean Constanța al Gărzii Naționale de Mediu și Agenția pentru Protecția Mediului Constanța

Au fost prezentate informații referitoare la stadiul de realizare a măsurilor prioritare de guvernanță privind gestionarea deșeurilor municipale și a gradului de atingere a obiectivelor de reciclare în județul Constanța și cu privire la verificarea trasabilităţii deşeurilor, pornind de la generatori de deşeuri, până la valorificare sau depozitare/eliminare finală.

2.1.Comisariatul Județean Constanța al Gărzii Naționale de Mediu

Pe parcursul anului 2024 s-au realizat inspecții planificate tematice incluse în Planul anual de controale dispuse de Comisariatul General al Gărzii Naționale de Mediu, dar si controale neplanificate (autosesizări, verificare reclamații, urmărire măsuri dispuse anterior) cu rolul de a identifica și preveni abaterile de la legislația de mediu în vigoare. Activitatea de inspecție și control a Comisariatului Județean Constanța s-a desfășurat cu un număr mediu de 15 comisari, cca. 7 echipe de control, având drept obiective:

  • realizarea controlului tematic la toate primăriile din județ, în vederea evaluării și verificării stării de salubrizare a localităților și a căilor de comunicație, precum și a modului de implementare a prevederilor legale în ceea ce privește asigurarea colectării separate a deșeurilor de hârtie, metal, plastic și sticlă din deșeurile municipale, dar și atingerea țintei anuale de reducere a cantităților de deșeuri municipale eliminate prin depozitare;
  • eliminarea amplasamentelor cu depozitări ilegale cu deșeuri;
  • verificarea trasabilității deșeurilor pornind de la generatorii de deșeuri, până la valorificare sau depozitare finală;
  • campanii de conștientizare prin proiecte comune cu alte autorități,
  • rezolvarea în cel mai scurt timp a petițiilor adresate instituției, ce au avut ca obiect salubrizarea localităților și/sau managementul deșeurilor.

În prezent, în cadrul inspecțiilor planificate tematice cu privire la  salubrizarea localităților, sunt în curs de derulare controale tematice la cele 70 de unități administrative din județ, fiind finalizate rapoartele de inspecție la 64 de unități administrativ teritoriale. În cadrul acestor verificări s-au urmărit în principal stadiul de realizare a măsurilor prioritare de guvernanță privind gestionarea deșeurilor municipale și a stării de salubrizare a localităților.

La solicitarea organelor vamale și în colaborare cu Poliția de Frontieră, se realizează acțiuni de verificare a modului de respectare a Regulamentului CE nr. 1157/2024 privind transferurile de deșeuri. În primele 3 trimestre ale anului 2024, la punctele de trecere a frontierei Constanța, Constanța Sud, Vama Veche au fost realizate 558 de acțiuni de control.

2.2.Agenția pentru Protecția Mediului Constanța

În anul 2023 au beneficiat de servicii de salubrizare  toate cele 11 localități urbane, iar în mediul rural cele 59 de comune.

În anul 2023 cantitatea de deșeuri municipale colectată prin intermediul operatorilor de salubrizare  a fost de 434.086 tone. În anul 2023,  76.3% din cantitatea totală de deșeuri municipale colectată de operatorii serviciului de salubrizare este reprezentată de deșeurile menajere și asimilabile colectate de la populație și operatori economici, restul incluzând deșeurile din servicii municipale și deșeurile din construcții și desființări.

În anul 2023, din cantitatea de deșeuri municipale colectată (mai putin deșeurile din construcții și desființări) la nivelul județului Constanța aproximativ 67% a fost eliminată  direct în depozite de deșeuri autorizate, restul de aproximativ 33% reprezintă cantitatea de deșeuri  care a fost supusă tratării în instalațiile de tratare deșeuri municipale  –    sortare, compostare si tratare mecano-biologică, inclusiv colectare separată  deșeuri reciclabile cu valorificare prin operatori autorizați. Eliminarea deșeurilor municipale colectate în amestec se realizează exclusiv prin depozitare, în  cele trei depozite autorizate. Cantitatea de deșeuri municipale eliminată direct de operatorii de salubrizare (fără tratare anterioară) în depozite a fost, în anul 2023, de 274.003 tone (fără a lua în calcul deșeurile de C&D eliminate în depozite și refuzurile provenite din instalațiile de tratare care au fost ulterior eliminate în depozite, deșeurile rezultate din tratare TMB). Au fost supuse tratării în instalații de tratare deșeuri municipale:   stație de tratare mecano–biologică, stații de sortare, compostare, aproximativ 136.763 tone.

3.Direcția Județeană pentru Cultură Constanța

Lunar, pe site-ul instituției sunt prezentate și promovate lăcașe de cult din județul Constanța, monumente istorice de arhitectură de valoare națională sau locală. Pentru luna în curs, sunt:

  • Catedrala Ortodoxă „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, din strada Arhepiscopiei, Nr. 25, municipiul Constanța;
  • Biserica „Schimbarea la față” – fosta Biserică Greacă „Metamorphosis” – strada Mircea cel Bătrân nr. 36, municipiul Constanța;
  • Biserica Armenească „Sfânta Maria”, strada Callatis nr. 1, municipiul Constanta;
  • Biserica „Sfântul Nicolae”, fostă bulgară, strada Maior Gheorghe Șonțu nr. 7, muncipiul Constanța
  • Biserica „Adorminea Maicii Domnului I”, strada Ion Lahovari nr. 18, municipiul Constanța;
  • Biserica „Sfântul Gheorghe”, strada Nicolae Iorga nr.12,  municipiul Constanța;
  • Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, strada Ștefan Mihăileanu nr. 66, municipiul Constanța;
  • Biserica Catolică „Sfântul Anton”, strada Nicolae Titulescu nr. 11, municipiul Constanța;
  • Moscheea „Carol I”, str. Adrian Rădulescu (fosta Crângului) nr. 1, municipiul Constanța;
  • Geamia Hunchiar, Bd. Tomis nr. 41, municipiul Constanța;
  •  Biserica „Sf. Treime – Sf. Nicolae”, strada Bisericii, sat Istria, comuna Istria, județul Constanța;
  • Biserica din lemn „Adormirea Maicii Domnului” (« Sf. Maria Mare »), strada Ovidiu, nr. 5, oraș Techirghiol, județul Constanța.

4.Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Semințelor și

Materialului Săditor Constanța

În cadrul ședinței de Colegiu Prefectural s-au oferit informații despre controlul în câmp a culturilor semincere și verificarea în laborator a indicilor de calitate a semințelor recoltate în vederea certificării oficiale.

În 2024, pe parcursul sezonului agricol, s-au derulat 177 de inspecții pe teren, acoperind diverse categorii de culturi semincere, inclusiv cereale, plante oleaginoase și plante furajere. S-au evidențiat aspecte pozitive, precum practica bună de cultivare, dar și neconformități, cum ar fi seceta sau apariția dăunătorilor.

În laborator au fost verificate 1.218 eșantioane de semințe, evaluând conformitatea acestora conform standardelor în vigoare. Totodată, s-au testat parametrii de germinație, puritate, umiditate și starea sanitară. Din totalul eșantioanelor analizate, 90%  au obținut certificarea oficială, în timp ce 10% din  eșantioane au fost respinse și necesită măsuri corective.Pentru eșantioanele neconforme, s-au emis recomandări către operatorii economici privind corectarea deficiențelor constatate, incluzând:

– Rafinarea tehnicilor de cultivare;

– Îmbunătățirea condițiilor de păstrare și manipulare a semințelor;

– Aplicarea tratamentelor fitosanitare corespunzătoare.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *