De la 1 ianuarie 2023 cresc taxele! Scumpiri în lanț: Vom scoate mai mulți bani din buzunar pentru vacanțe și mese la restaurant

Taxele vor crește începând cu 1 ianuarie 2023 după ce noul proiect de cod fiscal a trecut de Parlament, cu toate că ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, susține că ar fi vorba despre eliminarea unor excepții. Un exemplu ar fi pâinea servită la restaurant care are TVA de 5%, în condițiile în care aceeași pâine are în magazine TVA de 9%, potrivit Antena 3. Cu alte cuvinte, va crește TVA pentru masa la restaurant, dar și pentru cea din sistem catering, de la 5% cât este în prezent, la 9%, de la 1 ianuarie, scrie ziare.com. Tot din prima zi a anului 2023 va fi majorat TVA-ul pentru serviciile de cazare la hotel, de la 5% la 9%. Taxele vor crește și pentru berea fără alcool, sucuri și cidru, de la 9% la 19%.

De la 1 ianuarie, cota de TVA de 5% va fi redusă pentru o singură locuință, însă prețul locuinței trebuie să se încadreze în 120.000 de euro fără TVA. Pentru a doua sau a treia locuință sau pentru o casă care depășește suma de 120.000 de euro, TVA-ul va crește la 19%. 2022 a venit cu scumpiri de aproape 50% la alimente, dar 2023 se anunță cu noi „surprize”. Economiștii sfătuiesc românii să-și pună centurile. Tăvălugul scumpirilor se năpustește asupra românilor, care trebuie să țină din ce în ce mai bine de bani. Se anunță vremuri și mai tulburi.

Proiectul pentru modificarea Codului Fiscal a trecut de Parlament. Astfel, de anul viitor, o serie de produse și servicii se vor scumpi. Mesele în oraș, cazările la hoteluri, băuturile cu zahăr și locuințele vor fi mai scumpe în 2023, în baza proiectului creionat de Guvernul Nicolae Ciucă, coaliția PSD + PNL + UDMR, în această vară. De la 1 ianuarie, TVA-ul pentru pâinea de la restaurant va crește de la 5%, cât este în prezent, la 9%, cât e pentru alimentul care se găsește în magazine. Tot din prima zi a anului 2023 va fi majorat TVA-ul pentru serviciile hoteliere, de la 5%, la 9%. Astfel, românii vor trebui să plătească mai mult pentru vacanțe. Taxele vor crește și pentru berea fără alcool, sucuri și cidru, de la 9% la 19%.

Și unii proprietarii de imobile vor avea de suferit. De la 1 ianuarie, cota de TVA de 5% va fi redusă pentru o singură locuință, dar atenție: prețul locuinței trebuie să se încadreze în 120.000 de euro fără TVA. Pentru a doua sau a treia locuință sau pentru o casă care depășește suma de 120.000 de euro, TVA-ul va crește la 19%. Pentru următorii ani, Guvernul are în vedere și majorarea impozitelor locale, cu 50%, dar măsura se va aplica din anul 2025. Perspectivele inflaționiste nu sunt deloc fericite, luminița de la capătul tunelului este extrem de departe, pentru mulți dintre români, a avertizat economistul Adrian Negrescu, pentru RomâniaTV.net.

Să nu uităm că în medie, salariul lunar al românilor este de 2.500 de lei net. Dacă are un credit pentru locuință, în condițiile actuale, ajunge la 2.000 de lei, se mai adaugă 600-700 de lei la utilități, plus alte cheltuieli de bază și bugetul este deja depășit. Pentru mulți români deja este imposibil să cumpere ce au nevoie. Vizita la hypermarket e ca la muzeu pentru aceștia. Pur și simplu nu-și permit să achiziționeze ceea ce și-ar dori. Este o sărăcie fără precedent în România ultimilor 20 de ani, care accentuează și mai puternic frustrările românilor față de această clasă politică ce vine cu tot felul de pseudo-măsuri economice”, a declarat consultantul economic.

Cel mai puternic resimt inflația explozivă persoanele vârstnice, care depind doar de pensie, deci de stat și eventual, de ajutoarele pe care le primesc din partea familiei.

„Inflația percepută de pensionari e 35-40%. Alimentele s-au scumpit enorm, cu aproximativ 30%, medicamentele cu 60-80% (…)”, a concluzionat managerul Frames.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *