Daraban (Camera de Comerț): „Grâul românesc suferă din cauza celui ucrainean, de PROASTĂ calitate, care a inundat piața!”

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, a declarat pentru PSNews.ro faptul că agricultorii români suferă din cauza cantității mari de grâu ucrainean care a inundat piața, „un grâu de foarte proastă calitate”, și că șansa României ar fi înființarea unei burse a cerealelor. „Problema este cantitatea mare de grâu ucrainean care a inundat piața, un grâu de foarte proastă calitate, trebuie recunoscut, iar datorită acestui sentimentalism și bunăvoință excesivă față de Ucraina, a avut de suferit grâul românesc, dar lucrurile, cu timpul, se vor schimba”, a spus Daraban.

Președintele CCIR a adăugat că România are o problemă și cu capacitatea de stocaj a cerealelor, motiv pentru care grâul românesc este vândut imediat după ce este recoltat, chiar dacă în acel moment prețul este jos.

Acuma unii pierd, unii câștigă, dacă vă uitați de exemplu la dinamica din portul Constanța, o să vedeți că s-a creat o oportunitate din acest război. Volumele de marfă au crescut exponențial, foarte mulți se bucură de acest context. Noi, în mod normal, ar fi trebuit să avem o bursă de cereale și să nu vindem grâul sau producția agricolă imediat după recoltat, cum ne-am obișnui de câțiva ani. Sunt și niște costuri în agricultură care trebuie acoperite, dar trebuie să ai și acea limită de răbdare ca să te joci un pic cu prețurile, să nu dai chiar ieftin sau să dai chiar la prețul pieței atunci când recoltezi. Noi ne-am cam obișnuit să vindem marfa imediat de pe câmp, direct în silozurile din port și direct la export. Lipsa unei burse de cereale se simte, se vede, e o necesitate. Noi recoltăm odată cu americanii, recoltăm odată cu canadienii, cu francezii, deci avem o concurență acerbă. Dar noi când recoltăm, recoltează și alții, numai că noi nu ne permitem să ținem marfa din lipsa capacităților de stocaj. În portul Constanța și pe Dunăre sunt undeva la 2,7 milioane de tone pe parte românească capacitate de stocaj, dar noi nu prea avem în teritoriu capacitate de stocaj astfel încât să aștepți, să te joci un pic cu prețurile, să vinzi când e prețul cel mai bun pe bursă”, a mai declarat președintele CCIR, Mihai Daraban.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *