Daea (Agricultură) a răbufnit după discuțiile de la Davos: „NU o să vedeți în farfuria noastră viermii pe care-i căutăm în bălegar!”

Petre Daea este tranșant după apelul de la Davos pentru renunțarea la carne în alimentația oamenilor. Ministrul Agriculturii a transmis un mesaj pentru elita lumii de la Davos la Realitatea PLUS. Petre Daea, ministrul Agriculturii, a respins apelul directorului Siemens de la Davos de a nu mai consuma carne și de a introduce anumite insecte în meniul obișnuit.

Este un drum al neînțelegerii. Sau a unei lipse de interpretare a celro ca noi, care suntem legați de pământ și de sursele tradiționale de trai. Sigur că la Davos se adună oameni deștepți, cu amplitudine în gândire, dar și respect fata de oamenii care stiu sa interpreteze o asemenea afirmatie, a unui om cu valoare pe care-l respectam prin ceea ce a făcut și ce face. Însă, din punctul meu de vedere, este o pistă greșită”, a transmis Petre Daea, într-o intervenție telefonică la Realitatea PLUS, în emisiunea de vineri seară.

În 2009 la summitul de la Doha, când FAO a anunțat că un miliard de oameni sufera de foame și că, acum, la fiecare 6 secunde moare un copil din lipsă de hrană. Conexând cu cele afirmate, mi se pare interpretarea lipsită de temei, găsiți în răspunsul domnului Daea consecvență. Am spus că sursa noastră de trai e din întoarcerea brazdei, din rodul pământului, din creșterea animalelor. N-o să vedeți în farfuria noastră viermii pe care-i căutăm în bălegar sau lăcustele, pe care de regulă eu, ca agronom, le întâmpinăm cu ostilitate, știind ce dezastru fac.  În ecosistem, animalul cu planta au făcut tot timpul casă bună. Legătura între animal și plantă e atât de benefică încât nu trebuie să o rupem. Astfel de atacuri sunt puse acum pe vacă, acum o facem responsabilă că poluează”, a declarat Petre Daea.

Declarația ministrului Agriculturii vine după ce președintele companiei Siemens a cerut omenirii, de la înalta tribună a Forumului Mondial de la Davos, să încerce să renunțe la consumul de carne. Jim Hagemann susține că în viitor lumea va avea acces la alte proteine care vor avea un gust mai bun decât cel al cărnii și a dat exemplu companiile care încearcă să „imite” calitățile cărnii de pui și de vită. 

Fiica mea, 24 de ani, m-a inspirat. Mi-a spus: Tată, cum poți promova oprirea emisiilor de carbon mâncând în continuare carne? Așa că nu mai mănânc carne! Matematica spune că trebuie să încetăm să mâncăm carne timp de 11 ani pentru a compensa un zbor către Thailanda. Da, dar dacă un miliard de oameni nu ar mai mânca carne, vă spun că asta va avea un impact major”, a declarat, la Davos, Jim Hagemann, director Siemens.

Întrebat cum le-ar răspunde celor care spun ca anumite insecte să devină hrana comestibila si că un miliard de oamen iar trebui să nu mai mănânce carne, Petre Daea a spus că „respect pe fiecare om si pe cei care fac asemenea afirmații și le-aș spune să le folosească ei. Este exclus (să mănânce insecte, n.r.). Să-i lăsăm pe ei acolo unde sunt, să creștem animalele, să mâncăm ce am mâncat dintotdeauna și să ne uităm la produsele noastre care sunt foarte valoroase și să lăsăm greierii să cânte”.

La nivelul Uniunii Europene continuă autorizarea consumului mai multor insecte ca produse alimentare, relatează Realitatea PLUS. În iulie 2021, a fost aprobat viermele galben uscat, iar ulterior a devenit aliment autorizat și lăcusta călătoare. La începutul lui 2022, o a treia insectă devenea sigură pentru consum: greierele de casă. Recent, larva gândacului de bălegar a completat lista. 

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *