Cupșa (AUR) vrea să oblige privații să își modernizeze clădirile aflate în paragină. Primarul Chițac: „Ne dorim să punem condiții în contract, rămâne să vedem dacă e legal”

|
chitac 1

Consilierii locali municipali s-au reunit astăzi în ședința ordinară pentru luna februarie, în cadrul căreia – printre proiectele de hotărâre dezbătute – s-a regăsit și cel privind „aprobarea oportunităţii vânzării prin licitaţie publică a imobilului cu destinaţie de locuinţă situat ȋn municipiul Constanţa, str. Ecaterina Varga nr. 52, ȋn suprafaţă construită de 68,00 mp, construită desfășurată de 132,00 mp identificat cu număr cadastral 248873-C1 și teren ȋn suprafaţă totală de 81,00 mp identificat cu număr cadastral 248873, proprietatea privată a municipiului Constanţa”.

Aici a fost o dezbatere mai amplă, între consilierul AUR Ovidiu Cupșa și primarul Vergil Chițac, cu privire la dezvoltarea urbanistică a orașului și modul de abordare a privaților care cumpără bunurile de la Primărie – ar trebui – să își modernizeze clădirile pe care le cumpără și se află în stare de degradare:

„Mai facem un apel pentru a încheia cât mai repede posibil inventarierea domeniului public și privat și transparentizarea ei, pentru că sunt o mulțime de terenuri sau imobile dărăpănate, pârloagă, alte situații. Eu nu mă simt confortabil cu situații de genul ăsta și toate aceste terenuri, clădiri, care nu pot fi valorificate de primărie direct prin asocieri sau prin închirieri, trebuie valorificate și puse în valoare de către cei care le cumpără. Votăm împotrivă din cauza acestei clădiri: Scopul e cât se poate de clar, nu vom gira orice încălcare a legii, dar când scoatem la licitație astfel de clădiri sau terenuri, am propus ca la caietele de sarcini să se introducă și un termen de reabilitare. Documentația de vânzare, personal am vizionat fiecare punct care urmează să fie votat pentru oportunitate, vă rog domnule primar să îi rugați pe colegii din primărie să pună și un plan de încadrare în documentație, e destul de greu de identificat un teren sau un imobil. Suntem pentru valorificare, pentru punerea în valoare a acestor imobile, dar cu câteva condiții legate de funcționalitățile ulterioare: scopul urbanistic, estetic, urbanistic ș.a.m.d.”, a spus Cupșa.

În replică, primarul Chițac a arătat că va fi analizată oportunitatea legală de a putea fi introduse condiții în contracte:

„Sunteți în asentimentul meu și e motivul pentru care urmărim două motive: să încasăm bani care să intre pe dezvoltare, pe continuarea proiectelor și, în același timp, activul acela care nu este într-o viziune a noastră de dezvoltare să intre pe mâna unui privat care să îl reabiliteze, evident. Acum, sigur că ne gândim să punem condiții în contract, dar să vedem dacă legal putem să facem asta. Eu gândesc că cineva normal își cumpără un imobil ca să-l reabiliteze, nu să-l țină în paragină ani de zile! Ne vom gândi, să luăm măsuri, să vedem legal ce putem să facem ca să introducem condiții în contract”, a spus primarul Chițac.

De asemenea, consilierii USR – prin Florin Cocargeanu – au anunțat că vor vota by default împotrivă:

„În 2020, când am intrat în administrația locală, am făcut-o cu o convingere, că nu vom mai continua practicile specifice anilor 2000, când Constanța nu va mai fi vândută bucată cu bucată. Însă, din păcate, practicile continuă și, ca de fiecare dată, grupul consilierilor USR se vor opune înstrăinării unor bunuri din patrimoniul municipiului Constanța. Știu, e risc seismic, stare avansată de degradare, asta nu înseamnă că orașul nu o poate moderniza pe alte căi. Vom vota împotrivă!”, a spus Cocargeanu.

Totodată, consilierul independent Felicia Ovanesian a arătat că municipalitatea a lăsat intenționat clădirea în paragină, pentru a se justifica ulterior vânzarea:

„În 2020, când am intrat în administrația locală, am făcut-o cu o convingere, că nu vom mai continua practicile specifice anilor 2000, când Constanța nu va mai fi vândută bucată cu bucată. Însă, din păcate, practicile continuă și, ca de fiecare dată, grupul consilierilor USR se vor opune înstrăinării unor bunuri din patrimoniul municipiului Constanța. Știu, e risc seismic, stare avansată de degradare, asta nu înseamnă că orașul nu o poate moderniza pe alte căi. Vom vota împotrivă!”, a spus Cocargeanu.

„Sunt emoționată până la lacrimi că după patru ani ne-am gândit să băgăm niște clauze în contracte. Pentru corecta informare a consilierilor care nu fac parte din comisia 5 și nu le-a ajuns la urechi, am să încep cu legea 10/2001, care privește regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv până în 1989, e o lege reparatorie, care obligă autoritățile publice să restituie oamenilor bunurile de care au fost privați. Primarii au – după caz – obligația să afișeze lunar, la loc vizibil, tabelul care să cuprindă bunurile disponibile sau serviciile de compensare. El nu a fost afișat niciodată… Au trecut 60 de luni… deși primăria deține terenuri pe care le poate acorda în compensare cetățenilor care au formulat solicitări. Unii au și hotărâri judecătorești prin care primăria e obligată să acorde aceste terenuri. Mi se pare relevant și acest aspect. În continuare, proiectul va genera un act administrativ normativ privind transparența autorităților locale, ceea ce înseamnă că cetățenii trebuie să participe la o dezbatere publică. Acest lucru nu s-a întâmplat niciodată. Administratorul Confort Urban nu a solicitat niciodată bani pentru reabilitarea imobilului, altfel spus l-am lăsat să ajungă în halul ăsta ca să puteți justifica faptul că îl înstrăinăm!”, a spus Ovanesian.

În final, viceprimarul Ionuț Rusu a arătat că „eu sunt ferm convins că fiecare consilier ascultă fiecare ședință de comisie, pentru că este absolut normal ca fiecare să se informeze despre fiecare proiect”.

În final, proiectul a fost adoptat cu 20 de voturi pentru, 4 împotrivă și o singură abținere, moment în care s-a dezlănțuit o reglare de conturi între PNL, PSD și AUR pe deoparte și USR și Ovanesian, de cealaltă.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *