Cum își bate joc Damen Mangalia de un stat slab, doar pentru că poate: Lichidatorul judiciar, „trupa” lui Vasile Dîncu, plătit cu 35.000 de euro/lună! – DOCUMENT (Partea 1)
Pe 27 august a.c., a avut loc cea mai recentă ședință a Adunării Generale a Creditorilor societății Damen Shipyards Mangalia, companie olandeză care a anunțat statul român că după ce s-a implicat la șantierul naval din sudul litoralului nu prea mai are de gând să stea și vrea să plece. Prezența Damen la Mangalia este, astfel, de scurtă durată, în contextul în care șantierul de la Galați duduie cu comenzi pentru diverse state asiatice, fiind vorba de corvete și alte distrugătoare militare, olandezii fiind total străini de logica românească a contextului conflictului militar de la frontiere sau, practic, de la 1 km de propriul șantier!
În ciuda rugăminților premierului Marcel Ciolacu, Damen a rupt orice formă de dialog concret cu statul român, participația celor 51% manifestându-se într-o formă de brutalitate economică, fiind exclusă orice negociere, orice discuție, olandezii susținând că pleacă și gata! Amintim faptul că în iunie a.c. Tribunalul Constanța a deschis procedura de insolvență a companiei Damen Mangalia. Casa de Insolvență Transilvania (CITR) filiala București a fost numit administrator judiciar. A fost numit, practic de Damen, pentru că olandezii au stabilit și suma lunară pentru CITR: 35.000 de euro/lună, în ciuda opoziției tuturor creditorilor!
Aici avem o situație interesantă: CITR este – aspect de notorietate – parte din celebrul grup de la Cluj – al cărui strateg este Vasile Dîncu, spre disperarea inutilului Ciolacu în tot acest context. Odată cu anunțul oficial al olandezilor cu privire la plecarea de la Mangalia, în disperare de cauză, Guvernul a anunțat la finalul lunii mai a.c. faptul că salariile pe luna iunie ale angajaţilor de la Şantierul naval Damen Mangalia sunt bugetate, iar şomajul tehnic pentru aceştia este asigurat pentru cel puţin 4 luni. La doar câteva zile, pe 3 iunie, Damen anunța șomajul tehnic pentru 1.000 de angajați. Guvernul încerca astfel să atenueze din debandada socială de la Mangalia, salvând măcar situația angajaților. Celelalte aspecte economice urmau să se agraveze. Damen nu doar că a refuzat orice cale de dialog, dar, spre sfidarea Guvernului, a pus un banner la poarta șantierului din Mangalia, prin care anunță că recrutează muncitori români – probabil fix cei trimiși în șomaj tehnic – pentru Olanda! Toate acestea în fața unui guvern incapabil, complet depășit de situație:
Revenind la ședința din 27 august, constatăm datoriile Damen Shipyards Mangalia, cele mai răsunătoare fiind: peste 4 milioane de lei pentru angajați, peste 16 milioane lei la bugetul de stat, aproape 2,3 milioane către primăriile Mangalia și Limanu plus încă aproape 500.000 lei către șantierul naval 2 Mai, alături de mulți alți privați, totalul depășind miliardul de lei! Având în vedere contextul desemnării CITR, majoritatea creditorilor fie nu au exprimat nici un punct de vedere pentru ordinea de zi, fie doar au luat la cunoștință ceea ce oricum trebuia stabilit. Totodată, reprezentantul șantierului naval 2 Mai a considerat că activitatea CITR este nesatisfăcătoare, înșiruind mai multe ilegalități propuse/adoptate de Casa de Insolvență. De altfel, olandezii au recurs la tot soiul de șmecherii pe parcursul șederii la șantier, de exemplu amplasând containere cu scop invocat de birouri – cu cheltuielile aferente – pe care nu le-au utilizat niciodată în scopul declarat, acestea fiind strălucitor de goale! Tot reprezentantul șantierului 2 Mai a demontat o scuză penibilă invocată de olandezi cu privire la problemele companiei, cum ar fi pandemia de covid:
Același reprezentant a solicitat la un moment dat ca președintele comitetului să nu fie vreunul din creditori. Despre propuneri, voturi și alte decizii, precum și întreaga abordare a Damen, în raportul intrat în posesia TOMIS NEWS:
VA URMA!