Crușoveanu (PNL), despre Bâstroe: „Vom afla dacă lucrările au fost de adâncire sau de dragare. Cu documentele pe masă!”

Experții Comisiei Europene au ajuns în țara noastră înainte de măsurătorile pe Canalul Bâstroe, programate să înceapă pe 15 martie. O primă întâlnire a avut loc luni, la Palatul Victoria, cu reprezentanți ai Ministerului Transporturilor. S-a stabilit ca ministerul român să trimită către partea ucraineană o scrisoare cu toate detaliile tehnice referitoare la măsurători. Astăzi, oficialii europeni merg în Delta Dunării împreună cu oficiali români și ucraineni, pentru a verifica porturile. Potrivit ultimelor informații, ei vor merge mai întâi la Isaccea, de unde vor trece în Ucraina, la Ismail. Acolo vor avea loc mai multe discuții. Surse guvernamentale pun că lucrările de dragare pe Bâstroe nu se vor opri niciodată, pentru că acestea trebuie efectuate, teoretic, pentru întreținerea canalului.

În acest context, în calitate de membru al Comisiei de Transport și Infrastructură din cadrul Camerei Deputaților, deputatul liberal constănțean Marian Crușoveanu a transmis faptul că subiectul a fost ușor inflamat și politizat de câteva partide și, în prezent, așteaptă finalizarea discuțiilor tehnice dintre cele două părți:

De la bun început, am urmărit acest subiect care pare că a fost ușor inflamat și politizat de o parte din partidele de pe scena politică. A fost speculat emoțional de către unii, pentru a câștiga anumite puncte electorale. Ca membru al Comisiei de Transport și Infrastructură din cadrul Camerei Deputaților, aștept finalizarea discuțiilor tehnice dintre autoritățile române și cele ucrainene, privind lucrările efectuate pe Canalul Bâstroe. Aceste discuții tehnice reprezintă un mod de a se clarifica situația și de a se diminua posibilele dispute interstatale. Apreciez că s-au făcut demersuri instituționale inter-ministeriale în România și Ucraina, astfel încât să poată începe, cu data de 15 martie, măsurătorile pe brațul Chilia și canalul Bâstroe. Este clar că sunt necesare clarificări pe această temă, mai ales că au fost realizate anumite lucrări, despre care vom afla dacă au fost de adâncire a canalului sau de dragare. În opinia PNL, această situație poate fi clarificată prin dialog bilateral, implicarea specialiștilor din ministerele de resort și cu sprijinul Comisiei Europene. Extremiștii din opoziție încearcă să mențină subiectul în atenția publică, prin declarații care să inflameze și să înflăcăreze, fără a avea o soluție concretă pe această temă. Guvernul României a întreprins o serie de pași concreți pentru găsirea unei soluții. Mai subliniez că situația regională extrem de fragilă cere o abordare așezată, prin dialog instituțional și argumente, iar interesele României ar trebui să primeze în această situație, cu documentele pe masă”, a transmis deputatul Crușoveanu.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *