Crin Antonescu, convins de Kelemen Hunor să candideze la prezidențiale. „Mitul omnipotenței americane în ceea ce privește influența SUA în alegerile din România a căzut”

Candidatul susținut de PSD, PNL și UDMR la alegerile prezidențiale, Crin Antonescu, a declarat vineri seară, la Antena 3, că nu va beneficia de susținerea lui Donald Trump la alegerile prezidențiale de anul viitor.
„Nu am sprijinul lui Donald Trump. Dacă este și o parte bună, este că mitul omnipotenței americane în ceea ce privește influența SUA în alegerile din România a căzut. Am momente tensionate în istorie cu administrații americane, dar asta nu mi-a schimbat niciodată orientarea pro-americană. Au fost erori multe în mandatele democrate din SUA, încă din mandatul lui Obama. Acum, sunt mulți oameni la ușa lui Donald Trump, români mă refer. Eu am spus și public, dacă aș fi fost american eu aș fi votat cu Trump. Acest lucru nu mă face pe mine să încerc să câștig un favor personal a lui Trump sau al unui președinte SUA, indiferent de cine este el.”, a spus Crin Antonescu la Antena 3 CNN.
Candidatul susținut de PSD, PNL și UDMR la alegerile prezidențiale, Crin Antonescu, a afirmat vineri seară, la Antena 3, că ar fi fost „un dezastru” dacă ar fi câștigat președinția României Călin Georgescu. Candidatul independent susținut de coaliția de guvernare PSD-PNL-UDMR și minorități, Crin Antonescu, și-a lansat oficial campania pentru alegerile prezidențiale. În cadrul primelor declarații, acesta a criticat stilul de campanie și poziționarea fostului candidat independent, poziționat pe primul loc în turul întâi al alegrilor prezidențiale – anulate ulterior de Curtea Constituțională – Călin Georgescu, precizând că ar fi fost „un dezastru” dacă acesta ar fi câștigat președinția României.
„Călin Georgescu a făcut un lucru riscant: a vorbit despre lucruri mari, în mod fundamental fraudulos, dar periculos. Iată însă că există această nevoie. Nu am intrat în bătălie ca să-l imit, ci ca să ofer o alternativă reală,” a declarat Antonescu.
„De exemplu, la începutul acestei campanii, când întrecerea între candidați – mai puțin Călin Georgescu – era centrată pe cine se poate arăta mai cool, casual, făcând lucruri care să îi umanizeze, Călin Georgescu ar fi fost un dezastru dacă ar fi câștigat președinția României. Totuși, el a făcut un lucru riscant, pe care îl respect: a vorbit despre lucruri mari, în mod fundamental fraudulos, dar a făcut acest pariu periculos. Iată că există această nevoie. A nu se înțelege că eu am intrat în această bătălie ca să-l imit sau să ofer o variantă mai bună a sa. Din punctul meu de vedere, dacă se vorbește pe limba oamenilor care folosesc această „limbă comunicațională”, atunci totul este deschis. Nu trebuie să copiezi pe nimeni. În primul rând, nu vei reuși. În al doilea rând, nu este genul meu“, a subliniat Crin Antonescu.
Crin Antonescu a punctat că principalul său obiectiv este să ofere un model de președinte care să inspire încredere și să răspundă nevoilor actuale ale societății. „Nu trebuie să copiezi pe nimeni. Trebuie să propunem românilor un proiect de țară, un lider care să fie reprezentativ pentru toți,” a adăugat Antonescu la Antena 3. În discursul său, Antonescu a evidențiat calitățile pe care le consideră esențiale pentru un președinte: forță, deschidere și capacitatea de a uni societatea. „Este nevoie de un lider care să poată vorbi în numele tuturor românilor și să depășească barierele politice, etnice și religioase. Cred că am calitățile, experiența și deschiderea necesare pentru a fi acel lider,” a subliniat el.
Campania sa electorală se va axa pe comunicare directă cu alegătorii, atât prin mijloace tradiționale, cât și prin noile canale digitale, pe care le consideră esențiale pentru a ajunge la toate categoriile de votanți, asta deși de ani buni acesta nu a mai fost activ pe niciuna dintre rețelele sociale, stând departe de lumina reflectoarelor în ultimii ani. Prezidențiabilul Crin Antonescu susține că atacurile din această campanie sunt unele extrem de murdare. El arată că a fost victima unui astfel de atac, dar a refuzat să nominalizeze postul de televiziune la care acesta s-a petrecut.
„Sper că nu toți vor avea parte de tratamentul la care eu am fost supus. Eu fiind și mai experimentat în politică, se înțelege că suport mai ușor, dar ieri am văzut ceva la un post de televiziune, ceva mărșav cum n-am mai văzut în 35 de ani de politică. Nu vreau să dezvolt foarte mult, dar este o luptă murdară, este un luptă grea. Doza de mizerie la care se poate ajunge, până la urmă fiind o bătălie pentru oameni, este greu de înțeles până unde se poate ajunge.”, a spus Crin Antonescu, la Antena 3 CNN.
Crin Antonescu a explicat că în această perioadă este nevoie să „viralizăm democrația” și asta nu se poate face cu un filmuleț de 2 minute pe TikTok.
„Elena Lasconi a luat un număr de voturi spectaculos de mare de voturi. De asemenea, Nicușor Dan a câștigat în mod convingător Primăria Capitalei. De asemenea, Călin Georgescu, că a luat un număr de voturi reale sau nu, el este în mintea oamenilor (…) Enunțând toate aceste nume, pare că de această dată competiția este puțin mai sus. La alegerile trecute, în primul tur s-a bătut un record negativ de calitate (…) TikTok, TikTok dar eu vă pun o întrebare: încap 4 capete de oameni să facă o dezbatere pe TikTok? Copii, nu poți să stai doar 1-2 minute pe TikTok, ca să nu se plictisească fiecare. Este nevoie de o dezbatere în societatea românească, pentru că doar așa îi vezi pe oameni, să îi vezi live, cu reacțiile lor. Apropo de viralizare, noi putem viraliza orice aberație spune cineva, dar trebuie să înțeleagă și stăpânii TikTok-ului că trebuie să viralizăm democrația. Este vorba despre soarta țării noastre și aici nu putem să fim plictisiți. ”, a mai spus Crin Antonescu.
Crin Antonescu a stat o perioadă departe de scena politică, dar liderii coaliției PSD-PNL-UDMR și Minoritățile Naționale i-au propus să candideze la alegerile prezidențiale. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a fost cel care l-a abordat și i-a propus această candidatură la alegerile prezidențiale. Dezvăluirea lui Crin Antonescu este una neașteptată, asta pentru că el a fost lider al PNL și încă este membru al partidului, iar propunerea ar fi putut veni din partea lui Ilie Bolojan, actualul lider al PNL.
„Primul, propriu zis dintre cei trei lideri preşedinţi ai formaţiunilor (care a sunat pentru a discuta despre candidatură – n.r.), a fost, da, Kelemen Hunor. (…) El a fost primul care m-a întrebat dacă nu vreau să revăd nişte vechi prieteni. Eram la Bruxelles. Eu, toţi aceşti ani, departe de politică, în sensul activităţii politice, altfel totdeauna am urmărit cu interes, deci eu nu am avut, până în dimineaţa zilei de 25 noiembrie ideea că s-ar putea pun e această problemă în legătură cu mine”, a afirmat Crin Antonescu, vineri seară, la Antena 3.
El a dezvăluit că în ultimii zece ani nu a mai discutat cu Kelemen Hunor. Întrebat dacă este sigur ca va ajunge să fie candidatul oficial al celor trei formaţiuni politice, Crin Antonescu a răspuns că nu îşi pune problema în acest fel.
„Din acest moment, chiar dacă în interiorul partidelor pot să mai existe dezbateri, eu nu îmi pun această problemă, pentru că această propunere a venit din partea unor lideri de partid care sunt nişte oameni responsabili, care pot vorbi în numele partidelor lor. ( …) Din acest moment, ca să vă spun drept, nu mai e problema mea şi nici nu mă interesează. Pe mine mă interesează, în acest moment, că am acceptat să intru în această luptă, pentru că am ajuns şi eu la concluzia că România este la o răscruce, că pot oferi sau pot răspunde, în varianta mea, unei nevoi şi unei aşteptări pe care o parte semnificativă a electoratului român o are. (…) Apar nişte aspecte logistice, în sensul că eu nu am angajat o candidatură independentă în sensul nesusţinerii de către un partid, pentru că nu am capacitatea nici financiară, nici logistică de a strânge semnături şamd. Eu voi angaja o candidatură independentă în sensul că nu voi mai fi membru al Partidului Naţional Liberal şi voi avea un raport cu aceste trei partide care va fi foarte limpede, este deja foarte limpede”, a adăugat Crin Antonescu.
El mai spune că viitoarea sa candidatură este „un lucru pe deplin asumat” în ceea ce îl priveşte. Fostul lider al PNL mai spune că a avut o singură întâlnire cu liderii celor trei formaţiuni, în dimineaţa zilei de 22 decembrie.
„Nu am angajat o candidatură independentă, nu în sensul de a candida fără sprijinul partidelor pentru că nu am nici logistica, nici finanțele pentru o asemenea candidatură. Eu voi demisiona din PNL pentru că doresc să am același raport cu cele 3 partide. Indiferent de susținerea partidelor, bătălia se va da pe fiecare persoană. Niciun partid nu are voturi arondate, trebuie să convingi fiecare om, fiecare votant (…) Eu pornesc în această bătălie cu ideea că o voi câștiga. România are nevoie să aibă un președinte puternic, un lider autentic. Întâmplarea face ca întâlnirea cu liderii coaliției, singura pe care am avut-o de altfel, să aibă loc pe 22 decembrie, ziua în care regimul comunist a căzut în România”, a mai declarat Crin Antonescu.