Creșterea pensiilor în raport cu inflația, insuficientă. Ciolacu: „Este INUMAN să le creștem cu mai puțin de 10%”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat luni, la România TV, că nu este suficienta indexarea pensiilor cu rata inflației și că ar fi „inumană” o decizie a coaliției de guvernare ca pensiile să crească cu mai puțin de 10% de la 1 ianuarie 2023.

Din punctul meu de vedere și al colegilor mei, cei care am văzut impactul bugetar, am părerea că va fi o creștere economică mai mare (decât cea prognozată). Este inuman să vorbim de o decizie de a avea sub 10% o mărire a pensiilor”, a spus Ciolacu.

Potrivit acestuia, PSD ar dori o coaliție și o discuție despre o eventuală creștere diferențiată a pensiilor în funcție de valoarea acesteia, pentru că trebuie creată „echitate socială”: pensionarii cu venituri mici să beneficieze de creșteri mai mari decât pensionarii care beneficiază de pensii de peste zece mii de lei. „E normal să ai abordări diferite”, a precizat Ciolacu.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat luni, la Antena 3, că s-a decis în coaliția de guvernare ca Executivul să anunțe procentele cu care vor fi majorate pensiile și salariile abia când este gata legea bugetului de stat, adică prin octombrie-noiembrie.

Am decis în coaliţie ca, odată cu bugetul pe 2023, să avansăm public toate propunerile, toate măririle sau toate soluţiile sau toate măsurile pe care le avem atât pentru zona care trebuie protejată – segmentele de populaţie care au aşteptări, pensii, salarii mici – cât şi pentru zona economică. Probabil că în luna octombrie, sau cel târziu în luna noiembrie, va fi momentul în care premierul Ciucă şi Guvernul pe care îl conduce vor oferi public toate aceste aşteptări pe care, în mod legitim, le au foarte mulţi oameni. (…) Probabil că legea bugetului de stat va ajunge în luna octombrie în Parlament, luna noiembrie ar fi un termen rezonabil”, a declarat Stroe.

Potrivit acestuia, pensiile vor creşte „în directă relaţie cu posibilităţile bugetare”.

„O nouă lege, o nouă reformă a pensiilor ne-ar ajuta enorm dacă ar însoţi proiecţia bugetară, pentru că, practic, ne-ar ajuta să evaluăm efortul bugetar pe care să-l facem pentru această creştere a pensiilor. De asta, revin şi subliniez concluzia că se vor mări, dar totul va fi în directă relaţie cu ceea ce poate să ofere bugetul României în acest moment. Nu încălzeşte pe nimeni dacă ofertăm şi aruncăm public la televizor în fiecare săptămână şi aruncăm cifre mari şi creăm iluzii, aşteptări imense”, a adăugat oficialul PNL.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *