Creatorii ChatGPT, chemați în judecată de Elon Musk, pentru „trădarea idealurilor”

Elon Musk a dat în judecată OpenAI din cauza relației sale cu Microsoft, acuzându-i pe creatorii ChatGPT de „trădarea idealurilor“. Omul de afaceri consideră că, după cooperarea cu Microsoft, startup-ul s-a transformat de fapt într-o filială a gigantului tehnologic. Miliardarul american Elon Musk a acuzat OpenAI, creatorii chatbot-ului ChatGPT, că a trădat idealurile unei platforme deschise și ale unei organizații non-profit. Și a trimis un proces corespunzător în instanță.

Musk a fost unul dintre fondatorii OpenAI, dar a părăsit compania în 2018 din cauza unor neînțelegeri cu directorul general Sam Altman. După cum scrie Reuters, diferențele de ideologie cu actuala conducere au ajuns la o asemenea linie încât l-au obligat pe miliardar să își dea în judecată foștii colegi. Procesul subliniază faptul că OpenAI trebuia inițial să păstreze deschis codul sursă al tehnologiei sale. Însă, la scurt timp după ce a colaborat cu Microsoft, startup-ul a închis accesul și „a devenit o subsidiară de facto” a gigantului software.

Omul de afaceri ar prefera ca OpenAI să rămână o organizație non-profit, nu doar în vorbe, ci și în fapte, iar platforma sa să rămână open source și să fie disponibilă pentru toată lumea. În caz contrar, Elon Musk consideră că este necesar să îl urmărească în justiție pe Altman și OpenAI în ansamblu pentru încălcarea acordurilor primare. Musk a mai amintit că Altman a fost demis din funcția de CEO al OpenAI anul trecut, dar Microsoft a intervenit pentru a-i salva locul de muncă. Mai mult, membrii consiliului de administrație care au încercat să îl înlăture pe dezvoltatorul ChatGPT au fost forțați să demisioneze de către gigantul tehnologic.

Musk a început să critice în mod activ OpenAI după lansarea ChatGPT. El a numit-o o „companie axată pe profit”, controlată de Microsoft, iar chatbotul lor prea „limitat și corect din punct de vedere politic“. Iar în martie 2023, a semnat o scrisoare deschisă în care cerea oprirea „experimentelor de inteligență artificială la scară largă”.

Cu toate acestea, deja în aprilie 2023, Musk a creat o nouă companie X.AI Corp pentru a lucra în domeniul inteligenței artificiale, ceea ce a provocat nedumerire în rândul participanților la piață. Prima lor dezvoltare a fost chatbotul conversațional Grok, care ar trebui să fie „ca ChatGPT, doar că mai bun”.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *