Coșul zilnic, mai SCUMP pentru români decât pentru ceilalți europeni

Un experiment arată că românii achită aceleași sume pentru alimentele de bază, ca și germanii sau polonezii, însă evident au salarii minime de 3 sau chiar de 4 ori mai mici. În timp ce unii încearcă să se descurce cu veniturile pe care le au, alții au început chiar să renunțe la unele produse, pentru că pur și simplu nu au cu ce să le cumpere.

Unul dintre produsele pe care românii îl cumpără mai scump este cartoful. Dacă în România prețul pentru 1 kg de cartofi este de 4 lei în Germania, prețul acestuia nu depășește 3 lei. Laptele în România este chiar mai scump decât cel pe care îl găsim la nemți, diferența fiind de circa 1,5 lei. Aceleași diferențe le întâlnim și la ouă sau roșii, astfel că în România suma pentru un coș cu 6 produse de bază ajunge la aproximativ 87 lei. În Germania pentru același coș ar trebui să achităm circa 93 lei, doar câțiva lei în plus, doar că salariile au mai mult de câțiva lei în plus.

Avem salariu de patru ori mai mic decât cei din vest

Dacă în România minimul brut este de 2.550 lei, în Germania avem 10.404 lei, adică aproape de 4 ori mai mare. Motivul scumpirilor: guvernanții nu au mărit și salariile în paralel cu prețul produselor.

„Concret, în timp ce prețurile alimentelor de bază au crescut în medie cu 15 %. Și am văzut și produse ale căror prețuri au căzut și au crescut cu peste 40%. Creșterea salariilor nu a făcut față acestui avans al prețurilor. Practic, prețurile au crescut mult mai repede decât salariile, spre deosebire de alte țări din vest, unde veniturile au crescut ușor mai mult cu peste 10%”, spune Claudiu Vrânceanu, economist.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.