Consiliul Europei cere României să MODIFICE Legile Justiției propuse de Predoiu și să PUBLICE contractele prin care partidele dau bani presei

Consiliul Europei îl contrazice pe ministrul Cătălin Predoiu, în privința noului pachet de legi ale Justiției, care a susținut la dezbaterile din comisia specială a Parlamentului că noile acte normative sunt în acord cu avizele Comisiei de la Veneția. Pe lângă modificarea noilor legi ale Justiției, Consiliul mai cere țării noastre să publice contractele partidelor politice cu presa, având în vedere că este vorba de sume alocate de la bugetul de stat. Conform biziday.ro, Consiliul Europei (COE) subliniază că România a făcut progrese importante în ceea ce privește sistemul judiciar și lupta împotriva corupției, dar noile legi ale Justiției, aflate în dezbatere parlamentară, nu respectă avizul Comisiei de la Veneția și al GRECO (Grupul Statelor Împotriva Corupției).

La dezbaterile de miercuri din Parlament, ministrul Justiției a susținut că „este şi nedrept, şi incorect, şi ipocrit să se reproşeze acum Guvernului, Ministerului Justiţiei că nu mai sesizează Comisia de la Veneţia, ca şi când ţi se reproşează că nu bifezi o procedură al cărei timp a trecut. Nu este vina noastră asta. Dar am ţinut cont de avizele Comisiei de la Veneţia”, a mai spus Predoiu în comisia parlamentară pentru examinarea legilor Justiţiei.

Totodată, raportul CE atrage atenția că partidele politice trebuie să transparentizeze „contractele de milioane de euro” pe care le au încheiate cu o parte a presei, deoarece este vorba despre bani publici.

Utilizarea fondurilor publice de către partidele politice pentru a finanța mass-media și a influența conținutul acestora pe baza contractelor secrete reprezintă cea mai mare îngrijorare, având posibilitatea de a afecta independența editorială”, se mai arată în raportul citat.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *