Condițiile de pace Rusia-Ucraina. Zelenski  e de acord să cedeze SUA resursele sale rare, Moscova îl acceptă la negocieri

harta

Preşedintele Donald Trump a declarat marţi că distrugerile războiului din Ucraina au făcut ca oraşele să arate „la fel de rău ca în Gaza, şi chiar mai rău”, dar nu a oferit detalii despre ce fel de pace caută în războiul adus în această ţară de invazia Rusiei din urmă cu aproape trei ani, relatează The Associated Press, informează News.ro.

„Vorbim cu ruşii, vorbim cu conducerea ucraineană”, a spus Trump, fără a oferi detalii.

Întrebat dacă le va cere ruşilor să părăsească teritoriul ucrainean, el nu a răspuns la această întrebare. Anterior, preşedintele american anunţase, în conferinţa de presă comună susţinută la Casa Albă alături de premierul israelian Benjamin Netanyahu, că SUA doresc să preia în proprietate Fâşia Gaza şi să o reconstruiască în timp ce locuitorii teritoriului vor fi relocaţi în altă parte.

În ceea ce priveşte Ucraina, Trump sugerase de curând că în schimbul ajutorului militar şi financiar primit de la Washington, Kievul ar trebui să-i dea acces la mineralele rare pe care le deţine, o idee cu care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pare să fie de acord. Într-un interviu publicat marţi, liderul ucrainean s-a arătat dispus să discute cu Vladimir Putin, dar contururile unui plan de pace pentru Ucraina rămân în continuare vagi. Zelenski a spus că echipa sa a discutat cu doi dintre consilierii apropiaţi ai lui Trump în ultimele zile şi se pun la punct detaliile vizitei unei delegaţii americane în Ucraina şi ale unor contacte personale între el şi Trump.

Ucraina e de acord să cedeze SUA resursele sale rare

Autoritățile ucrainene sunt gata să lucreze cu Statele Unite la tranzacții cu metale rare și să ofere „condiții speciale” de extracție, dar numai cu condiția ca aceste resurse să nu cadă în mâinile Rusiei și Iranului, au declarat oficiali ucraineni de rang înalt pentru New York Times (NYT) și Financial Times (FT). Informația a fost ulterior confirmată inclusiv de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Potrivit sursei FT, propunerea lui Trump „pare să fie în concordanță” cu „planul de victorie” pe care președintele ucrainean Volodimir Zelenski i l-a prezentat în toamna anului 2024. În special, planul conținea o clauză privind dezvoltarea comună a zăcămintelor de litiu și uraniu, care, după cum a remarcat FT, l-a interesat pe Trump. „Desigur, suntem gata să lucrăm cu America”, a declarat o sursă de la Kiev.

Zelenski a comentat declarația lui Donald Trump că vrea să ofere Ucrainei un acord – pentru a furniza ajutor în schimbul mineralelor. El a remarcat că acesta este unul dintre punctele care se află în Planul de Victorie.

Liderul de la Kiev a reamintit că Rusia a ocupat teritoriile ucrainene din 2014 și că în acele teritorii existau volume mari de minerale.

„Suntem deschiși la faptul că toate acestea pot fi dezvoltate cu partenerii noștri, care ne ajută să ne apărăm pământul și să împingem inamicul înapoi cu armele lor, prezența lor și pachetele de sancțiuni”, a adăugat Zelenski. Președintele Ucrainei a menționat că în septembrie a vorbit despre acest lucru la o întâlnire cu Trump la New York.

„Suntem deschiși la investiții din partea companiilor americane și suntem bucuroși să facem acest lucru. De ce? Pentru că dacă totul este sub controlul Rusiei, alte țări și alte companii vor intra acolo. Direct, sunt sigur, atât Iranul, cât și Coreea de Nord. Ceea ce am vorbit cu el sunt fapte. Afacerile americane sunt foarte interesate să intre în Ucraina. Aș dori ca ei să dezvolte această direcție în țara noastră”, a subliniat Zelenski, relatează UNIAN.

Președintele ucrainean a menționat, de asemenea, centrala nucleară Zaporojie ocupată, una dintre cele mai mari centrale nucleare din lume, care a produs 6 GW de producție.

„Luați un bloc astăzi. Sunt necesare miliarde de bani pentru a construi un bloc. Iar stațiile din Statele Unite – 2-3 unități – costă 10-15 miliarde. Costul lor. Și plus ceea ce poate genera această stație. Aceștia sunt bani în fiecare zi. Astăzi, în Ucraina, din cauza ocupației și a atacurilor, importăm 300 MW. Imaginați-vă cum este… Importăm și îl avem – aceasta este proprietatea noastră. Avem 6 GW. Și, prin urmare, problema aici nu este doar în minerale. Întrebarea este în multe lucruri. Suntem, de asemenea, deschiși la parteneriate cu alte țări”, a spus Zelenski.

Ucraina este bogată în minerale. Potrivit versiunii ucrainene a Forbes, în 2023 valoarea lor totală a fost de 15 trilioane de dolari, dar 70% din toate câmpurile sunt situate în regiunile Lugansk, Donețk și Dnipropetrovsk. Două dintre ele sunt parțial ocupate de armata rusă și au loc lupte pe teritoriul lor. În același timp, zăcămintele ucrainene de litiu sunt printre cele mai mari din Europa. Acestea sunt estimate la 500 de mii de tone. Litiul este una dintre componentele cheie pentru producția de diverse electronice, precum și arme, inclusiv drone, avioane de luptă și sisteme de rachete.

În acest moment, China este lider în extracția și prelucrarea metalelor rare. Acesta asigură mai mult de 60% din producția mondială și aproape 85% din procesarea mondială a acestor resurse strategice. Statele Unite sunt, de asemenea, printre țările lider în ceea ce privește producția (12-15% din totalul global), dar depind de China pentru procesare (până în 2020, 80% din minereurile americane au fost procesate în China). Interesul lui Trump pentru pământurile rare din Ucraina poate fi explicat prin dorința de a reduce dependența critică de importurile chineze de această materie primă.

Kremlinul, la rândul său, a numit această ofertă o „achiziție” de asistență militară, care va fi acum furnizată Kievului nu gratuit, ci pe bază comercială. „Este mai bine, desigur, să nu oferim deloc asistență și astfel să contribuim la sfârșitul acestui conflict”, a declarat secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov.

Preşedintele american Donald Trump a declarat luni că doreşte să negocieze un „acord” cu Ucraina, astfel încât această ţară să ofere o „garanţie” asupra „pământurilor sale rare”, metale utilizate pe scară largă în domeniul electronic, în schimbul ajutorului american, transmite AFP, scrie Agerpres.

Omologul său ucrainean Volodimir Zelenski propusese deja în octombrie anul trecut să ajungă la un acord cu partenerii Ucrainei privind exploatarea anumitor metale strategice.

„Căutăm să ajungem la un acord cu Ucraina în care să aducă pământurile rare şi alte lucruri în schimbul a ceea ce le oferim”, a spus preşedintele SUA în timpul unui discuţii cu reporterii în Biroul Oval.

„Vreţi ca Ucraina să dea pământurile rare Statelor Unite?” a întrebat un reporter. „Da”, a răspuns preşedintele Donald Trump, „vreau asigurări cu privire la pământurile rare”.

Într-un plan de pace dezvăluit în octombrie anul trecut, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, fără a menţiona în mod specific pământurile rare, a propus un „acord special” cu partenerii ţării sale. În viziunea sa, acest acord urmărea să permită o „protecţie comună” şi o „exploatare strategică comună” a ţării sale. El a dat atunci drept exemple „uraniul, titanul, litiul, grafitul şi alte resurse strategice de mare valoare”.

Condițiile de pace solicitate de Zelenski

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că armele nucleare ar putea deveni o „garanție” suficientă de securitate, dacă Ucraina nu aderă la NATO. Oficialul de la Kiev a declarat acest lucru într-un interviu cu jurnalistul britanic Piers Morgan.

Jurnalistul l-a întrebat pe Zelenski ce consideră că sunt garanții de securitate care vor permite Ucrainei să-l descurajeze pe Vladimir Putin de la un nou posibil atac.

„Ce ne va proteja de acest rău tot timpul pe parcurs? Ce este pachetul de asistență? Ce rachete? Ne vor da arme nucleare? Atunci să ne dea arme nucleare. Ne vor da suficiente rachete pentru a opri Rusia? Nu sunt sigur de asta, dar cred că ar ajuta. În caz contrar, ce rachete vor putea opri rachetele nucleare ale Rusiei? Aceasta este o întrebare retorică. Prin urmare, haideți să facem următoarele: să ne returnăm armele nucleare, să ne dăm sisteme de rachete, partenerii ne vor ajuta să finanțăm o armată de un milion de oameni, să mutăm contingentul în acele regiuni ale țării noastre unde vrem stabilitate, astfel încât oamenii să aibă pace”, a spus Zelenski.

Zelenski a adăugat că, dacă Ucraina nu devine parte a NATO, atunci „Putin trebuie să se retragă complet de pe teritoriul nostru”, după care Kievul va ridica problema compensațiilor financiare pentru toate pierderile.

„Putin a invadat pentru că se temea că vom deveni membri ai NATO. Bine, nu suntem membri ai NATO – returnați-ne pământul. Așa ar trebui să fie luată în considerare”, a adăugat președintele Ucrainei.

Ucraina a renunțat la armele nucleare ca parte a Memorandumului de la Budapesta semnat în decembrie 1994. Documentul oferea garanții ale integrității teritoriale a Ucrainei în schimbul renunțării la armele nucleare. Documentul a fost semnat de Rusia, Ucraina, Marea Britanie și Statele Unite.

Kremlinul a acceptat oferta lui Zelenski

Rusia nu refuză să negocieze cu Volodimir Zelenski, în ciuda faptului că șeful statului, Vladimir Putin, îl consideră președintele „ilegitim” al Ucrainei, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Domnul Zelenski are mari probleme în ceea ce privește legitimitatea sa, dar chiar și în ciuda acestui fapt, partea rusă rămâne deschisă negocierilor”, a asigurat Peskov, citat de Interfax. De asemenea, a menționat el, conducerea Ucrainei ar trebui să „demonstreze interes” și să ridice interdicția legislativă privind contactele cu Putin.

În caz contrar, Kremlinul nu va lua în serios declarațiile lui Zelenski despre disponibilitatea sa pentru negocieri directe cu președintele Rusiei.

„Pregătirea trebuie să se bazeze pe ceva… Nu se poate baza pe o interdicție legislativă a unor astfel de negocieri pentru Zelenski. Prin urmare, până acum, este imposibil să o percepem decât crept niște cuvinte goale”, a subliniat Peskov. Răspunzând la întrebarea dacă Putin îl consideră pe Zelenski un inamic, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a spus că „nu poate fi loc pentru emoții aici” – doar „analiză juridică și pragmatism absolut”.

Pe 4 februarie, președintele Ucrainei a declarat că este gata să negocieze direct cu Putin pentru a pune capăt războiului.

„Dacă aceasta este singura configurație în care putem obține pacea pentru ucraineni și nu putem pierde oameni, desigur, vom merge pentru ea”, a spus Zelenski.

În același timp, el a subliniat că „nu va fi amabil” cu Putin, pentru că îl consideră un „dușman”.

Zelenski a adăugat, de asemenea, că, pe lângă Ucraina și Rusia, Statele Unite și UE ar trebui să fie la masa negocierilor.

Președintele rus a subliniat anterior că Zelenski nu are dreptul de a semna un tratat de pace, deoarece această procedură „necesită o acuratețe juridică absolută”, la urma urmei, documentul „ar trebui să garanteze securitatea Ucrainei și a Rusiei pentru o lungă perspectivă istorică”. În același timp, Putin și-a exprimat disponibilitatea de a „aloca oameni” care vor negocia cu Zelenski dacă acesta „dorește” să participe la ele. Putin l-a numit pe președintele Radei Supreme, Ruslan Stefanchuk, „singura putere legitimă” a Ucrainei, cu care ar fi posibil un dialog direct pentru a pune capăt războiului. În același timp, alegerile pentru Rada ar fi trebuit să aibă loc în toamna anului 2023, dar nici din cauza legii marțiale.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *