Concluzii la G7: China a făcut posibil războiul Rusiei din Ucraina, conflict care a agravat problemele alimentare ale lumii

Liderii statelor membre ale Grupului celor Șapte s-au angajat să-și intensifice eforturile împotriva malnutriției globale, potrivit unui proiect de declarație de vineri în care se menționează de asemenea că invazia rusă din Ucraina a „agravat” problemele alimentare ale lumii, informează Reuters, potrivit Rador Radio România.

Inițiativa Apulia privind sistemele alimentare a G7 (AFSI) – numită după regiunea din sudul Italiei unde se desfăşoară summitul G7 – va avea ca obiectiv „depășirea barierelor structurale din calea securității alimentare și a nutriției”.

Inițiativa se va concentra pe țările cu venituri mici și pe proiecte de sprijin în Africa, una dintre prioritățile de top în cadrul președinției rotative a G7 deţinută anul acesta de Italia. Premierul Giorgia Meloni a anunțat la începutul acestui an un plan italian emblematic de a ajuta Africa și a spus în repetate rânduri că sprijinul pentru acel continent este esențial pentru a aborda cauza principală a migrației ilegale în Europa. Puterile occidentale s-au angajat, de asemenea, să lucreze împreună pentru „îmbunătățirea spațiului fiscal pentru securitatea alimentară”, inclusiv prin reducerea costurilor de împrumut pentru națiunile mai sărace prin mecanisme precum schimburile de datorii.

Schimburile datorii-pentru-natură sunt instrumente financiare prin care datoria unei țări în curs de dezvoltare este redusă în schimbul protejării ecosistemelor vitale. Inițiativa AFSI, ale cărei detalii vor fi convenite de miniștrii dezvoltării din statele membre ale G7 în lunile următoare, a atras critici din partea grupurilor agricole africane care au spus că nu au fost consultați. „Lipsesc organizațiile de mici fermieri care nu au fost implicate, deși micii producători vor fi cheia succesului său”, a declarat Ibrahima Coulibaly, președintele Rețelei Țăranilor și Producătorilor Agricoli din Africa de Vest. „Și lipsește un plan pentru a se asigura că fondurile strânse ajung la micii fermieri și sprijină o trecere la abordări mai diverse și mai prietenoase cu natura, care sunt cheia adaptării. G7 trebuie să umple urgent aceste lacune”.

China a făcut posibil războiul Rusiei din Ucraina

Sprijinul acordat de China Rusiei „permite” războiul acesteia în Ucraina, au avertizat vineri liderii celor mai avansate economii ale lumii, într-o înăsprire a tonului la adresa Beijingului, amenințând totodată cu noi sancțiuni împotriva actorilor care sprijină material mașina de război a Moscovei. Avertismentul dur, lansat la finalul summitului anual al Grupului celor Șapte (G7) din Italia, vine în contextul în care Statele Unite își intensifică eforturile diplomatice pentru a convinge Europa să adopte o poziție mai dură față de China în legătură cu rolul acesteia în sprijinirea complexului militar-industrial rusesc.

„Sprijinul continuu al Chinei pentru baza industrială de apărare a Rusiei permite Rusiei să își mențină războiul ilegal din Ucraina și are implicații semnificative și extinse în materie de securitate“, au declarat liderii G7 în comunicatul de vineri. „Facem apel la China să înceteze transferul de materiale cu dublă utilizare, inclusiv componente și echipamente de armament, care sunt intrări pentru sectorul de apărare al Rusiei.”

Liderii au amenințat, de asemenea, cu noi acțiuni, inclusiv sancțiuni, pentru a pedepsi entitățile chineze despre care spun că ajută Rusia să eludeze embargourile occidentale.

Vom continua să luăm măsuri împotriva actorilor din China și din țări terțe care sprijină material mașina de război a Rusiei, inclusiv instituții financiare, în conformitate cu sistemele noastre juridice, și alte entități din China care facilitează achiziționarea de către Rusia de articole pentru baza sa industrială de apărare”, se arată în declarația comună, promițând să impună „măsuri restrictive pentru a preveni abuzurile și a restricționa accesul la sistemele noastre financiare”.

Oficialii americani au acuzat China că ajută Rusia să extindă producția militară, inclusiv prin exporturi de semiconductori, materiale și mașini-unelte, despre care spun că permit Moscovei să crească producția de tancuri, muniții și vehicule blindate. Beijingul a respins aceste acuzații, afirmând că nu a furnizat arme niciuneia dintre părți și că menține controale stricte ale exporturilor de bunuri cu dublă utilizare.

Statele Unite și Uniunea Europeană au aplicat deja sancțiuni companiilor chineze, iar săptămâna aceasta, SUA au impus noi sancțiuni împotriva firmelor cu sediul în China care furnizează semiconductori Rusiei.

„China nu furnizează arme, ci capacitatea de a produce aceste arme și tehnologia disponibilă pentru a face acest lucru“, a declarat joi președintele SUA, Joe Biden, în cadrul summitului. „Așa că, de fapt, ajută Rusia”.

G7 adoptă, de asemenea, o poziție mai dură față de politicile economice ale Chinei, în special în ceea ce privește problema supracapacității industriale, promițând să ia măsuri împotriva „practicilor neloiale” pentru a „uniformiza condițiile de concurență și a remedia daunele în curs de desfășurare”.

Ne exprimăm îngrijorarea cu privire la direcționarea industrială persistentă a Chinei și la politicile și practicile cuprinzătoare care nu țin de piață și care duc la efecte de propagare la nivel mondial, la denaturări ale pieței și la supracapacitate dăunătoare într-o gamă tot mai largă de sectoare, ceea ce subminează lucrătorii și industriile noastre, precum și reziliența și securitatea economică”, se arată în comunicatul comun.

Cu o zi înainte de summit, UE a anunțat taxe vamale suplimentare pentru vehiculele electrice (VE) importate din China, în urma unei investigații care durează de luni de zile, în legătură cu ceea ce consideră a fi un sprijin neloial acordat de Beijing companiilor care subminează producătorii europeni de automobile.

Luna trecută, SUA au impus, de asemenea, noi tarife vamale pentru importuri chinezești în valoare de 18 miliarde de dolari, în câteva sectoare considerate strategice pentru securitatea națională – inclusiv pentru vehiculele electrice și produsele cu energie curată.

G7 și-a exprimat, de asemenea, opoziția fermă față de ceea ce spune că sunt încercările unilaterale ale Chinei de a schimba status quo-ul prin forță sau coerciție în mările Chinei de Est și de Sud.

„Continuăm să ne opunem utilizării periculoase de către China a gărzilor de coastă și a milițiilor maritime în Marea Chinei de Sud și obstrucționării repetate a libertății de navigație a țărilor din largul mării”, se arată în declarația comună. „Ne exprimăm îngrijorarea serioasă cu privire la utilizarea din ce în ce mai frecventă a manevrelor periculoase și a tunurilor cu apă împotriva navelor filipineze”.

Italia blochează orice menţiune a dreptului la avort în declaraţia finală a G7

Din declaraţia finală a G7 va lipsi, conform proiectului consultat vineri de AFP, orice menţiune a dreptului la avort. Statele Unite, Franţa şi Uniunea Europeană doreau păstrarea formulei folosite în declaraţia G7 de la Hiroshima, din 2023, care garanta „accesul la avort sigur şi legal şi la acordarea de îngrijiri după avort”, însă de data aceasta preşedinţia italiană a grupului celor mai dezvoltate economic democraţii din lume s-a opus, relatează Agerpres.

În absenţa unui acord cu ultraconservatoarea Giorgia Meloni, prim-ministrul Italiei, care asigură în prezent preşedinţia prin rotaţie a G7, susţinătorii dreptului la avort au renunţat la acest punct. Anul trecut, liderii G7 se angajaseră şi să „promoveze drepturile şi sănătatea sexuală şi reproductivă, complet, pentru toţi”; acest pasaj a întrunit consensul şi la summitul actual găzduit de provincia Puglia din sudul Italiei.

Un înalt oficial al UE a declarat presei că „apăram ceea ce se convenise la Hiroshima, unde textul a fost mai explicit, însă nu s-a putut ajunge la un acord”. El a adăugat că „important este că în text avem promovarea drepturilor sexuale şi reproductive”.

Dezbaterile au fost aprinse şi replicile prin intermediul presei acide, în special între Meloni şi preşedintele francez Emmanuel Macron. Acesta a afirmat că „regretă” poziţia Italiei, în timp ce şefa guvernului de la Roma l-a acuzat că face „campanie electorală cu ajutorul unui forum valoros ca G7″, în vederea alegerilor parlamentare din Franţa, al căror prim tur va avea loc în 30 iunie.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *