Cofetăriile din Constanţa veche. Prăjitură mult savurată în epocă, va împlini 200 de ani de la inventarea ei

Pe baza documentelor de arhivă şi a reclamelor din presa vremii, vom încerca să obţinem o imagine a cofetăriilor din Constanţa veche. Dintr-un registru al firmelor comerciale ce fiinţau la sfârşitule secolului XIX în Constanţa, aflăm că în toamna anului 1884, Spiro Raftopulo a deschis o cofetărie cu debit de băuturi spirtoase, ce a supravieţuit doar până în ianurie 1886.

Serbarea zilei de 10 Mai, ziua naţională în urmă cu mai bine de un secol, se făcea cu tot fastul cuvenit. Astfel, la 10 mai 1902, după ce la Catedrala din oraş se oficia un Te Deum, în prezenţa tuturor oficialităţilor locale, la Palatul comunal avea loc o recepţie, la care participau toate notabilităţile Constanţei. Cu această ocazie, s-au servit invitaţilor 35 de sticle de şampanie şi 3 kg. de pişcoturi, asigurate de cofetăria Dumitru Postelnicu, din acest oraş. Despre această din urmă cofetărie ştim din documentele primăriei Constanţa că avea sediul în Piaţa Independenţei, iar în anul 1900 consilierii locali hotărâseră că patronul ei urma să plătească o taxă de 50 de bani pentru fiecare metru pătrat de trotuar, pe care îl ocupa pe timpul verii cu… CITEȘTE ARTICOLUL AICI!

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *