Cod galben de ploi torențiale și intensificări ale vântului în Constanța. Ciolacu: „Paza bună trece primejdia rea: Rămânem în stare de alertă”

Centrul Meteorologic Regional Dobrogea informează că, începând de astăzi, 30 septembrie, ora 10:00, în Dobrogea va fi instituit Cod Galben de vreme severă. Fenomenele vizate includ ploi însemnate cantitativ și intensificări ale vântului. Interval de valabilitate: 30 septembrie, ora 10:00 – 1 octombrie, ora 10:00. În această perioadă, în zona Dobrogei, se vor înregistra averse, cu cantități de apă care pot atinge 25-40 l/mp și, izolat, peste 50 l/mp. Vântul va prezenta intensificări semnificative, cu rafale de 50-70 km/h.

Având în vedere condițiile meteorologice nefavorabile, facem apel către cetățeni să evite adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor de electricitate, panourilor publicitare și a imobilelor aflate în construcție. De asemenea, conducătorii auto sunt sfătuiți să nu oprească sau să staționeze sub copaci sau în zonele cu risc de prăbușire a acestora. Pentru a semnala eventualele probleme apărute, constănțenii, agenții economici și asociațiile de proprietari pot apela non-stop la următoarele numere de telefon:

– Dispecerat Primăria Municipiului Constanța – 0241/550055

– Dispecerat Direcția Generală Poliția Locală – 0241/484205 și 0341/922

– Dispecerat Serviciul Protecție Civilă – 0737/552271

Rugăm cetățenii să respecte aceste recomandări și să rămână informați cu privire la evoluția condițiilor meteorologice. Atenționarea emisă de meteorologi este valabilă începând de mâine, 01 octombrie, de la ora 10:00, până pe 02 octombrie, ora 10:00.

Fenomene vizate: intensificări ale vântului

Zona afectată: Dobrogea 

În acest interval, vântul va prezenta intensificări, cu rafale de 50-70 km/h în întreaga regiune Dobrogea.

Prognoză pentru astăzi, 30 septembrie:

Vremea va fi rece, cerul va fi acoperit și vor cădea ploi temporare. Cantitățile de apă vor varia între 25 și 35 l/mp, în special prin acumulare. Vântul va sufla cu intensificări susținute, atingând rafale de 60-70 km/h. Temperatura maximă, în scădere accentuată față de ziua precedentă, va ajunge în jurul valorii de 14 grade, iar minima va fi de 10-11 grade.

Prognoză pentru mâine, 01 octombrie:

În intervalul 01.10.2024 ora 09:00 – 02.10.2024 ora 09:00, vremea se va menține rece. Cerul va fi predominant noros și, pe alocuri, vor fi precipitații slabe. Vântul va continua să prezinte intensificări, cu rafale de 60-70 km/h, în timpul zilei și în prima parte a nopții, urmând să slăbească în intensitate ulterior. Temperatura maximă va fi de aproximativ 15 grade, iar cea minimă va oscila între 11 și 12 grade.

Cod galben de ploi intense în Dobrogea

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare de cod galben de ploi și ninsori pentru mai multe regiuni ale țării, valabilă până marți, 1 octombrie. Regiunile afectate includ Moldova, Dobrogea și părți din Muntenia, precum și zonele montane din Carpații Orientali și Meridionali, unde se așteaptă ninsori la altitudini mari.

Cod galben de ploi intense: În Moldova, Dobrogea și estul și centrul Munteniei, se vor înregistra cantități semnificative de precipitații, cu acumulări de 25-40 l/mp, iar local, se pot depăși 50 l/mp. Vântul va prezenta intensificări, cu rafale între 50 și 70 km/h, amplificând senzația de frig și contribuind la disconfortul termic.

Cod galben de ninsoare: La altitudini de peste 1700 de metri în Carpații Orientali și Meridionali, se vor semnala lapoviță și ninsoare, însoțite de vânt puternic, cu rafale de 70-90 km/h, care pot crea viscol și condiții dificile pentru deplasare.

portocaliuCOD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 29 septembrie, ora 20 – 30 septembrie, ora 10
Fenomene vizate: ploi torențiale și abundente, intensificări ale vântului
Zone afectate: Moldova, Dobrogea, centrul și estul Munteniei, estul și sudul Transilvaniei, zona de munte a județelor Vâlcea, Argeș și Dâmbovița

În intervalul menționat, în Moldova, Dobrogea, centrul și estul Munteniei, estul și sudul Transilvaniei, zona de munte a județelor Vâlcea, Argeș și Dâmbovița vor fi perioade cu ploi torențiale și abundente. În intervale scurte de timp și prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 50…70 l/mp și local peste 80…100 l/mp.
Vântul va avea intensificări, temporar cu rafale în general de 70…85 km/h.

Rămânem în stare de alertă

Premierul Marcel Ciolacu a participat la Comandamentul pentru situații de urgență de la MAI. Premierul a explicat că ”paza bună trece primejdia rea” și chiar dacă ciclonul Ashley a produs pagube importante doar în anumite zone ale țării, autoritățile rămân în stare de alertă.

„Am fost în această dimineață la Comandamentul pentru gestionarea efectelor inundațiilor de la MAI pentru a le mulțumi tuturor celor implicați, dar mai ales echipelor de intervenție – pompieri, militari, jandarmi și polițiști care au fost în teren în ultimele 24 de ore. Paza bună trece primejdia rea! Asta înseamnă să acționezi profesionist, să iei – preventiv – toate măsurile necesare pentru protejarea vieților omenești și a bunurilor materiale. O situație specială a fost la Galați, unde din cauza inundațiilor recente a fost necesară evacuarea preventivă a peste 5.900 de persoane. Toți oamenii trebuie să se întoarcă acum, în siguranță, la casele lor. Rămânem în alertă și în următoarele ore, astfel încât să ne asigurăm că nu vor exista niciun fel de probleme.”, scrie Marcel Ciolacu.

ciolacu predoiu 1

Mii de persoane au fost evacuate din locuințe

Circulaţia oprită temporar pe un tronson de cale ferată, zeci de copaci căzuţi, case inundate şi 5.438 de persoane evacuate sau care s-au autoevacuat din cauza pericolului de inundaţii este bilanţul fenomenelor hidrometeorologice de duminică, informează Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

Potrivit sursei citate, duminică, în intervalul orar 07,00 – 24,00, în contextul manifestării fenomenelor hidrometeorologice periculoase, echipajele operative au acţionat în 90 de localităţi din 27 de judeţe (Arad, Argeş, Bacău, Botoşani, Brăila, Braşov, Buzău, Cluj, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Galaţi, Giurgiu, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Neamţ, Olt, Prahova, Sălaj, Sibiu, Timiş, Tulcea, Vâlcea, Vaslui şi Vrancea) şi Municipiul Bucureşti pentru înlăturarea efectelor generate de vremea rea.

În perioada menţionată, din cauza precipitaţiilor abundente, salvatorii au intervenit în sprijinul populaţiei pentru evacuarea apei din 10 case, 14 curţi, şase beciuri, trei subsoluri de bloc, o instituţie publică, un depozit operator economic şi 11 străzi, precizează IGSU.

În ceea ce priveşte circulaţia rutieră, pe drumurile naţionale DN 11/BC şi DN 3/IF şi drumurile judeţene DJ 248A/IS şi DJ 687/HD s-a circulat cu dificultate din cauza apei acumulate pe carosabil, adaugă sursa amintită. Potrivit IGSU, situaţia persoanelor evacuate/autoevacuate preventiv se prezintă astfel: 5.438 din 28 localităţi – patru judeţe.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *