Cod GALBEN de CANICULĂ la Constanța. CELULĂ DE CRIZĂ convocată de premierul Ciucă

Meteorologii au emis miercuri avertizări Cod galben și Cod portocaliu de caniculă valabile în următoarele zile în mai multe zone din țară. Potrivit ANM, joi, va fi Cod galben în județele Bihor, Arad, Timiș, Hunedoara, Alba, Caraș-Severin, Gorj, Vâlcea, Mehedinți, Dloj, Olt și Teleorman. În aceste zone vremea va fi caniculară. Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 35-37 de grade, iar disconfortul termic va fi ridicat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși local pragul critic de 80 de unități. O avertizare Cod portocaliul va fi în vigoare vineri și sâmbătă în județele Satu Mare, Sălaj, Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt și Teleorman. În aceste zone, valul de căldură se va intensifica. În general după-amiaza se vor înregistra valori termice de 38-40 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 20-22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Județele Maramureș, Bistrița-Năsăud, Cluj, Mureș, Alba, Hunedoara, Sibiu, Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Giurgiu, Praova, Ilfov, Călărași, Ialomița, Buzău, Brăila, Vrancea, Galați, Tulcea și Constanța vor fi sub avertizare Cod galben vineri, sâmbătă și duminică. În aceste zone, disconfortul termic va crește, iar indicele temperaturăumezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime se vor situa între 35 și 37 de grade, iar cele minime vor fi de 18-20 de grade.

România trece printr-o perioadă în care deficitul de precipitaţii este unul semnificativ, iar semnalele sunt în continuare că situaţia nu se va schimba, ceea ce va face cu siguranţă ca acest an agricol să fie unul dintre cei mai secetoşi din istorie, a declarat directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu. Conform estimărilor de specialitate, cele mai afectate culturi agricole sunt porumbul şi floarea-soarelui, în timp ce Moldova este regiunea atinsă cel mai grav de seceta pedologică extremă, cu cea mai redusă cantitate de precipitaţii din istorie, de 322,6 litri pe metru pătrat, în acest an.

Celulă de criză pentru monitorizarea temperaturilor extrem de mari! Premierul Nicolae Ciucă a declarat miercuri că, în acest context, se vor lua o serie de măsuri.

Am discutat cu reprezentantul Institutului Național de Meteorologie și Hidrologie și prognozele pentru perioada imediat următoare evidențiază temperaturi foarte ridicate, motiv pentru care am să dau sarcină DSU pentru ca la nivelul CNCCI să funcționeze, începând de mâine, o celulă de criză care va fi destinată pentru monitorizarea efectelor produse de temperaturile foarte ridicate și în acest sens astăzi vom avea o întâlnire a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, comitet care va întocmi o decizie prin care se va transmite către toate comitetele județene pentru situații de urgență și, desigur, către toate instituțiile guvernamentale un pachet de măsuri care vizează atât monitorizarea, cât și măsuri de prevenire a efectelor produse de temperaturile ridicate. În felul acesta, DSU va coordona activitatea la nivel național. Împreună cu celelalte ministere de linie vom lua măsuri de informare a populației, vom lua măsuri de coordonare cu ONG și cu cele de voluntari pentru identificarea persoanelor vulnerabile și stabilirea de măsuri pentru sprijinul acestora. Pe linia Ministerului Sănătății, vă rog să avem un pachet de informații astfel încât cetățenii să poată să aibă cunoștință despre efecte și desigur de punctele de ajutor care vor fi instalate. (…) Celula de criză va funcționa permanent atât timp cât se va impune la nivelul CNCCI”, a spus Ciucă, la începutul ședinței de guvern.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *