Ciucă și Ciolacu, întâmpinați cu HUIDUIELI la Ziua Unirii Principatelor: „Hoții!” Membrii AUR s-au îmbrâncit cu jandarmii. Ciolacu: „Eu chiar vă iubesc!” – VIDEO

Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a adresat marţi, în discursul rostit la Iaşi cu ocazia Zilei Unirii Principatelor, un îndemn la unitate pentru atingerea obiectivelor comune, creşterea economică şi a nivelului de trai al românilor. Pe tot parcursul discursului, s-au auzit fluierături din mai multe zone ale pieţei. Peste 7.000 de persoane au luat parte la manifestările organizate în Piaţa Unirii din Iaşi, cu prilejul celebrării Unirii Principatelor Române. În paralel, în fața Ministerului de Interne a avut loc un protest anti-plagiat.

https://www.youtube.com/watch?v=mmVqFAhNG4Y

În imaginile video transmise pe Facebook de Guvernul României, precum și în transmisiunea de pe pagina PSD, se aud fluierăturile și huiduielile. Astfel au fost întâmpinați la Iași politicienii de la centru – premierul Nicolae Ciucă, președintele PNL, și Marcel Ciolacu, liderul PSD și președintele Camerei Deputaților. La începutul discursului, Ciolacu le-a transmis celor care îl huiduiau: „Eu chiar vă iubesc”.

https://www.youtube.com/watch?v=p1BLlPNnWhk

Premierul Nicolae Ciucă și președintele PSD Marcel Ciolacu au fost întâmpinați marți, la Iași, cu huiduieli din partea simpatizanților liderului AUR, George Simion, care organizează un marș de Ziua Micii Uniri. Oamenii au strigat: „Hoţii, Hoţii!”, iar din alte părţi ale Pieţei Unirii s-au auzit „Ciucă, plagiatorul!”.

De asemenea, în momentul în care simpatizanții AUR au ajuns în Piața Unirii au existat câteva momente tensionate între participanții la marș si forțele de ordine. „Rușine să vă fie”, au strigat simpatizații AUR către jandarmi.

Reprezentanţii AUR au organizat un marş la Iaşi, pe care l-au denumit „Marşul Unirii”, chiar de Ziua Unirii Principatelor Române. Pe lângă membrii partidului, la eveniment au participat şi simpatizanţi ai AUR. În total, sute de oameni s-au strâns la „Marşul Unirii”. De asemenea, şi președintele AUR George Simion a participat la manifestaţia care a avut loc pe traseul Palatul Culturii – pietonal Ștefan cel Mare – Piața Unirii. Totodată, aceştia au ascultat muzică şi au mers pe stradă ţinând steaguri cu tricolorul românesc şi pancarde. În momentul în care simpatizanții AUR au ajuns în Piața Unirii au existat câteva momente tensionate între participanții la marș și forțele de ordine. În Piaţa Unirii din Iaşi sunt prezente foarte multe forţe de ordine. „Marşul Unirii” are loc împotriva actualei guvernări pe fondul crizei economice, sociale şi culturale, spun reprezentanţii AUR.

Sunt primul care cer căderea acestui Guvern, sunt primul care îl critică şi pe premierul Ciucă şi pe viitorul premier, posibil, Ciolacu, însă nu este astăzi o zi în care să stăm să ne huiduim. Să ne certtăm unii cu alţii. Avem 364 de zile în an în care să facem asta”, a declarat Simion.

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a participat la evenimentele dedicate celebrării a 164 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române, ocazie cu care a afirmat că prezenţa la manifestări nu este „pentru a ne vedea la televizor”, ci este recunoştinţă pentru cei care au înfăptuit Unirea. În prima parte a discursului edilului ieşean s-au auzit vociferări din mulţimea adunată în Piaţa Unirii din Iaşi.

N-am venit aici pentru noi sau pentru a ne vedea la televizor sau în altă parte, ci am venit aici pentru recunoştinţa pe care le-o purtăm celor care au făcut Unirea Principatelor Române“, a spus el.

Primarul Iaşiului a subliniat că o ţară puternică se clădeşte în unitate.

„În unitate de gândire şi în unitate de voinţă. Un conducător puternic este cel care leagă poporul şi îl adună în jurul idealurilor sale, fie el om politic sau alt demnitar. Atunci când aţi venit, sunt convins că aţi venit cu gânduri de unire, pentru a face o ţară mai puternică, iar cei care vă dezbină nu vor binele acestei naţiuni”, a mai afirmat primarul Mihai Chirica.

Acesta a evidenţiat că trebuie să învăţăm din lecţia pe care ne-au lăsat-o înaintaşii noştri în urmă cu 164 de ani în urmă.

„Oamenii politici de atunci ne-au unit, nu ne-au dezbinat. Ne-au lăsat lucruri bune, nu rele. Ne-au clădit cu adevăruri, nu cu minciuni. Ne-au adus la aceeaşi masă şi n-au împărţit-o între interes politice. Dacă nu v-au spus acest lucru, înseamnă că v-au minţit, v-au folosit şi vă folosesc pentru interesul lor, pentru binele lor personal, pentru funcţia lor şi pentru viitorul lor personal şi al familiilor lor. Dacă veniţi la Iaşi, veniţi cu drag, pentru ţară. Veniţi să o iubiţi, veniţi să o cinstiţi, veniţi să vă închinaţi la cei care au făurit România asta puternică”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Ciucă, la Focșani: „Modul în care vom trece de contextul istoric actual ne va determina viitorul pentru mult timp”

https://www.youtube.com/watch?v=9KJvhNo5hE4

Premierul Nicolae Ciucă a declarat marţi, la Focşani, în cadrul ceremoniilor dedicate Zilei Unirii Principatelor Române, că nu poţi să construieşti nimic prin ură şi critică nejustificată, nu poţi să construieşti destinul unei ţări prin dezbinare, iar în marile momente istorice, trebuie să prevaleze unitatea de voinţă. El a mai spus că bunăstarea şi siguranţa naţiunii române europene precum şi protejarea valorilor democraţiei occidentale în România reprezintă proiectul nostru de ţară iar acesta este singurul mare obiectiv pentru care trebuie să lucrăm în mod constant şi neobosit.

Mă bucur şi sunt emoţionat să revin la Focşani, unde domnitorul Alexandru Ioan Cuza avea să ridice gărzile de la hotarele dintre români. Astăzi celebrăm Ziua Unirii Principatelor Române, un moment istoric care a deschis calea emancipării şi modernizării statului român. Unirea este legată de Focşani şi de Milcovul care separa cele două principate române, Moldova şi Muntenia. Despărţit în două de un braţ al Milcovului, oraşul întruchipa, în acea vreme, situaţia celor două principate române”, a afirmat premierul, arătând că „drama separării neamului era resimţită cu atât mai mult de locuitorii oraşului, pentru că era o separare falsă, izvorâtă din nedreptatea istorică”.

Potrivit premierul, „unirea celor două principate şi desfiinţarea hotarului de la Focşani au creat premisele statului naţional unitar român, care avea să se finalizeze ulterior, prin marea unire de la 1 decembrie 1918.

„De aici, din Focşani, a pornit susţinerea pentru mişcarea unionistă, încă din martie 1857. Tot la Focşani a fost ales, în decembrie 1858, în Adunarea Electivă a Moldovei, Mihail Kogălniceanu”, a mai spus premierul în discurs.

Unirea nu a fost un act întâmplător, o favoare a destinului, aceste fapte ale înaintaşilor trebuie reamintite şi învăţate de către toţi românii. Sunt pilde ale abordării politice ale înaintaşilor şi pietre de hotar ale întăririi şi modernizării României. Dacă vrem să reuşim ca naţiune, trebuie să învăţăm de la părinţii fondatori ai naţiunii române cum să ne comportăm ca un singur popor, unit în jurul unor valori şi a unor obiective comune. Tot ce a făurit bun România modernă a făurit atunci când poporul şi elitele politice, economice şi culturale au acţionat împreună pentru îndeplinirea unui obiectiv major naţional”, a spus premierul.

Nicolae Ciucă a arătat că, „fără un obiectiv naţional comun, mai important decât noi înşine, naţiunea română nu poate progresa şi nu îşi poate atinge potenţialul pe care îl merită”.

România trece acum printr-un moment istoric unic, este un moment în care avem şansa să definitivăm marele proiect al României moderne, de a construi şi consolida o naţiune română europeană, în cadrul unei democraţii occidentale. Putem să facem acest lucru doar dacă statul român este eficient şi respectat iar eficienţa şi respectul se câştigă atunci când toate instituţiile statului garantează şi promovează la cel mai înalt nivel libertatea individului, demnitarea umană şi bunăstarea economică şi socială”, a subliniat premierul Ciucă.

Şeful Executivului a mai spus că „modul în care vom trece de contextul istoric actual ne va determina viitorul pentru mult timp înainte. După crize economice multiple, după anii de pandemie şi în plin război declanşat de Rusia împotriva lumii libere, ne aflăm într-un moment de răscruce. Întreaga lume se reaşează în funcţie de valori şi de interese. În astfel de context, avem nevoie de viziune, de curaj şi mai ales de determinare pentru a ne îndeplini obiectivele naţionale”.

Potrivit lui Ciucă, pentru a reuşi în acest demers nu au nevoie doar de dorinţa de a face ci şi de puterea de a făptui.

„Iar puterea de a făptui destinul nostru occidental are ca fundament echilibrul, raţiunea şi pacea socială. Nu poţi să construieşti nimic prin ură şi critică nejustificată, nu poţi să construieşti destinul unei ţări prin dezbinare. În marile momente istorice, trebuie să prevaleze unitatea de voinţă, nu dorinţa de dezbinare. Niciodată în sitoria modernă a României nu am avut o susţinere politică şi economică mai puternică din partea partenerilor noştri occidentali”, a afirmat el.

Premierul a mai spus ăc marile proiecte pe care le-au demarat, eliminarea MCV, aderarea la Spaţiul Schengen şi la OECD precum şi marile proiecte cu finanţare prin PNRR şi prin bugetul naţional exprimă această dorinţă de a se ridica la nivelul contextului istoric prin care trecem.

Bunăstarea şi siguranţa naţiunii române europene precum şi protejarea valorilor democraţiei occidentale în România reprezintă proiectul nostru de ţară. Acesta este singurul mare obiectiv pentru care trebuie să lucrăm în mod constant şi neobosit. Avem o obligaţie morală atât faţă de r5omâni cât şi faţă de oamenii mari de stat care au făcurit la timpul lor naţiunea română şi statul român”, a mai declarat premierul în discurs.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *