Ciucă a obținut la Bruxelles aprobarea pentru înlocuirea plafonului de 9,4% din PNRR pentru pensii. Polițiștii și militarii NU se vor mai pensiona la 45 de ani – VIDEO

Premierul Nicolae Ciucă a explicat că a discutat cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, despre eliminarea plafonului de 9,4% din PIB pentru pensii, un jalon din PNRR. Ciucă a precizat că acest plafon va fi modificat și se va ține cont de recomandările Băncii Mondiale în concordanță cu disciplina financiară.

PNRR a fost discutat și am avut o abordare cât se poate de clară la întâlnirea cu doamna Ursula von der Leyen. Am afirmat angajamentul nostru pentru implelementarea PNRR. Este șansa noastră să putem folosi banii care ni se cuvin și trebuie să reușim ca până la finalul lui 2023 să atragem maxim din aceste fonfuri. Ca atare, timpul rămas la dispoziție până la finalul anului 2027 ne obligă la o prioritizare și la reforme pe care ni le-am asumat în PNRR. Această prioritizare trebuie făcută în așa fel încât banii de la Uniunea Europeană să aducă plus valoare în economia românească. Am discutat și aspectul ajustării a o serie de jaloane și ținte, astfel încât să fie realizabile până în 2027. Am discutat în special capitolul pensii și am convenit că este posibil înlocuirea indicatorului de 9,4% din PIB cu un altul care să fie convenit în funcție de cerințele Băncii Mondiale, respectând disciplina financiară”, a spus Nicolae Ciucă.

Premierul Nicolae Ciucă  a anunțat că a purtat discuții de principiu privind deciziile PNRR pe pensii. Pe scurt, e posibil ca polițiștii și militarii să nu se mai poată pensiona la 45 de ani. Deocamdată însă, nu s-a intrat în astfel de detalii, spune Ciucă:

„Cred că este foarte important să clarificăm un aspect relevant. Ieri, la întâlnirea cu doamna Ursula von der Leyen nu am intrat în detalii. La nivelul acesta nu aveam timp să intrăm în astfel de detalii și nu aveam documentele pregătite. Am convenit că e necesar să continuăm PNRR și am dat exemple jaloanele de la pensii și decarbonare ca dumneai să înțelegă ideea și să își dea acordul ca la nivelul comisiilor de specialitate să se ia deciziile necesare”, a spus premierul.

Despre creșterea pensiilor și salariilor: „Este o cifră pe care am discutat-o şi o susţin cu toată puterea mea”

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că, atât el cât şi PNL, susţin creşterea pensiilor şi salariilor de la 1 ianuarie 2023. El a precizat că trebuie făcute o serie de calcule, însă există o decizie a CE prin care 10% din fondurile de coeziune, pe exerciţiul financiar 2014-2020, pot fi folosite pentru a lua aceste măsuri. „Avem nevoie ca, pe baza bugetului şi acestor fonduri care vin de la UE, să facem modificările necesare, să vedem în ce fel putem sprijini bugetul cu aceşti bani şi ce bani ne rămân pentru a putea să ne ducem în creşterea pensiilor cu 15%, dacă se poate cu mai mult de 15%, şi cu salariului minim la 3.000 lei. Este o cifră pe care am discutat-o şi o susţin cu toată puterea mea, dar avem nevoie de concreteţea bugetului pe masă”, a mai precizat şeful Executivului.

Pentru fiecare dintre ele am spus, de la finele lunii septembrie, că trebuie să avem cifre concrete legate de proiecţia bugetului pe anul 2023 şi să identificăm foarte clar şi transparent pentru toată lumea care e bugetul din care putem să facem măriri de pensii şi salarii. Sunt un susţinător, inclusiv PNL e un susţinător al creşterii pensiilor şi salariilor. Vedem foarte clar care este evoluţia inflaţiei. Este deja o temere care este prezentată, inclusiv aici în zona euro inflaţia a ajuns la 9,9% şi nu putem să lăsăm cetăţenii, nu putem să lăsăm pensionarii să resimtă povara a tot ceea ce înseamnă efectele creşterii inflaţiei”, a afirmat Nicolae Ciucă, întrebat la finalul vizitei de joi de la Bruxelles, dacă măsurile anunţate pentru anul viitor privind plafonarea prelungirii preţurilor la energie şi creşterea salariului minim la 3.000 lei vor rămâne doar la nivel de promisiuni sau au fost făcute nişte calcule privind impactul bugetar şi sustenabilitatea finaciară a acestor măsuri.

Premierul a adăugat că există o decizie a Comisiei Europene prin care 10% din fondurile de coeziune, pe cadrul financiar 2014-2020, pot fi utilizate pentru a sprijini persoanele vulnerabile, combate sărăcia energetică, pentru a susţine IMM şi a asigura locuri de muncă.

Ca atare, ca să legăm şi de subiectul ordonanţei cu energia, avem pe masă o decizie a Comisiei Europene prin care 10% din fondurile de coeziune pe cadrul 2014-2020, pot fi folosite astfel încât să se combată sărăcia energetică, să fie sprijinite persoanele vulnerabile, să fie sprijinite întreprinderile mici şi mijlocii, să se asigure locuri de muncă. Avem nevoie ca, pe baza bugetului şi acestor fonduri care vin de la UE, să facem modificările necesare, să vedem în ce fel putem sprijini bugetul cu aceşti bani şi ce bani ne rămân pentru a putea să ne ducem în creşterea pensiilor cu 15%, dacă se poate cu mai mult de 15%, şi cu salariului minim la 3.000 lei. Este o cifră pe care am discutat-o şi o susţin cu toată puterea mea, dar avem nevoie de concreteţea bugetului pe masă”, a conchis Ciucă.

„România are susținere pentru intrarea în Schengen”

România are susținere la Bruxelles pentru intrarea în Schengen, a anunțat premierul Nicolae Ciucă, într-o conferință de presă la Bruxelles. „Toți interlocutorii au subliniat susținerea de care România se bucură pentru a continua și finaliza procesul de aderare la Schengen. Au fost activități de evaluare. Comisia de evaluare și-a desfășurat activitatea două zile, luna aceasta, în România, iar rezultatele de evaluare sunt cât se poate de pozitive și asigură continuarea cadrului de evaluare și discuții în vederea clarificării oricărei probleme la nivelul oricărui stat membru Schengen, astfel încât atunci când va fi luată decizia în Consiliul JAI să putem să avem susținerea pe baza meritului pe care țara noastră trebuie să se bucure. (…) În momentul de față sunt unele probleme care trebuie clarificate în relațiile bilaterale cu Olanda. Au fost întreprinse demersuri și am arătat deschidere față de punerea la dispoziție a tuturor elementelor care sunt necesare pentru a finaliza aceste clarificări. A fost transmisă o scrisoare de invitare din partea ministrului de Interne la adresa ministrului de Interne olandez, astfel încât o delegație care vrea să clarifice subiectele neelucidate să vină în țara noastră și să vadă la fața locului tot ce s-a întreprins. Am convingerea că, așa cum a rezultat din întâlniri, aceste chestiuni vor fi rezolvate în timp oportun”, a spus Ciucă.

Premierul Nicolae Ciucă va avea, în a doua zi a vizitei de la Bruxelles, întrevederi cu delegaţia eurodeputaţilor români şi cu Adina Vălean, comisarul european pentru transport. Cu o zi în urmă, şeful Executivului a avut întruniri cu preşedinta Parlamentului European Roberta Metsola, preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg şi premierul Belgiei Alexander De Croo. Astfel, de 8.15, ora Bruxelles-ului, prim-ministrul Ciucă va avea o întrevedere cu delegaţia europarlamentarilor români, în cadrul unui mic dejun de lucru. De la ora 10.00, premierul va avea o întrevedere cu Adina Vălean, comisarul european pentru transport, iar de la 11.00 acesta va susţine o conferinţă de presă la încheierea  vizitei de lucru la Bruxelles.

Printre subiectele discutate, miercuri, de premier cu preşedinta Parlamentului European s-au numărat aderarea României la Spaţiul Schengen, răspunsul Uniunii Europene la agresiunea militară a Rusiei asupra Ucrainei, consolidarea acţiunii Uniunii Europene în vecinătatea sa şi securitatea energetică, potrivit Guvernului României. La rândul ei, Roberta Metsola a afirmat că nu mai trebuie pierdut timpul deoarece locul ţării noastre este în Spaţiul Schengen, iar PE sprijină pe deplin aderarea imediată a României. De asemenea, discuţiile prim-ministrului României cu preşedinte Comisiei Europene Ursula von der Leyen au fost axate asupra aderării României la Spaţiul Schengen, stadiului îndeplinirii recomandărilor în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), implementării Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Au fost abordate temele legate de răspunsul Uniunii Europene la războiul Rusiei în Ucraina si Republica Moldova. Guvernul României apreciază susţinerea Comisiei Europene pentru extinderea Spaţiului Schengen, a transmis premierul.

Premierul Ciucă a menţionat că, în cazul PNRR, România va insista şi va continua discuţiile cu Comisia asupra jaloanelor legate de reforma sistemului de pensii, inclusiv pe înlocuirea plafonului de 9.4% din PIB cu un alt mecanism de referinţă, pe menţinerea în rezervă a producţiei de energie bazată pe cărbune şi pe ajustări ale unor proiecte de infrastructură de transport.

După întâlnirea cu şeful NATO Jens Stoltenberg, miercuri la Bruxelles, premierul Ciucă a precizat că România rămâne pe deplin angajată în îndeplinirea tuturor obligaţiilor care îi revin şi va continua să fim un contribuitor responsabil. El a adăugat că, în acest sens, creşterea bugetului pentru apărare, la 2,5% din PIB, este un demers concret, în spiritul solidarităţii aliate. Şeful Executivului a mai precizat că a reiterat sprijinul pentru integrarea euroatlantică a Ucrainei, asumat încă din 2008, la Summitul de la Bucureşti.

La finalul întrevederii de miercuri cu Nicolae Ciucă, premierul Belgiei Alexander De Croo a anunţat că a discutat cu acesta despre aderarea României la Schengen şi a exprimat speranţa ca pasul final spre aderare să fie făcut, deoarece e un aspect important pentru România. Oficialul belgian a apreciat, de asemenea, eforturile făcute de România în sprijinirea refugiaţilor din Ucraina. La rândul său, Nicolae Ciucă i-a mulţumit omologului său pentru faptul că Belgia sprijină aderarea ţării noastre la Spaţiul Schengen şi ridicarea MCV.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *