Ciucă a dispus controale la furnizorii de energie. „Românii nu trebuie să primească facturi duble. O reducere a prețului mai mult ca acum, NU se poate…”

Premierul Nicolae Ciucă a cerut miercuri, în deschiderea ședinței de guvern, demararea unor controale ample de către Consiliul Concurenței, ANRE și alte autorități, pentru a se descoperi eventuale elemente speculative pe piața de energie, ca urmare a diferenței dintre prețul de producție și cel de distribuție.

Ținând cont de evoluția prețului la energie și de diferența dintre prețul mediu ponderat la producător și cel cu care se vinde energia pe piață, Consiliul Concurenței, împreună cu ANRE, cu toți cei care au responsabilități în domeniu, vă rog să verificați această evoluție a prețului. Așa cum am putut să înțeleg din tot ceea ce însemna acest mecanism de producere și vânzare a energiei, piața zilei următoare trebuia să fie una de echilibrare, or putem să vedem că a devenit chiar una consolidată de tranzacționare a energiei. Vă rog să verificați dacă se produc elemente speculative în tot acest ansamblu”, a afirmat Ciucă.

Premierul Nicolae Ciucă și ministrul Energiei, Virgil Popescu, au explicat că s-a ajuns la aproape 60% nivel de umplere a stocurilor de gaze. Totuși, Virgil Popescu a explicat că se negociază importuri de gaze din SUA, Emiratele Arabe Unite sau Azerbadjan.

Stocurile de gaze, în acest moment România a reușit să realizzez un stoc de peste 1,8 milioane de metri cubi. În felul acesta, de la nivel guvernamental, ne vom asigura că vom depăși cu bine iarna din acest an.”, a spus Nicolae Ciucă.

La rândul său, ministrul Energiei, Virgil Popescu, anunță un grad de umplere a rezervelor de gaze de 59,48%:

Astăzi de dimineață, la ora opt aveam un grad de umplere total de 59,48%. Suntem peste gradul asumat în fața Comisiei Europene și suntem peste gradul pe care trebuie să îl avem la data de 1 septembrie. Ne dorim să depășim acel grad de 80%, necesar pentru a trece cu bine iarna. Suntem în continuare în negocieri pentru aducerea gazelor din Azerbadjan, din SUA sau Emiratele Arabe Unite. Suntem în negocieri pentru traseul acestor gaze și descărcarea lor în porturile din Grecia. Ne pregătim să asigurăm și fluxuri separate, pentru a putea face față în zilele în care temperaturile vor scădea sub 11 grade, zile în care se consumă mai multe gaze”.

Premierul Nicolae Ciucă a spus, marți seara, că românii nu trebuie să plătească facturi duble la întreținere, energie pentru că prețurile au fost deja stabilite. În plus, primul-ministru dă asigurări că România are resursele de gaz pentru a face față provocărilor de la iarnă.

Oamenii nu trebuie să primească facturi duble. Acest lucru nu trebuie să se întâmmple. Dacă s-a întâmplat, este o greșeală. Până în acest monent,, la nivelul ANRE s-au primit toate facturile pentru noiembrie-martie. Nu avem încă o lună încheiată, aprilie de exemplu. Când vom încheia, vom veni cu o analiză privind o ajutare a prețului la energie. Această formulă de calcul e una complexă. ANRE cu Ministerul Energiei lucrează la opțiuni cu privire la soluții. Romania nu vor fi afectați de măsurile luate în acest sens. O reducere a prețului mai mult ca acum nu se poate. Trebuie să fim onești. acesta este bugetul„, a spus Nicolae Ciucă.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.