Ciolacu pleacă la Bruxelles și anunță că joacă cu mandatul pe masă: „Trebuie să ducem România înainte, iar drumul țării înseamnă calea reformelor prevăzute în PNRR” – VIDEO

ARVE Error: Invalid URL https://www.facebook.com/100089932132872/videos/789094499624587/ in url

Premierul Marcel Ciolacu anunță că, în cursul zilei de joi, va pleca la Bruxelles, acolo unde va negocia pachetul de măsuri fiscale pentru România. Ciolacu susține că joacă cu mandatul pe masă pentru a trece aceste măsuri pentru România:

Trebuie să depășim însă toate aceste situații complicate și să ducem România înainte. Iar drumul țării înseamnă azi calea reformelor prevăzute în PNRR cu care modernizăm administrația și investim miliardele europene în transport, energie, educație, sănătate, agricultură, digitalizare. După amiază voi pleca la Bruxelles, unde mă voi întâlni cu oficialii europeni ca să discut câteva decizii esențiale pe care trebuie să le luăm împreună pentru ca planul României să meargă cu succes mai departe! Sunt decis să nu renunț la vreo reformă și să livrăm tot ce ne-am asumat: închidem renegocierea PNRR, finalizăm noua formă a programului RePower EU, facem reforma pensiilor, depunem cererea de plată numărul 3 și luăm măsurile fiscale care să ne permită dezvoltarea sustenabilă. Așa că, azi, vreau împreună cu tot Cabinetul să trecem în revistă toate jaloanele care trebuie închise pentru a putea depune cererea de plată numărul 3! Așa cum am anunțat, pentru asta sunt dispus să îmi pun pe masă mandatul de premier și să asum răspunderea Guvernului pe măsurile fiscale agreate cu Comisia Europeană. În același timp, însă, în spiritul solidarității europene, sunt absolut convins – și există deja semnale în acest sens după prezența celor 3 miniștri la Bruxelles, al Muncii, al Finanțelor și al Investițiilor și Proiectelor Europene – că și Comisia va recunoaște eforturile financiare deosebite făcute de noi în acest an pentru a susține Ucraina! Sunt sigur că vom găsi împreună cu partenerii europeni soluția justă astfel încât cadrul fiscal-bugetar stabilit pentru 2023, 2024 și 2025 să fie actualizat ținând cont de această realitate!”, a spus Marcel Ciolacu.

Premierul Marcel Ciolacu pleacă la Bruxelles, acolo unde va negocia măsurile fiscale ale Guvernului. Surse guvernamentale ne-au precizat faptul că premierul va încerca să prezinte cheltuielile reale ale României pentru a evita suspendarea fondurilor europene, ca urmare a depășirii țintei de deficit bugetar. Conform surselor, Ciolacu va prezenta CE cheltuielile României cu războiul din Ucraina. Tocmai din acest motiv, premierul va încerca să obțină o derogare pentru a ne putea încadra într-o nouă țintă de deficit bugetar de 5,5%. În lipsa unor măsuri fiscale dure, România nu se va încadra în această țintă de deficit și de aceea „riscăm sancționarea cu 0,5% din PIB”.

„Noi am avut 6,2% deficit anul trecut. Deci trebuie să ne ducem minim la 5,7%, ceea ce e rezonabil. Domnul Boloș a propus 5,5%, ceea ce e la fel rezonabil. Am mărit procentul din PIB pentru armată la 2,5% din PIB, așa că vom explica Comisiei Europene acest lucru. De asemenea, România a ajutat foarte mult Republica Moldova și Ucraina, iar asta a mai adus un 0,5% în plus la deficit. Nu vor mai apărea alte măsuri fiscale. Poate doar legat de reforma sistemului public. Va fi o singura lege, o să venim cu ea până la jumătatea lunii septembrie”, a spus Marcel Ciolacu, în discuțiile cu miniștrii, ne-au precizat surse guvernamentale.

Una dintre măsurile dorite de Bruxelles este creșterea TVA în România. Ciolacu se va opune creșterii TVA pentru anumite produse, asta din cauză că orice creștere a TVA ar duce la o creștere a inflației cu 1% pentru fiecare punct de creștere. De asemenea, Ciolacu va solicita ca TVA-ul la alimente și medicamente să rămână la 9%.

Bruxelles-ul a atras atenția că cea mai mare problemă a României o reprezintă evaziunea fiscală și ritmul redus de colectare a TVA. Ciolacu va prezenta măsurile concrete întreprinse de Guvern pentru a îndrepta această problemă.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *