Ciolacu explică tăierile bugetare: „Se taie acel spor când pleci în concediu. Atragi fonduri europene în concediu?” – VIDEO

ciolacu 4
ARVE

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, marți, la Craiova, că sporul pentru bugetarii care lucrează cu fonduri europene nu va fi tăiat, însă vor fi impuse anumite criterii. Sporul nu va fi acordat pentru perioada concediilor, iar de bani se va beneficia în funcție de performanțe.

Se taie acel spor când pleci în concediu. Atragi fonduri europene în concediu? Dacă dvs credeți că e o abordare incorectă, să-mi spuneți. Ai salariul de bază și ai un spor pentru atragerea de fonduri europene. Vă mai anunț ceva, chiar dacă suntem în campanie electorală și chiar dacă mi-am anunțat candidatura. În sistemul public trebuie să fie indicatori de performanță. Plătesc, îți dau spor de 50%, dar vreau să văd și câte fonduri ai atras, câte proiecte ai deblocat. Și acest lucru trebuie să-l faci lunar. Noi am mers pe un spor de 50%, nu pe un spor de până nla 50%, ca să fie atribuit în funcție de performanță. Nu e nicio austeritate, e un lucru cât se poate de normal. Nu știu cât de legal a fost până acum să primești spor pentru atragerea de fonduri europene la salariul de bază, dar tu să fii în concediu”, a declarat Ciolacu, referindu-se la proiectul de ordonanță apărut în presă.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat marți, de la Craiova, măsuri pentru recuperarea arieratelor. Datoriile față de stat se ridică în acest moment la 8% din PIB, potrivit premierului, recuperarea acestora putând rezolva criza deficitului bugetar. Datornicii vor fi iertați de dobânzi și accesorii dacă plătesc principalul datoriei. Mai mult, datornicii vor putea plăti eșalonat datoriile restante.

Avem arierate (plăți restante care trebuie făcute către stat) de 180 de miliarde. Asta înseamnă 8% din PIB. Cu alte cuvinte, am avea excedent bugetar dacă am colecta toate arieratele. Normal că nu se pot colecta toate. Gândiți-vă că mai avem evaziune fiscală și pierderi TVA de aproape 10% din PIB. Deci ne-am dus la 18% din PIB pe evaziune, TVA și arierate. Discuția de bază este cum să oprim investițiile ca să nu avem deficit. Eu cred că e o abordare incorectă. Ministrul Finanțelor, după ce am avut o discuție aplicată pe zona arieratelor, a venit cu niște propuneri până la sfârșitul anului, pe perioadă limitată. În cazul în care îți plătești aceste arierate, statul român îți scade tot ce înseamnă dobânzi și accesorii. Deci plătește baza. Mai mult, ministrul finanțelor a venit cu propunerea să se dea credit fiscal. Eu, stat, îmi recuperez banii, iei credit fiscal și pe urmă îți urărești plata. Ai scăpat de dobânzi și de accesorii, mie îmi plătești baza. Pe o perioadă limitată, că altfel creezi o permanență. Eu nu sunt procuror, nu urmăresc să bag oamenii în pușcărie, eu un singur lucru vreau: taxele pe care să le plătim cu toții”, a declarat premierul Ciolacu.

Deficitul va depăşi probabil 7% din PIB, existând riscul să se îndrepte către 8% din PIB, având în vedere execuţia bugetară pe primele şase luni ale anului 2024 şi alte date, se arată în raportul anual al Consiliului Fiscal (CF).

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *