Chițac a predat la CNI stadionul „Gheorghe Hagi”. Demolarea, plătită de constănțeni: Peste 6 milioane de lei – DOCUMENTE

Consilierii locali municipali constănțeni s-au reunit miercuri în cadrul unei ședințe extraordinare, cu prilejul căreia, printre altele, au votat două proiecte de hotărâre care vizează stadionul Gheorghe Hagi. Este vorba de proiectele de hotărâre privind modificarea HCL nr. 348/2022 privind aprobarea documentației tehnico-economice pentru investiția «Construire stadion „Gheorghe Hagi”, str. Primăverii nr. 2-11, municipiul Constanța, județul Constanța» și pentru modificarea HCL nr. 349/2022 privind predarea către Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației prin Compania Națională de Investiții „C.N.I”, a amplasamentului și asigurarea condițiilor în vederea executării obiectivului de investiții «Construire stadion „Gheorghe Hagi”, str. Primăverii nr. 2-11, municipiul Constanța, județul Constanța». Stadionul a fost, practic, predat Companiei Naționale de Investiții din subordinea Ministerului Dezvoltării, pentru lucrări care presupun demolarea actualului stadion și construirea unui alt edifiu… mai mic.

Ambele proiecte au fost adoptate în unanimitate, respectiv 27 de voturi pentru. Prin primul proiect, primarul Vergil Chițac a scos nota de plată pentru constănțeni: peste șase milioane de lei, pentru demolare:

Al doilea proiect presupune predarea efectivă a… ruinelor, către CNI, care se obligă să investească 480 de milioane lei pentru construcția viitorului stadion:

Teoretic, viitoarea arenă sportivă modernă ar trebui să fie gata până în 2024, însă cu condiția ca CNI să lucreze în ritm accelerat. De asemenea, se preconizează că demolările vor începe undeva la jumătatea anului viitor, apoi, va începe reconstrucția propriu-zisă.

Proiectul prevede un stadion de fotbal cu o capacitate de 15.000 de locuri, cu toate funcțiunile necesare încadrării în categoria IV UEFA, care va putea găzdui meciuri de nivelul Champions League și teren de antrenament, o arenă de tenis cu 4.750 de locuri, unde se pot organiza turnee WTA și ATP, o altă arenă de tenis mai mică de 1.000 de locuri și 4 terenuri de antrenament, un centru administrativ, cu locuri de cazare, spații de pregătire și de recuperare pentru sportivi.

Stadionul se află într-o stare de degradare, după ce în ultimii ani nu au mai fost investite fonduri pentru întreţinerea sa. Stadionul „Gheorghe Hagi” a găzduit în istoria sa şi mai multe meciuri internaţionale, printre cele mai importante fiind România – Cehia 2-0, în septembrie 2005, România – Olanda 1-0, în octombrie 2007, România – Franţa 2-2, în octombrie 2008 şi România – Serbia 2-3, în martie 2009.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *