Chișinău: „Rusia vrea să restabilească influența în Moldova și să o folosească împotriva Ucrainei”
Controlul Rusiei asupra Moldovei ar putea însemna o vulnerabilitate suplimentară pentru Ucraina. Ministrul moldovean de Interne, Anna Revenko, a declarat că Rusia vrea să recâștige influența în țară și să o folosească inclusiv în războiul împotriva Ucrainei, relatează presa ucraineană. Potrivit lui Revenko, amenințarea rămâne nu numai pentru Moldova, ci și pentru întregul continent european. În opinia sa, Moscova vrea să restabilească influența în regiune, deoarece poziția geografică a Moldovei este o rampă de lansare cu potențial important pentru Rusia față de UE. „Controlul asupra Moldovei înseamnă o vulnerabilitate suplimentară pentru Ucraina”, a adăugat Revenko.
Care este miza?
Ea a explicat că influența asupra Moldovei ar permite Rusiei, pe de o parte, să obțină acces direct la Marea Neagră, iar pe de altă parte – controlul asupra circulației mărfurilor de-a lungul Dunării. În plus, potrivit lui Revenko, acest lucru ar deschide „oportunități suplimentare de șantaj” Moscovei și ar provoca o intensificare a forțelor în regiunea transnistreană. Și toate acestea ar fi un avantaj militar al Federației Ruse în războiul împotriva Ucrainei, a adăugat ministrul.
Potrivit acesteia, în prezent nu există un grad necesar de conștientizare și înțelegere a faptului că această amenințare atinge o asemenea amploare la care este necesar să se treacă la o politică comună, și nu doar la stat, sectorială. „De aici și decizia imediată a Ministerului Afacerilor Interne de a extinde domeniul de aplicare al intervenției sale nu numai la nivel de analiză, ci și la nivel de acțiuni”, a explicat Revenko. Ea a amintit că Moscova duce un război hibrid în Moldova. În special, acest lucru poate fi văzut în manipularea populației, starea sa de spirit radicală, diverse demonstrații non-pașnice și în știri și falsuri. Revenko a subliniat că acum principala sarcină a Guvernului moldovean este de a combate acest lucru.
Republica Moldova va lua în considerare posibilitatea de a impune sancțiuni împotriva străinilor responsabili de destabilizarea situației din țară. Recent, pentru a Lista de sancțiuni a UE au fost loviți oligarhii Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, deputata Marina Tauber, precum și fostul șef adjunct al Inspectoratului General al Poliției Republicii Moldova, Gheorghi Cavcaliuk, și omul de afaceri rus Igor Chaika.