China se pregătește de INVAZIE! Taiwan a început pregătirile în perspectiva unui atac aerian

Armata chineză a devenit mai agresivă și periculoasă în ultimii ani, potrivit șefului statului major al armatei SUA, în timp ce numărul de interceptări între avioanele și navele militare chineze și cele ale americanilor și ale aliaților în regiunea Pacificului a crescut considerabil, scrie The Guardian. Șeful armatei americane, generalul Mark Milley, a spus în timpul unei vizite în regiunea indo-pacifică că „mesajul [Beijingului] este că armata chineză, atât în aer, cât și pe mare, a devenit în mod semnificativ și vizibil mai agresivă în special în această regiune”.

Milley, care a cerut de curând staff-ului său să strângă toate detaliile cu privire la interacțiunile dintre China, SUA și alți actori din regiune, a mai spus și că interacțiunile periculoase dintre armata chineză și forțele aliate au cunoscut și ele o creștere semnificativă. Milley s-a întâlnit la Jakarta cu oficiali din armata indoneziană la doar o zi înainte ca președintele țării, Joko Widodo, să plece la Beijing pentru o vizită de două zile în timpul căreia se va întâlni cu președintele chinez Xi Jinping. Va fi prima vizită a unui lider străin în China în mai bine de doi ani, exceptând Olimpiada de Iarnă din februarie. Milley va participa săptămâna aceasta la o întâlnire a șefilor de armată a statelor din Indo-Pacific care va avea loc în Australia, acolo unde pericolul prezentat de armata Chinei va fi subiectul cel mai fierbinte.

Oficialii militari americani au semnalat de curând și posibilitatea unei invazii a Chinei în Taiwan, posibil chiar înainte de 2027. Provocările din partea Chinei la adresa națiunii insulare au devenit tot mai dese pe măsură ce Beijingul caută să intimideze Taipeiul înspre o eventuală unificare cu China continentală. SUA și aliații sunt îngrijorați și de acordul de securitate semnat în aprilie de China și Insulele Solomon care ar putea duce la înființarea unei baze navale chineze în Pacificul de Sud. SUA și Australia au transmis că nu vor tolera găzduirea unei baze militare chineze pe teritoriul Insulelor Solomon.

China a lansat avertismente private severe administraţiei Biden, sugerând posibilitatea unui răspuns militar la o posibilă vizită în Taiwan în august a preşedintei Camerei Reprezentanţilor SUA, Nancy Pelosi, a informat sâmbata Financial Times.

Străzile s-au golit de lume luni, iar oamenilor li s-a ordonat să rămână în case în anumite zone ale Taiwanului, inclusiv în capitala Taipei, pentru un exerciţiu de reacţie în cazul unui raid aerian, în timp ce insula îşi intensifică pregătirile în eventualitatea unui posibil atac din partea Chinei, relatează Reuters. Pe SMS a fost trimisă o „alertă pentru rachete”, prin care li se cerea oamenilor să se pună imediat la adăpost. „Este necesar să facem pregătiri pentru cazul unui război”, a spus primarul Taipeiului, Ko Wen-je, într-un discurs, după ce a supervizat exerciţiile denumite „Wan An”, ceea ce în traducere înseamnă „pace eternă”.

Invazia Rusiei în Ucraina a relansat dezbaterea în Taiwan despre cel mai bun mod de a reacţiona în cazul unui atac, pe fondul intensificării manevrelor militare chineze în jurul insulei. Autoritățile din Taiwan organizează luni un amplu exercițiu pentru a pregăti populația în cazul unui atac aerian. Exercițiul are loc pe fondul tensiunilor în creștere dintre Taiwan și China, potrivit Reuters. Drumurile s-au golit și oamenii au primit ordin să rămână în case în anumite părți din Taiwan, inclusiv în capitala Taipei, luni, pentru un exercițiu de raid aerian, în contextul în care insula își intensifică pregătirile în cazul unui atac chinezesc. Sirenele au sunat pentru exercițiile de evacuare obligatorie a străzilor, care au închis efectiv mai multe localități din nordul Taiwanului timp de 30 de minute. De asemenea, o „alertă de rachete”, care le cerea oamenilor să se adăpostească, a fost trimisă prin SMS.

„Este necesar să facem pregătiri în cazul unui război”, a declarat primarul din Taipei, Ko Wen-je.

Exercițiul de luni a fost numit Wan An, care înseamnă pace veșnică. În Taipei, poliția a ordonat vehiculelor să stea pe marginea drumului, iar trecătorilor li s-a spus să se adăpostească. Magazinele și restaurantele și-au coborât obloanele și au stins luminile pentru a evita să devină o țintă în cazul unui atac pe timp de noapte. Pompierii au exersat stingerea unui incendiu declanșat de un atac cu rachete. Sirenele au sunat 30 de minute mai târziu pentru a anunța încheierea exercițiului.

Exercițiile periodice de raid aerian sunt impuse prin lege în Taiwan. Insula și-a ridicat nivelul de alertă de la invazia rusă în Ucraina, chiar dacă nu a raportat nicio activitate militară chineză neobișnuită. Alte părți ale Taiwanului vor efectua exerciții de evacuare stradală în această săptămână. Exercițiul a fost anulat în ultimii doi ani din cauza COVID-19. China revendică Taiwanul, guvernat în mod democratic, ca fiind teritoriul său și nu a exclus niciodată posibilitatea de a cuceri insula prin forță. Taiwanul respinge revendicările de suveranitate ale Chinei și anunță că se va apăra.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *